Trygg på nett: Mia Landsems beste råd til foreldre

BarnebøkerBarn 8-10 årTrygg på nett: Mia Landsems beste råd til foreldre

Mia Landsem jobber med IT-sikkerhet og vet det meste om hva barna våre møter på nett. Med boka «Trygg på nett» gir hun barn – og foreldre – hjelp til å navigere. Her er fire råd.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Mia Landsem
I sin nye bok gir Mia Landsem barna gode råd om hva de gjør når ulike situasjoner oppstår på nett. (Foto: Guri Pfeiffer)

Barn og nettvett er et minefelt. Nettet kan være et skummelt sted, det vet de fleste, men voksnes redsel og kontrollbehov må også tilpasses barnas integritet. Med boka Trygg på nett henvender «datadetektiv» Mia Landsem seg direkte til barn fra barneskolealder, og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på Internett. Boka gir helt konkrete råd om hvordan man er en god venn på nett – men forklarer også hva man bør gjøre hvis det skjer noe som er så ille at man synes det er vanskelig å fortelle om det til en voksen.

Men hva kan foreldre gjøre for å hjelpe til med å gjøre Internett til et trygt sted, uten å tråkke over barnas grenser?

Trygg på nett: Mia Landsems råd til foreldre

Mia Landsem har hjulpet mange unge som har havnet i trøbbel på nett. Hun vet det meste om hva som foregår der ute. I forbindelse med bokutgivelsen har vi fått henne til å gi oss fire gode råd til foreldre om barn og nettvett:

1. Ikke vær naiv

Du kan ha verdens snilleste barn hjemme, men Internett kan gjøre alle til et lite troll. Inkludert ditt barn.

2. La barna tenke selv

Pass på ordet « ikke» og «du må aldri». La barn tenke seg frem til hva som er rett og galt, ved å komme med eksempler. Det er umulig å aldri bruke ordene, men bruk andre muligheter når du kan. Om du skal prate om for eksempel nakenbilder, så prøv å ikke si «Du må aldri tenke på å ta nakenbilder». Forklar heller barnet ditt hva farene er ved å sende nakenbilder.

Forklar barna at om noe skulle skje dem, er dere alltid der for å hjelpe til og passe på dem. Slik vil barnet selv bruke huet til å bestemme om man bør sende eller ikke – og du har samtidig åpnet opp en dør om de skulle oppleve noe fælt.

3. Gi rom for litt privatliv

Husk at barn har rett til privatliv på nett. Gjør det til en vane å spørre barnet ditt om det er ok at du legger ut noe av eller om dem på sosiale medier. Tenk at de også vil ta med seg dette videre, og at det kan hindre dem fra å legge ut noe ugreit av andre i fremtiden.

4. Les deg opp!

Les deg opp på ulike datatemaer. Det kan være vanskelig  å sette seg inn i alt, men søk info. Inkluder deg selv i barnets digitale hverdag. Du kan for eksempel spørre ved middagsbordet: «Hvordan var det på spillet i stad? Fikk du noen «kills»?» Vis at du bryr deg, akkurat som om du skulle spurt hvordan det gikk på skolen i dag.

I Trygg på nett kan du lese alle Mias råd til barn og unge, og antagelig lære ganske mye om hva som foregår på nett du også. Se hvordan hun ordlegger seg og forklarer ting til barn, så kan du forklare på samme måte!