Hamsuns stalker – en bemerkelsesverdig kvinneskjebne

RomanerUkategorisertHamsuns stalker – en bemerkelsesverdig kvinneskjebne
Estimert lesetid 3min

Selma Lønning Aarø kommer fra Stord i Hordaland og har i mange år bodd i Oslo. Hun debuterte i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Aarø har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere. Aarø har også redigert tre årganger av Cappelens debutantantologi Signaler alle med Nils-Øivind Haagensen som medredaktør.

Selma Lønning Aarø er en av våre fremste kvinnelige forfattere. Hennes siste roman «Hennes løgnaktige ytre» handler om Hamsun og en av hans kvinnelige beundrere. Foto: Agnete Brun
Kjøp «Hennes løgnaktige ytre» på cappelendamm.no!

Vill ni åka mera? (2003), er blitt betegnet som Aarøs gjennombrudd. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen. Siden har hun utgitt en rekke bøker for voksne og barn. Hennes hittil siste roman, Hennes løgnaktige ytre, utkom i 2016 til strålende kritikker. Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.

Hamsuns stalker

Hennes løgnaktige ytre er en tragisk, intens og hittil ukjent historie om å være kvinne og kunstner. I april 1897 kunne man lese i Verdens Gang at Knut Hamsun anmeldte forfatteren Anna Munch til politiet og forlangte hennes mentale tilstand undersøkt. Hamsun hevdet at Anna Munch i over ett år hadde skrevet anonymt til hans bekjentskaper, og fremstilt ham som en bedrager og forfører. Hun hadde dessuten i årevis skrevet brev og telegrammer til ham, og har forfulgt ham i utland så vel som innland.

I Hennes løgnaktige ytre skildres det merkelige dramaet mellom Hamsun og Munch. Er Anna Munch en kvinnelig stalker? Eller er hun bare veldig forelsket, nærmest gal? Eller kanskje er det Knut Hamsun selv som har skrevet alle brevene og latt som han er henne? Det er en mangefasettert roman som også vekker et glemt forfatterskap til live. Naturligvis kaster den også nytt lys over norgeshistoriens mest omdiskuterte forfatter: Knut Hamsun.

«Et forbløffende kunstnerportrett»

Hennes løgnaktige ytre fikk mange strålende anmeldelser i fjor høst, her er klipp fra noen av dem:

«Hun belyser tre bemerkelsesverdige skjebner i ei bok som er fascinerende litteraturhistorie, kvinnehistorie, kulturhistorie, og også oslohistorie. Hun skriver et bevegende stykke litteratur om turbulente skriveliv.» Terningkast 6, Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«I denne dokumentariske romanen gis en ny fremstilling av mennesket Anna Munch, nydelig skrevet og krevende komponert.» Terningkast 5, Guri Hjeltnes, VG

«Selma Lønning Aarø har skrevet en av høstens mest interessante romaner, der det virkelige, levde livet står sentralt […] resultatet er et forbløffende kunstnerportrett som griper langt utover hovedpersonen.» Terningkast 5, Brita Strand Ragnes, Stavanger Aftenblad.

Les også:

Ken Folletts århundretrilogi er som et strålende tv-drama og en historietime i ett

Også Erna Solberg leser Størst av alt