Ukrainsk krim med bokomslag til å dø for

SkjønnlitteraturUkrainsk krim med bokomslag til å dø for
Estimert lesetid 2min

Ser man Ukraina og krim i samme setning, er neppe krimlitteratur det første man tenker på. Nå finnes det helt sikkert krimbøker der handlingen er lagt til Krim-halvøya, men bortsett fra det har Krim og krim ingen felles historie. Navnet Krim kommer fra ordet Qırım («Kollen min»), som igjen sannsynligvis kommer fra et gammelt tyrkisk ord for vollgrav, mens krim kommer fra latinske criminalis («som har med forbrytelsen å gjøre»). Akk, hva skulle man gjort uten Wikipedia.

Bøkene til Ukrainas (kanskje) mest kjente krimforfatter, Andrej Kurkov (Андрій Курков), foregår ikke på Krim-halvøya, men i hovedstaden Kiev. Cappelen Damm har tidligere utgitt et par av bøkene hans på norsk, henholdsvis Venn av avdøde (2010) og Døden og pingvinen (2006). Sistnevnte handler om en ensom, desperat forfatter (noe annet er vel utenkelig) som skriver nekrologer over Kievs viktigste personer. Som eneste selskap har han pingvinen sin, Misja. Liker du beksvart, surrealistisk krim fra et annerledes miljø, da får du full valuta for pengene (nei, ikke i ukrainske hryvnia) med bøkene til Andrej Kurkov.

Nå har det amerikanske forlaget Melville House gjenutgitt bøkene hans med helt nye omslag. Og for noen fantastiske bokomslag det har blitt, i alle for oss som har en tendens til å like alt som minner om den geniale streken til Saul Bass (Legg forresten merke til at «pingvin-bøkene» utrolig nok er oversatt av en fyr som heter George Bird, he he).

Her er en variant av omslagene til Death and the Penguin og Penguin Lost.

Alle omslagene ovenfor er laget av Christopher King, Art Director hos Melville House. Her er flere av hans Saul Bass-inspirerte omslag (NB! Omslagene til Jakob Arjouni-bøkene er av Kelly Blair, også hun har laget utrolig flotte bokomslag).

Kiev står kanskje ikke øverst på listen over steder jeg planlegger å reise til. Lviv derimot har jeg hørt veldig mye godt om. Svært vakker arkitektur og en gamleby som står på UNESCOs verneliste. Bare den maktkåte diktatorspiren som nå styrer i Ukraina blir kastet fra maktens tinder, så skal nok også jeg komme meg dit. Enn så lenge får jeg hygge meg med de fornøyelige ukrainske reisebrevene til min kollega Odd Karsten Krogh.

Bøkene til Andrej Kurkov kan kjøpes hos bl.a. Tanum.no.