Tassen fyller 35 år!

Barn 0-2 årUkategorisertTassen fyller 35 år!
Estimert lesetid 3min

Siden den første Tassen-utgivelsen utkom i 1980 har barnas favoritthund gledet store og små i over 100 land, og bøkene er oversatt til 65 språk. Det hele startet med at forfatteren bak suksess-serien, Eric Hill, ønsket å underholde sin to år gamle sønn.

Tassen har bursdag
Fra omslaget til boka «Tassen har bursdag»

Eric Hill ble født i London i 1927. Han startet som sendebud for et kunststudio som 16-åring, og her ble han oppfordret til å tegne ved siden av arbeidet. Hill fikk en stor interesse for å tegne fly, noe man kan se igjen i illustrasjonene vi kjenner av Tassen i dag. Hundens form ligner et gammelt fly fra tuppen av snuten og bak til halen, noe Hill selv har påpekt.

Han vervet seg så til flyvåpenet, men returnerte til kunststudioet etter krigen for å fortsette med sine tegneserier. Disse ble snart å se i flere britiske tidsskrifter, og videre jobbet Hill mye freelance for en rekke reklamebyråer både som illustratør og grafisk designer.

Eric Hill. Foto: Penguin Books
Eric Hill. Foto: Penguin Books

Da Hill selv ble far i 1976, la han historie til illustrasjonene. Den første fortellingen han skrev var Hvor er Tassen, og personen som fikk høre den først var hans egen sønn. Videre viste Hill sønnen noe reklamemateriell han hadde laget med klaffer og et morsomt bilde bak. Etter å ha sett sønnens positive respons til dette, begynte Hill å leke med idéen om et ”let og finn”-konsept til boka. I dag er denne boken trykket i hele 13 opplag her i Norge.

Gjennom bøkene i serien kan barna leke og lære med Tassen i forskjellige situasjoner. En gjennomgående faktor er interaktiviteten i bøkene. Flere er utstyrt med klaffer og lyd, og de oppfordrer barna til involvering gjennom enkle spørsmål. Dette var et ukjent fenomen første gang bøkene ble publisert, men er i dag et kjent konsept i mange barnebøker. Flere forlag takket i utgangspunktet nei til Tassen, nettopp fordi Hills idé var såpass nytenkende. Til slutt fikk Hill napp, og ”Where´s Spot” ble raskt en stor hit på de britiske bestselgerlistene.

Hvor er tassen
«Hvor er Tassen» utkom første gang på norsk i 1982.

Samtidig som bøkene er lærerike, pirrer de også nysgjerrigheten. Tassens verden er skildret lik et lite barns verden, og symboliserer noe trygt og godt. Tassen har en mor som alltid er der, han feirer bursdag, går på skole og har gode venner.

Hills store bidrag barneboka til ble i 2008 honorert med en O.B.E (Order of the British Empire), en æresmedalje tildelt av Dronningen selv. Eric Hill døde etter en kort tids sykdom i juni 2014. Bak seg hadde han imidlertidig en rekke utgivelser som vil glede barn i flere år fremover. Fortellingene om den lekene og nysgjerrige hunden har et tidløst konsept som stadig vil fenge de minstes oppmerksomhet.

Titt-tei Tassen
«Titt-tei, Tassen» er den nyeste Tassen-boka på norsk. Den har både lydpanel og klaffer.

Les mer om Tassen her.