E-boktips: Rikka (10) er IKKE forelska, men har en søt nabo

BarnebøkerE-boktips: Rikka (10) er IKKE forelska, men har en søt nabo

Har du noen i huset som nesten er ungdom, men ikke helt? Og absolutt IKKE liker forelskelser, eller kanskje litt? Da er kanskje Maiken Nyunds serie om Rikka perfekt.

Estimert lesetid 3min
Omslag Nå eller aldri, Rikka
Rikka må hanskes med vanskelige venner, søte gutter og skilte foreldre. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er ikke alltid like greit å være ei jente på ti år. Forrige gang vi møtte Rikka, i Rikka – på ordentlig og forever, var hun absolutt IKKE forelsket. Men nå spørs det hvordan det går, for i nabohuset bor nemlig en veldig søt gutt.

I nye Nå eller aldri Rikka handler det litt mer om forelskelse, men også om det å ha skilte foreldre, om småsøsken og kusiner og om ekle klassevenninner. Begge bøkene om Rikka er å få kjøpt som både fysisk bok og e-bok (er du usikker på hvordan det med e-bøker egentlig funker kan du få en innføring i denne saken).

Mellom barndom og ungdom

Det er ikke så lett å fange alt som foregår hos barn i alderen 9-12 år, eller «tweens» som de gjerne kalles. Tiden hvor man har begynt å snuse litt på det som venter i ungdomstiden, men fortsatt ikke er helt der.

Maiken Nylund har på imponerende vis klart å fange denne tiden i sine bøker, hvor man ikke føler tilhørighet noe sted. Og hun gjør det på en nær og troverdig måte gjennom karakteren Rikka på 10 år. To bøker er altså utkommet nå.

Rikka er IKKE forelsket

Jeg elsker sommer, sier Rikka.
Jeg elsker is, sier Lise.
Jeg elsker når det er så varmt at isen nesten har smelta før den sklir gjennom halsen, sier Rikka, og Lise fniser.
Så snur Lise seg over på siden og ser på Rikka.
Jeg elsker Tom i B-klassen, sier hun.

Det er ikke greit å være Rikka når bestevennen hennes plutselig blir forelsket og Tom er den som gjelder, hele tiden. Rikka har nok å hanskes med, blant annet en far som bor i en annen by, med småsøsken og steforeldre. Når hun blir uvenner med Lise er ingenting riktig lenger.

Nå eller aldri, Rikka

Akkurat idet Rikka går ut døra, kommer Jimmy syklende opp bakken.
Rikka tar trappa i to hopp og setter seg på gjerdet som skiller gårdsplassene deres.
Hun fryser, men det gjør ikke noe.
Hun håper at han aldri går.
At han blir her sammen med henne resten av dagen.

Nå eller aldri, Rikka er oppfølgeren til Rikka – på ordentlig og forever.

Denne gangen får vi høre mer om den søte nabogutten. Men det kan gå på bekostning av vennskap, for hvem er det som er på lag med Rikka og ikke? Det er heller ikke enkelt å leve med skilte foreldre og nye stesøsken.

Vi anbefaler Rikka-bøkene til alle som har en tween i huset!