Sommeren 2019s beste pocketbøker

RomanerRomanerSommeren 2019s beste pocketbøker

Vi har samlet det beste fra årets pocketslipp, så du kan velge og vrake blant fjorårets beste leseropplevelser.

Estimert lesetid 7min
Sommerens beste pocket - pocketbøker fotografert ovenfra
Blant årets beste pocketslipp finner vi blant annet andre bok i Byens spor-serien, høstens bestselgende krim og en internasjonal sensasjonsdebut. (Foto: Maja Hattvang)

Ferien er rett rundt hjørnet, og mange av fjorårets bøker har kommet ut i pocket. Vi har samlet åtte av de beste, så du kan tilbringe sommeren i hengekøya, på stranda eller i godstolen med en skikkelig bra bok. Her er sommerens beste pocket:

«Fabelaktig bra»

Lars Saabye Christensen: Byens spor. Maj

Den andre boken i Byens spor-trilogien fikk enda bedre kritikk enn den første, med fire seksere i avisene. Sindre Hovdenakk i VG var en av dem og mente at Byens spor. Maj var «fabelaktig bra». 

Byens spor – Maj følger vi det samme persongalleriet som i bok én, Byens spor – Ewald og Maj. Maj er alene med barna Jesper og Stine etter at Ewald er gått bort. Denne gangen er det fokus på Maj og sønnen Jesper og kameraten hans, slaktersønnen Jostein. Like mye som personene i boka er kanskje også tiden hovedperson, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Lars Saabye Christensen er i ferd med å skrive Fagerborg, Oslo og gjennom det, Norges, memoarer. 

Skarp debutroman fra Lena Dunham-generasjonen

Sally Rooney: Samtaler med venner. Oversatt av Tiril Broch Aakre

«Dette er en roman som passer til Lena Dunhams Girls, Phoebe Waller-Bridges Fleabag, Noah Baumbachs Frances Ha … Jeg kan nesten ikke vente på det neste fra Sally Rooney,» skrev Sunday Times om Sally Rooneys hypede debutroman.

Samtaler med venner er en skarp og humoristisk historie om to unge kvinners vennskap, om sex, løgn ambisjoner og voksenlivets selvbedrag.

Frances går på universitetet og har praksisplass hos en litterær agent i Dublin. Hennes beste venninne og tidligere kjæreste er den pene og selvopptatte Bobbi. De skriver poesi og opptrer sammen, og en kveld møter de fotografen Melissa og hennes mann, skuespilleren Nick. Den begavede, men distanserte Frances fascineres mot sin vilje av det eldre paret. Det som begynner som en uskyldig flørt med Nick, utvikler seg snart til et dypere forhold. Et komplisert spill med skiftende lojaliteter og kjærlighetsforbindelser utfolder seg mellom de fire. Frances og Bobbis vennskap begynner etter hvert å slå sprekker, og Frances får det stadig vanskeligere med å bevare sin kjølig distanse.

Samtaler med venner er fortalt med stor stilsikkerhet, varme og følelsesmessig innsikt i livet til dagens unge voksne.

«Mengele Zoo-oppfølger innfrir»

Gert Nygårdshaug: Zoo Europa

Svært mange Gert Nygårdshaug-fans ventet på avslutningen av Mino-serien, og anmelderne og leserne var veldig godt fornøyde med Mengele Zoo-oppfølgeren. Frederik Wandrup i Dagbladet kalte Zoo Europa en «forrykende finale», mens Sindre Hovdenakk i VG skrev: «Mengele Zoo-oppfølger innfrir».

Mino har et prosjekt han må gjennomføre. Han er i jungelen i Amazonas, men forflytter seg snart til Europa der han finner sin venn Jens Oder Flirum hardt såret i Eurotunnelen. Det er borgerkrig mellom ulike innvandrergrupper og ultranasjonalister, og midt i denne krigen befinner også Karl Iver Lyngvin seg, som er dratt til Europa fra Kongos regnskog i et helt spesielt ærend. Mino samler en liten gruppe mennesker, personer vi kjenner igjen fra Nygårdshaugs tidligere bøker Himmelblomsttreet og Chimera. Og i et kloster ved Gardasjøen i Italia sitter et femtitalls vitenskapsmenn og forskere innesperret av skogen. Selv om romanen er den femte i Mino-serien, kan den leses som en selvstendig roman.

