E-boktips til deg som er hjemme med større barn

BarnebøkerE-boktips til deg som er hjemme med større barn

E-bøker er et godt alternativ til lyd og papir, som kan lastes ned fra sofaen rett til telefon, ipad eller lesebrett – også for barn som har begynt å lese selv.

Estimert lesetid 4min
Foto av jente som smiler
E-bøker er et godt alternativ for barn som har begynt å lese selv. (Foto: Jen Theodore/Unsplash)

E-bokmarkedet vokser kraftig, kunne vi melde for litt over en måned siden. Den siste uka har nok e-bøker fått seg enda et løft. Fordelen med e-bøker er selvsagt at de alltid er tilgjengelige, og du trenger ikke gå i butikken for å kjøpe dem.

Men selv om e-bøker har vært på markedet lenge, er mange usikre på hvordan de lastes ned og hvordan man gjør dem leseklare. Mange ser også ut til å ha glemt at også barn som leser selv, kan ha stor glede av e-bøker. Derfor har vi laget en liten guide til e-bøkenes verden, med gode boktips til de litt større barna.

Slik kommer du i gang

E-bøker kan lastes ned hos de fleste nettbokhandlere. Man trenger ikke å ha eget lesebrett for å lese e-bøker, selv om det selvsagt er best for øyet. E-bøker kan lastes ned til en hvilken som helst telefon, iPad eller maskin.

Når du har kjøpt eboken, så legger den seg på «Min side». Derfra kan du laste den ned.

Første gang man kjøper en e-bok, må man også laste ned en app man kan bruke for å lese den i. Vi anbefaler iBooks, eller Apple Books, som det heter nå, til de som har Apple-produkter. Andre kan sende e-bokfilen til Kindle.

Tips til gode e-bøker for barn

Når barna er i gang med å lese selv, er det jo også veldig praktisk at de kan ta med seg brettet med boka i hvor enn de går, hvis de har den på egen iPad, lesebrett, eller lignende. Her er noen tips til gode bøker for de som har knekt lesekoden.

IKKE forelsket

Rikka – på ordentlig og forever handler om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom – og IKKE forelsket. Denne debutromanen om Rikka handler om hvordan Rikkes bestevenn blir forelsket, og alt snus på hodet. For Rikke er absolutt ikke forelsket og har mer enn nok å tenke på. Hun har en pappa i en annen by, steforeldre og søsken. Og en ny nabo. Når hun itillegg ryker uklar med Lise blir alt helt feil.

Frøken detektiv har fått mobil

Klassikeren Frøken detektivs dagbøker har blitt modernisert de siste årene, og er fortsatt like spennende. I Frøken detektiv: Den hemmelige døren skriver hun til dagboken sin om at hun bare ville kjøpe en bok og legge seg på sofaen denne dagen. Men da hun, Bess og George kom frem til bokhandelen, sto den i full brann – og plutselig befant de seg i et nytt mysterium. Vi anbefaler den evige klassikeren til alle jenter som er glad i lesing, krim og spenning.

Nominert til bokbloggerprisen

Selv om det går mot vår, tar vi med denne flotte boka, Benny går beserk. Her møter vi Benny som bare elsker alt som har med jul å gjøre. Benny får derfor sjokk når foreldrene annonserer at det blir jul i Syden! I tillegg annonseres det at et vennepar og deres tretten år gamle og altfor kjekke sønn, Ken skal være med. Det er mye Benny ikke vet her i livet, men én ting har han klart for seg: Aldri i verden om han skal sprade rundt i syden iført badebukse sammen med Ken. Sydenturen må stoppes.

Godt skrevet om å være fotballgutt

Forrige gang Michael Stilson skrev bok om Fredrik i Bare spille ball, fikk han Uprisen og Trollkrittet for boka. Nå er han aktuell igjen, med boken Alene gjennom. Det er fortsatt Fredrik som har hovedrollen i historien – og denne gangen får han et tilbud. Problemet er bare at det virker for godt til å være sant. Dette er en actionfylt ungdomsroman som handler om store fotballdrømmer, tvil og håp. Og er kanskje en god anledning til at fotballgutta kan lese litt. Forfatteren av boka, Michael Stilson, har selv vært profesjonell fotballspiller. Han er utdannet lærer.

For krimelskerne

Bli kjent med detektivgjengen på Torshov! Samuel Bjørk er en kjent krimforfatter som nå har skrevet sin første krimbok for barn. Her møter vi Kim som går i sjette klasse. Etter at han har lagt opp karrieren sin i fotball, starter han et eget detektivbyrå. Han treffer Pølsa, Aryan og Heidi på tørkeloftet og holder hemmelige møter. En dag forsvinner et perlekjede, og de går løs på saken.