Stig Sæterbakkens minnepris 2022 til Tore Kvæven

RomanerRomanerStig Sæterbakkens minnepris 2022 til Tore Kvæven

– Det går såpass lenge mellom bøkene mine at eg må rekna med å bli gløymt i mellomtida, sier Kvæven. Juryen mener hans romaner er preget av «sterk innlevelse og en glødende episk kraft».

Estimert lesetid 3min
Foto av forfatter Tore Kvæven som mottar Stig Sæterbakkens minnepris og Tom Harald Jenssen
En rørt Tore Kvæven mottok Stig Sæterbakkens minnepris 2022. Her med administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen. (Foto: Lina Hindrum)

Stig Sæterbakkens minnepris 2022 går til Tore Kvæven for hans to romaner Hard er mitt lands lov (2011) og Når landet mørknar (2018).

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 og går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.

Prisvinner Tore Kvæven er fra Sirdal og er, i tillegg til å være forfatter, også lærer og sauebonde. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Det kom ut av det blå

Tore Kvæven debuterte i 2011 med spenningsromanen Hard er mitt lands lov, som han brukte tjue år på å skrive. Boka handler om vikingtokter til Afrika. I 2018 kom hans andre roman, Når landet mørknar, om den norrøne bosetningen på Grønland på slutten av 1200-tallet. For denne ble han belønnet med Brageprisen og Sørlandets litteraturpris.

Kvæven forteller at telefonen med beskjed om at han var tildelt prisen kom som en stor overraskelse.

– Det kom ut av det blå. Dernest vart eg også litt rørt. Ikkje slik at tårene rann, men eg sa det til kona etterpå, at dette faktisk var litt rørande.

Kanskje gjorde det godt å kjenne på det å bli husket på, for som han sier:

– Det går såpass lenge mellom bøkene mine at eg må jo rekna med å bli gløymt i mellomtida. Men så har altså dei som sitt i juryen tydelegvis slett ikkje gløymt.

En glødende episk kraft

Juryen mener at begge hans romaner er preget av «sterk innlevelse og en glødende episk kraft.». Den beskriver også romanene som «fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd. Men at forfatterens «grådige» nysgjerrighet ikke bare retter seg mot menneskets indre, men også utover mot det vi lever i og ved siden av.»

– Det kjennest som ein heider å lesa juryens karakteristikk av bøkene. Dei har lese med stor godvilje, og eg kan ikkje anna enn å seia tusen takk for tilliten det inneber å få prisen, sier Kvæven.

Sitt nyeste skriveprosjekt har han jobbet med i fem år. Det er en dystopi med handling nesten 40 år fram i tid.

– Historia har kravd mykje av meg, langt meir og langt fleire rundar enn eg hadde forventa. Ein del brikkar er likevel i  ferd med å falla på plass no, det finst eit lys der i horisonten, og skulle det gå som eg vonar, blir boka utgjeven til våren, forteller prisvinneren.

Om prisen

Stig Sæterbakkens minnepris

Foto av forfatter Stig Sæterbakken
Stig Sæterbakken (Foto: Jo Michael Studio)

Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 til minne om forfatter Stig Sæterbakken (1966-2012) som gikk bort tidligere samme år.

Prisen deles ut årlig av Cappelen Damm til en forfatter med overbevisende litterære kvaliteter, originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Prisen er åpen for alle sjangre innenfor det skjønnlitterære feltet, og krever ingen forlagstilhørighet, men forfatteren bør ha utgitt mellom 2-4 skjønnlitterære bøker.

På samme måte som Stig Sæterbakken gjorde mye for å hjelpe fram unge forfatterskap, er intensjonen bak prisen at den vil kunne gi et allerede lovende forfatterskap mulighet og tid til å utvikle seg. Vinneren mottar 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.

Stig Sæterbakken var gjennom 28 år en sterk litterær stemme. Han bemerket seg ikke bare gjennom sin egen skriving, men også ved sin entusiastiske formidling av andre forfatterskap. På skriveskolene var han en høyt verdsatt lærer for mange unge skrivende, og Litteraturfestivalen på Lillehammer ble et høydepunkt under hans kunstneriske ledelse.

Se listen over alle prismottakerne her

Fra vill idé til presis litteratur

Årets jury har bestått av Carina Elisabeth Beddari, Thomas Lundbo og Ingrid Svennevig Hagen. I tillegg til å karakterisere Kvævens bøker som preget av «sterk innlevelse og en glødende episk kraft», påpeker de altså at «hans romaner er fylt med en rik forståelse av lengsler og menneskeverd.»

Debutboka Hard er mitt lands lov, som de kaller en røverroman, sender tankene til klassikere som Joseph Conrads Mørkets hjerte og «viser oss en forfatter som evner å omsette en vill idé i presist litterært arbeid […] Kvæven imponerer med sine presise og vitebegjærlige skildringer».

Om andreboka sier juryen bl.a. at: «Samtidig som Kvæven skriver spenningsskapende, maner han fram en rik verden, som også inviterer leseren til refleksjon.»

Her kan du lese juryens begrunnelse i sin helhet.