Norges mestselgende forfatter fyller 80 år

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerNorges mestselgende forfatter fyller 80 år
Estimert lesetid 3min
Frid og kulturministeren
KULTURMINISTEREN OG FRID. Kulturminister Thorhild Widvey gratulerte og hilste fra hele regjeringen.

I dag fyller Frid Ingulstad 80 år, og hun ble feiret blant annet av kulturministeren i «Hønse-Lovisas»-hus på Sagene. Men det er ikke mye tid til feiring, for mandag kommer hennes biografi om Betzy Kjeldsberg ut, og samtidig skriver hun på bok nr 80 i romanserien Sønnavind.

Frid Ingulstad er en av Norges mest leste forfattere. Hun ble født i Oslo i 1935, og har skrevet 220 bøker – alt fra barnebøker, nissebøker og faktabøker til historiske romaner. Tidligere har hun arbeidet som radiotelegrafist og flyvertinne. I tillegg til Sønnavind har Frid også skrevet seriene Ingebjørg Olavsdatter, Ildkorset og Kongsdøtrene. Ingulstad elsker å skrive, og trives når hun får sitte ved en pc og dikte. Hun er også veldig glad i å møte leserne sine, og har mange ganger arrangert vandringer langs Akerselva i Elises fotspor.

Sønnavind er ved siden av Morgan Kane tidenes mest solgte serieroman her til lands, og i motsetning til i Kane-bøkene, så utgjør

NorskeSerier_MountEverest (3)

Sønnavind-bøkene én sammenhengende fortelling. Med serien Sønnavind har Frid Ingulstad satt en helt ny standard for romanseriene. Den er nå kommet til bok 77 (ut til leserne), som er Norges, ja, kanskje verdens lengste serie. Hvis man hadde laget et boktårn av de over seks millionene Sønnavind som er sendt ut, ville de utgjort et tårn på over 10 Mount Everest’er oppå hverandre.

I bok nr 5 i Sønnavind kan du lese om hvordan hovedpersonen Elise arrangerer bryllup og har 14 til bords i Hønse-Lovisas hus. Dette huset ligger også i virkeligheten Sandakerveien 2. Det er nå blitt et levende kulturhus der bl.a. Sønnavind-vandringene starter. Hva var mer naturlig enn å dekke opp til en festlunsj i Hønse-Lovisas hus for å feire Frid Ingulstads 80 år. Vi var en liten eksklusiv gjeng med Frids nærmeste, noen fra forlaget, fra bydelen og ikke minst kulturminister Thorhild Widvey og statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag. Vi var mange som var stolte da kulturministeren fortalte at hun var blitt spurt i statsråd i dag hvem hun skulle feire, og så var blitt pålagt av regjeringen å hilse Norges mest leste forfatter. Stemningen steg ytterligere da statssekretær Borgundvaag sang sin egen tekst om Frid til Prøysens melodi «Sønnavinds-valsen»

Her er noen bilder jeg fikk tatt i farten under feiringen:

Frid taler
HISTORIEFORTELLEREN. Selvsagt briljerte også jubilanten selv med morsomme historier.
En syngende statssekretær 2
DEN SYNGENDE STATSSEKRETÆR. Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag sang sin egen sang til Frid.
Grete Ryen
BRYLLUPSFORBEREDELSER I SØNNAVIND 5. Grete Ryen leste fra bok nr 6 i Sønnavind om bryllupsforberedelser i Hønse-Lovisas hus.
Frid og Knut
NORGES MESTLESTE FORFATTER PÅ NORGES STØRSTE FORLAG. Selvsagt var Cappelen Damm godt representert. Her ved tre av dem: Karin Mundal, meg og Tom Harald Jensen.
Frid og Bezy
BETZY. Frid fikk overrakt det første eksemplaret av sin egen biografi om Betzy Kjelsberg som kommer ut på mandag.