Selma Lønning Aarø har skrevet det perfekte sommereventyr for barn mellom 6 og 9

Barn 6-8 årUkategorisertSelma Lønning Aarø har skrevet det perfekte sommereventyr for barn mellom 6 og 9

Først kom Milla bestemmer, og nå er Milla leter etter gull klar. Selma Lønning Aarø skriver her om hvordan hun ble inspirert av barndomsminner og et gammelt sagn til å skrive denne sommerhistorien om en mulig skatt på en øy.

Estimert lesetid 3min
Milla og vennene Filla og Otto er klare for gulljakt i Selma Lønning Aarøs nye bok om Milla, jenta som liker å bestemme.
Milla og vennene Filla og Otto er klare for gulljakt i Selma Lønning Aarøs nye bok om Milla, jenta som liker å bestemme. (Illustrasjon: Tiril Valeur)

Da jeg var liten laget jeg en gammel skatt sammen med min venninne Hilde. Vi banket gamle pesetas fra charterferien så hardt med en hammer, at de ble helt ugjenkjennelige. I flere dager øvde vi på å skrive såkalt gammelskrift, og så lagde vi et skattekart som vi svidde i kantene, slik at det så ut som om det kom fra gamledager.

Vi gravde ned skatten og lurte Liv Ingrid til å finne den. Hun ble selvfølgelig veldig glad for å komme over en skatt fra oldtiden sånn helt uten videre. Faren hennes derimot, delte dessverre ikke den begeistringen. Vi hadde visst ikke klart å slette alle spor etter spanskekongen likevel og vår kløktige plan ble avslørt.

Skattekart
Slik lager man et lureskattekart som skal se ut som det er eldgammelt. Illustrasjon: Tiril Valeur

Sagnet fra gulldalen

Vi har hytte på Storøya i Tyrifjorden, der finnes det et sted de kaller Gulldalen. I følge sagnet bodde det en rik bonde på øya som dro til Jerusalem med Sigurd Jorsalfare. Før han dro, gravde han ned alt sølv og gull han eide i Gulldalen. Skatten har aldri blitt funnet og mange har lett etter den. Ungene mine har brukt utallige sommerkvelder på å pønske ut hvor skatten kan være, hva som kan ha skjedd med den – og om det er mulig å beholde den hvis man skulle finne den. For må man ikke egentlig gi slike skatter til et museum?

Milla og Filla er bestevenner. I boken Milla leter etter gull skal Filla få være med Milla på ferie! Her sitter de i et tre og spiser godteri.
Milla og Filla er bestevenner. I boken Milla leter etter gull skal Filla få være med Milla på ferie! Her sitter de i et tre og spiser godteri. Illustrasjon: Tiril Valeur

Barndomsminner og gammelt sagn inspirerte til bok: Milla leter etter gull

Milla leter etter gull er min andre bok om Milla, en jente som liker å bestemme. Nå er Milla er litt deppa for at hun må etterlate sin beste venn, Filla, i byen i ferien. Mammaen hans er nemlig så hysterisk redd for alt, at Filla aldri får dra på ferie. Men i år klarer Milla å overtale henne til å bli med på hyttetur.

Å være med Milla og familien hennes på ferie er ikke bare lett for en som er redd for alt, men for Milla og Filla er det topp. Dessuten begynner de jakten på skatten – og når de ikke finner den, lager de sin egen – og ender opp med å finne noe helt annet!

Milla og Filla lurer i bakgrunnen. Hva er det Otto finner? Illustrasjon: Tiril Valeur


Tiril Valeur har gitt en perfekt visuell tolkning av Milla

Tiril Valeur har illustrert begge bøkene om Milla. Første gang jeg så hennes tolkning av Milla ble jeg kjempeglad! Hun har skapt en Milla som var akkurat så fri og kul som jeg hadde sett henne for meg. Man kan på en måte se at hun ikke blogger om sminke. Jeg ønsker at Milla skal få leve mellom to permer i noen år før hun blir tenåring og prestasjons- og skjønnhetstyranniet tar henne!

God lesning, og god sommer!