Elsker å starte på nye historier

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerElsker å starte på nye historier
Estimert lesetid 6min

I den siste romanen, Hjem til deg, har Sarah Jio lagt handlingen frem i tid. Et uvanlig formgrep til henne å være:

– Ja, det var litt annen vri enn de andre romanene mine, det er sikkert og visst. Jeg hadde aldri skrevet om fremtiden, så det var morsomt og interessant å gjøre det. Sannheten er at jeg tenker mye på fremtiden, og særlig på hvilken gammel dame jeg kommer til å ende opp som, haha!

Jeg liker å tenke på meg selv i fremtiden som en sprø og livlig, glad gammel dame som har like mye livslyst som den 20 år gamle meg. Sånn sett så var det gøy å tenke på min hovedperson som en ung kvinne og senere en gammel dame. Og, bare så det er sagt, jeg håper og ber om at når jeg er 80 år gammel, nyter jeg en cocktail ved bassenget og jobber med min førtiniende roman.

Du kan møte Sarah Jio på Vårfestivalen 2018.

Sarah Jio Hjem til deg
Sarah Jio er akkurat nå aktuell med romanen Hjem til deg. Tidligere har hun gitt ut seks andre bøker, hvor av flere har de har endt opp på bestselgerlisten.

Måtte modnes


Noen ideer kommer til Jio som lyn fra klar himmel. Men hun forteller at historien i Hjem til deg måtte modnes litt.

– Jeg husker at jeg ble inspirert av at historien fant sted på en øy, av mysteriet og det tragiske i å lengte etter en person som har blitt borte fra livet ditt. Og selvfølgelig ble jeg fascinert av den romantiske tråden igjennom historien. Jeg tok meg selv i å dagdrømme om karakterene mine og deres komplekse personligheter.

Var det enkelt å komme i gang med romanen?

– Jeg er en igangsetter som de sier – en som elsker å starte på nye prosjekter og som drives av nye ideer. Det er idestadiet som er min favorittdel av prosessen. Så begynnelsen av arbeidet er morsomt og spennende. Den midterste delen er den vanskeligste – som om man vandrer målløs rundt i ørkenen til du plutselig kommer over litt vann, haha.

Det gjaldt også for den siste romanen som etter hvert ble lagt til side. Jio begynte på et nytt prosjekt før hun rakk å fullføre den.

– Ja, jeg skrev boken for mange år siden, eller en tredjedel av den. Jeg husker ikke akkurat hvorfor jeg la den til side – kanskje jeg ikke var klar for at den skulle slippes ut til verden enda. Men jeg gjorde nå det, og fokuserte på en annen roman. Sånn sett fikk historien ligge og modnes i en stund. Men jeg glemte den ikke. Noen år senere kom jeg tilbake til den med en oppriktig interesse for plottet og slutten. Jeg husker at jeg lagret filen på maskinen min, og leste igjennom det – og tenkte «oi, dette var jo ikke dårlig!» På den måten er det en unik historie.

Elsker mysterier


Kan du fortelle oss litt om hovedkarakteren i boken, Charlotte – hvem er hun?

– Charlotte er som mange av mine heltinner – en sterk dame, men med svakheter. Hun er tilsynelatende lykkelig gift, men hun er allikevel på søken. Det er noe som ikke stemmer, og det må en tragedie til før hun innser det. Og så må hun stole på instinktene (så vanskelig å gjøre, selv for meg), og hjertet. Hun er en sterk person med stort håp, helt til slutten. Men mest av alt er hun en som elsker. Hun tror på kjærligheten, og hun kjemper for den. Jeg beundrer henne for det.

I mange av dine romaner er det et mysterier i sentrum av historiene, hvorfor er du så glad i det?

– Jeg elsker mysterier! En bok uten mysterier er (for meg) som kaffe uten fløte. Som leser vil jeg gjerne bli overrasket. Jeg vil lære noe. Og jeg vil føle noe! Så, mysterier er alltid en god ingrediens for en god leseopplevelse. Det er så morsomt for meg som forfatter å tenke på måter å lure leseren litt. Jeg blir stadig bedre på det etter hvert som jeg skriver flere bøker. Det er kjempemorsomt!

 

Jeg elsker mysterier! En bok uten mysterier er (for meg) som kaffe uten fløte.

Startet karrièren som journalist


Jio startet karrieren sin som journalist. Og hun skrev for mange amerikanske damemagasiner, som O – The Oprah Magazine, Glamour, Real Simple og mange andre. Men etter hvert skjønte hun at hun ville ta det store steget videre for å bli forfatter:

– Jeg elsket jobben min som journalist, og magasiner vil alltid være min første forelskelse. Men bøker er den store kjærligheten. Helt ærlig, selv nå, med de 10 bøkene jeg har skrevet som er utgitt i 30 land, våkner jeg fortsatt opp om morgenen og er oppriktig opprømt over karrieren min. Så mange jobber hardt for å finne en jobb de liker, derfor er jeg så glad og takknemlig for at jeg kan skrive bøker. Og jeg kan jobbe over hele verden. Jeg har akkurat skrevet halvparten av min neste roman i Mexico. Det var en fantastisk uke.

Du har en stor familie. Hvordan finner du tiden du trenger til å skrive?

-Jeg har tre gutter, på 11, 9 og 7 år. Og tre stesønner. Til sammen med min forlovede Brandon blir det mange barn! Det er veldig morsomt, og vi elsker livet vårt. Vi ser på vårt andre kapittel i livet som en gave. Jeg har lært meg å skrive i kaos, det er sikkert! Jeg skriver med barn løpende rundt, på bråkete flyplasser, kafeer og restauranter. Jeg har måttet lære meg å stenge alt ute når jeg trenger det. Livet er ikke perfekt, og jeg har min del av stress som alle andre mødre. Men jeg elsker barna, forloveden og denne karrieren hvor jeg kan dikte historier som vekker følelser hos leserne. For et privilegie!

– Og takk til alle mine norske lesere, som jeg hører fra daglig, for at dere leser bøkene og engasjerer dere i karakterene. Det er en stor ære å være en bestselgerforfatter i Norge.