Absurd og morsomt om dyresex

Erlend Loe: Dyrene i Afrika

Fjorårets Dyrene i Afrika har gledet mange Loe-lesere, og forarget andre. Anmelderne var skjønt enige om at Loe hadde lykkes med noe så absurd som å skrive en humørspreder om folk som har sex med dyr.

I begynnelsen av Dyrene i Afrika møter vi fem enkeltpersoner – en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker fem vidt forskjellige personer som lever ganske regulerte og vellykkede liv. Likevel kjenner de dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra. 

De gjennomgår en radikaliseringsprosess og forstår etter hvert at dersom verden skal overleve, må noen gå i bresjen. De MÅ redde dyrene i Afrika, og det kan bare gjøres ved å skjende dem!

«En strålende liten roman»

Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang

Til å være en roman av Vigdis Hjorth, skapte Lærerinnens sang lite rabalder. Likevel var kritikerne samstemte i at dette var en fin Hjorth-roman. For eksempel ga Guri Hjeltnes i VG den terningkast fem og mente det var «en strålende liten roman». 

Lærerinnens sang er en roman om å bli grunnleggende rokket i sin selvforståelse. Lotte Bøk er en engasjert foreleser i dramatikk på skuespillerlinja ved Kunsthøgskolen. En dag ber avgangseleven Tage Bast om å få lov til å lage en film av undervisningen til noen utvalgte lærere, men også av livet deres utenfor skolen. Lotte er først skeptisk, men gir så etter. Bast vil gjerne komme hjem til henne, for å finne ut om det er samsvar mellom liv og lære. Etter hvert som arbeidet skrider fram, utviskes grensene mellom dem.

Hva skjer med et menneske som har følt seg ganske trygg i rollen og i livet sitt, men som plutselig sitter i en kinosal og får se seg selv med en annens utforskende blikk?

En herlig irsk pageturner

John Boyne: Hjertets usynlige stormer. Oversatt av Morten Hansen

John Boyne er en av Irlands ledende forfattere. I Hjertets usynlige stormer viser han en fortellerglede og humor, som gjør at man tenker at dette en roman som kunne vært John Irving som skrev sitt svar på Frank McCourts Engelen på det sjuende trinn.

Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til et velhavende, lettere eksentrisk ektepar: Den kjederøykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han tør starte jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York for å finne lykken og kjærligheten.

Likdeler i en fryser i Oslo

Lars Kepler: Lazarus. Oversatt av Henning J. Gundersen

Lazarus var høstens bestselgende krim i Norge. Kanskje er det en slags hilsen fra Lars Kepler til norske lesere for handlingen i Lazarus begynner i Oslo. En død mann blir funnet i en leilighet på Tveita. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. De makabre funnene i fryseren består blant annet av kraniet til Joona Linnas avdøde kone. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.

Kan det være at seriemorderen som han nedkjempet og drepte sammen med kollega Saga for flere år siden likevel er i live, og vil ta hevn? Da har Joona og Saga det travelt med å få sine nærmeste i sikkerhet…

Vi er alle Elling

Ingvar Ambjørnsen: Utsikt til paradiset

Ikke lest Elling-bøkene ennå? Nå som er Elling tilbake 20 år, til overbegeistrede anmeldelser og overlykkelige lesere, passer det bra å gå tilbake til begynnelsen og lese den første Elling-romanen Utsikt til paradiset.

Elling er her 32 år og lever alene i blokkleiligheten han delte med moren frem til hennes død. Han bruker tiden til å kartlegge livet til naboene ved hjelp av teleskop, samtidig som han bærer en nagende forelskelse til Gro Harlem Brundtland. En tilstand han får forløst ved å samle på bilder av statsministeren – og kvinnen som representerer det eneste trygge i en kaotisk tilværelse.

Alle de fire tidligere Elling-bøkene er nå ute i nye pocketutgaver.