Ble insta-poet ved en tilfeldighet

SkjønnlitteraturBle insta-poet ved en tilfeldighet

Sabina Store-Ashkari skulle bare lagre tekstene sine et sted. Så begynte det å dukke opp Instagram-følgere som likte det hun skrev.

Estimert lesetid 5min
Instagram er en god kanal for å oppdage at man faktisk liker poesi, tror Sabina Store-Ashkari, som nå går fra insta til bok med samlingen «Ingenting usagt». (Foto: Mary Store)

Sabina Store-Ashkari brukte i utgangspunktet Instagram som lagringsplass for tekstene sine; sine første følgere på kontoen kontoen @ingentingusagt fikk hun ved en tilfeldighet. Men ganske snart førte det ene til det andre, og nå er hun aktuell med boka Ingenting usagt.

Hverdagspoet

Sabina studerer til vanlig journalistikk i Volda. På instagramkontoen @ingentingusagt deler hun små dikt med seks tusen følgere. Men hun forteller oss at ikke alt kommer ut på Instagram – noe blir på den private blokka. Vi har stilt henne noen spørsmål om hvordan det er å være en ung poet nå til dags.

Når fant du ut at poesiformen passet deg så godt?

– Jeg har skrevet siden jeg var barn! Foreldrene mine leste mye for meg i barndommen, og jeg tror det er en viktig årsak til at jeg fortsatt har så stor lese og skriveglede. Jeg skrev mye noveller fram til midten av tenårene, før jeg begynte med poesi. Jeg ble veldig fascinert av hvor mye man kan si med få ord – og siden da har det vært en sjanger jeg har blitt utrolig glad i.

Hvordan bestemte du deg for å begynne å bruke Instagram?

– Da jeg gikk første året på videregående skrev jeg utrolig mange tekster i notater på mobilen. Men en dag slo det meg at jeg kom til å miste alle ordene hvis det skjedde noe med telefonen – og bestemte meg for å lagre det et sted. Jeg opprettet en anonym instagramprofil, kun for å ta vare på ordene en trygg plass. Men! Jeg hadde glemt å gjøre profilen privat, så når jeg våknet opp neste morgen hadde jeg fått noen følgere og noen kommentarer. Det viste seg at det var et helt miljø på Instagram hvor forskjellige mennesker delte dikt og tankestrømmer, både egenskrevne og favoritter fra andre.

Illustrasjon: Erika Coucheron Krogstad

Hva handler diktene dine om?

– Diktene mine er sårbare. De handler om hele spekteret. De aller fineste følelsene og de aller vondeste. Jeg håper de kan være hverdagslige, men samtidig skildre store emner som kjærlighet, relasjoner, sorg, håp og drømmer.

– Jeg vil skrive tekster leserne kan kjenne seg igjen i både på gode og kjipe dager, og tekster som belyser situasjoner vi alle går gjennom. Ofte blir sterke følelser litt tabubelagt. Da håper jeg Ingenting usagt kan romme de diktene som forteller leserne at de ikke er alene og at det er lov å kjenne etter hvordan man egentlig har det.

Hvordan ønsker du at diktene skal bli lest?

– Jeg håper diktene får leseren til å reflektere rundt seg selv og sitt eget liv. At de føles nære, ekte og personlige. Jeg liker å se på diktene som «våre», selv om det er jeg som har skrevet dem. Det minner oss på at vi er sammen om å kjenne på de altoppslukende følelsene som hører til det å være ung.

Poesidrypp i digitalalderen

Mange har påpekt at poesi har en egen gjennomslagskraft på Instagram. Har du noen tanker om det?

– Vi lever i en digitalisert verden, så jeg tenker at det egentlig er veldig naturlig at poesi nå finnes på Instagram – og ikke bare i bokform. Det gjør at flere får dele kunsten sin og utvikle seg som skribent. Jeg tror flere får øynene opp for sjangeren hvis de begynner med å få små diktglimt gjennom skjermen. At man fra bussen, køen på matbutikken eller i garderoben på treningssenteret plutselig kommer bort i noen ord som ser ut til å være skrevet til akkurat deg, akkurat da. Det kan gi en enorm hverdagsglede.

Trygve Skaug har stor suksess med dikt på Instagram. Han har sagt om dine dikt at «de treffer han rett i magen». Hvordan føles det?

– Jeg ble så rørt, ydmyk, lykkelig og dypt takknemlig når jeg hørte det. Skaug er et enormt forbilde for meg. Jeg har bøker, poesikopper og hører jevnlig på musikken hans. Derfor var det ekstra fint at de ordene kom fra akkurat ham. For et par år siden var jeg skikkelig forvirret og usikker over hvilke valg jeg burde ta videre i livet mitt. Jeg kjørte jeg hjemover, var helt alene i bilen og plutselig kom «Det går over» på radioen. Det føltes ut som han sang til bare meg, og jeg fant så mye trøst og mening i akkurat den teksten. Hadde noen fortalt at meg at han noen år etterpå skulle lese mine tekster hadde jeg sikkert ikke trodd på det!

Har du tips til noen andre kontoer på Instagram vi bør følge med på?

– Det er så mange skatter av diktkontoer der ute! Vanskelig å bare plukke ut noen få. Jeg kan sitte i timesvis og bare titte og lese. Noen av mine favoritter er: @midnattspoesi, @ungdompoesi, @enkel_poesi, @bareskyerbevegertankene, @ihjertet og @papervoices.

«Jeg tror flere får øynene opp for sjangeren hvis de begynner med å få små dikt-glimt gjennom skjermen,» sier Sabina Store-Ashkari.