Snakk med barnet ditt om krig

Barn 4-6 årUkategorisertSnakk med barnet ditt om krig

I barneboken «Når kaniner blir redde» skriver Arne Svingen om hvordan et lite barn opplever en krig. Det er viktig at vi snakker med barna våre om det som skjer i verden, mener forskere.

Estimert lesetid 4min
Barn oppfatter mer enn vi tror. (Foto: Jonathan Borba / Unsplash)

– Noen ganger må jeg rett og slett gripe tak i de virkelig vanskelige temaene, og dette er utvilsomt noe av det mest utfordrende jeg har gjort. Dette er nok en bok det er fint at voksne og barn leser sammen og snakker om etterpå, sier forfatter Arne Svingen.

Vi vil gjerne spare barna våre for de vondeste tingene, spesielt det vi blir skremt av selv. Men forskere insisterer på åpenhet. For det verste som skjer i verden har en tendens til å nå barna våre uansett.

Du kan ikke skjerme barnet helt

Tv-apparatet står på når ungen skulle vært i seng, men isteden hopper i pysjen mellom sofaputene. Du rører i ei gryte mens barnet leker på gulvet og du distrahert hører på et radioprogram med et halvt øre. Eller det kommer et barn i barnehagen som måtte flykte fra hjemlandet sitt. Han eller hun beskriver en virkelighet som er helt ukjent for barnet ditt. Barn får gjerne med seg bruddstykker og begynner å sette sammen bitene. De får med seg mye mer enn vi tror, sier ekspertene. Nettopp derfor er det viktig at vi snakker med dem, gjerne før de begynner å spørre.

Barnebok om krig

«Når kaninene blir redde» var en vanskelig bok å skrive, forteller Arne Svingen. (Foto: Marlene Miller Svingen)

– Målet er å komme ned på barnenivå om et tema som er vanskelig å berøre for de minste. Håpet er at historien også skal være utgangspunkt for å kunne snakke om noe som er vanskelig. Jeg mener at barn også bør kunne eksponeres for de vanskeligere tingene i livet, uten at jeg som forfatter skal presse på dem en holdning eller et pedagogisk opplegg, sier Svingen.

Når kaniner blir redde er tøff, men poetisk fortalt og vakkert illustrert av danske Kamila Slocinska. Boken har fått nydelige kritikker i hennes hjemland. Dette er hard kost, men det ender ikke så ille som man kan frykte.

– Kamila og jeg snakket en del om temaet og historien underveis. Etter at jeg skrev teksten ferdig, fant hun fram til illustrasjonsstilen, og jeg var alltid trygg på at hun kom til å gjøre noe helt spesielt med teksten, sier forfatteren.

«Når kaniner blir redde» er sterkt men vakkert illustrert av Kamila Slocinska.

Oppdatert beskyttelse

I et mediebilde slik det er i dag snakker forskere om «oppdatert beskyttelse». Foreldre kan beskytte barna sine gjennom å forklare og å bruke samtalene. Vanlige nyheter er ikke laget for barn, det er ting vi forstår som barna våre ikke har noen mulighet for å resonnere seg frem til. I en verden der det som er fjernt likevel kan sees nærme og hvor det finnes mer informasjon enn noensinne, er det vi som må hjelpe dem.

Pust litt først

Når man så setter seg ned for å snakke med barna sine om det som skjer i verden er det greit å ta puste noen ganger for seg selv på forhånd. Tenkt på at hovedmålet, spesielt for de minste barna bør være å gjøre dem tryggere. Å vise dem at vi ikke legger lokk på de vanskelige samtalene, men at de kan snakke med oss om det som skremmer dem, at de kan stille alle de vanskeligste spørsmålene. Det er lov å svare at vi ikke vet. Hvis du er redd for å si noe galt, husk at det som er mest skremmende for barna er å føle at de må finne ut av de store spørsmålene selv.

For mer info om hvordan du snakker med barnet ditt om krig, les mer om hva forskerne sier:

Hvordan snakke med barn om skremmende nyheter (NKVTS)
Veiledning fra Redd Barna (Utarbeidet sammen med NKVTS)

Artikkelen er basert på forskningsresultater og råd fra Jon-Håkon Schulz og Magne Raundalen.