Dette bør du få med deg på Norsk Litteraturfestival 25.-31. mai

SkjønnlitteraturRomanerDette bør du få med deg på Norsk Litteraturfestival 25.-31. mai

Dette året kommer litteraturfestivalen hjem til deg! Vi har fått et knippe festivalhungrige forfattere til å tipse om hvilke arrangementer du bør få med deg.

Estimert lesetid 6min
Foto av NRKs programledere for Norsk litteraturfestival 2020, Siss Vik og Hans Olav Brenner
Tradisjonsrike Norsk Litteraturfestival, som til vanlig avholdes på Lillehammer, når i år ut til hele landet gjennom både NRK TV, radio og strømming på litteraturfestivalen.no. Årets programledere er NRKs Siss Vik og Hans Olav Brenner. (Foto: Karen Sveen)

I stedet for å samle forfattere og publikum på Lillehammer den siste helga i mai, sender NRK og programlederne Siss Vik og Hans Olav Brenner i år litteraturfestivalen rett hjem til stua di. Du kan følge festivalen via TV, radio og strømming på litteraturfestival.no. Og skal vi tro Brenner, blir det «et litterært event uten sidestykke i både landets og kringkastingens historie.»

Beate Grimsrud, Jo Nesbø, Linda Boström Knausgård

Norsk Litteraturfestival er til vanlig Nordens største litteraturfestival. Også i år har de et stjernespekket program, med mange av de mest toneangivende forfatterne. Blant disse finner vi Maja Lunde, Lars Mytting, Jo Nesbø, Nina Lykke, Dag Solstad, Agnes Ravatn, Beate Grimsrud, Hanna Stoltenberg og Åsne Seierstad.

Du får også mulighet til å se store internasjonale navn, som Jonas Eika (DK), Mariana Enriquez (AR), John Freeman (US), Sara Stridsberg (SE) og Linda Boström Knausgård (SE).

Pegasus, det store programmet for barn og unge, flyttes til september. Da fylles én uke med 100 arrangementer med plass til 12 000 deltakere fra hele landet.

Se hele festivalprogrammet her

Jeg gleder meg selvfølgelig spesielt mye til å avholde den årlige litteraturquizen.

Siss Vik, programleder i NRK

Forfatterne tipser

Så hvilke godbiter fra programmet bør man velge, om man ikke kan få med seg alt? Vi har spurt Amalie Kasin Lerstang, Helene Flood, Hilde Østby og Linn Strømsborg om hva de selv har sett seg ut.

Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang skal få med seg bl.a. «Arbeid i litteraturen». (Foto: Kristine Helliesen)

– Jeg skal i hvert fall få med meg lørdagens programpost «Arbeid i litteraturen». Jonas Eika, Marit Eikemo og Heidi Marie Kriznik samtaler om arbeid, klasse og litteratur, forteller Amalie Kasin Lerstang. Hun er selv forfatter og tidligere vinner av Tarjei Vesaas’ debutantpris.

– Ellers skal jeg selv intervjue danske Jonas Eika og finlandssvenske Adrian Perera om «Litterær aktivisme» på søndag, så jeg drister meg til å anbefale å høre dem i samtale!

Helene Flood

Blant de som står høyt på må se-lista til Helene Flood er Maja Lunde og Sara Stridsberg. (Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Også Helene Flood, som nylig fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med sin debutroman Terapeuten, skal på festivalen via skjermen.

– Jeg skal i alle fall få med meg Bjørnsonforelesningen til Maja Lunde. Og så kommer jeg til å benke meg foran arrangementene med Junot Diaz – «Å overleve eneveldet», Sara Stridsberg – «Fra Happy Sally til Kjærlighetens Antarktis», og Martin Svedman og Maria Kjos Fonn, som skal snakke om avhengighet. Litt av hvert her, altså!, sier Flood.

Hilde Østby

Hilde Østby ser frem til å se sitt forbilde Beate Grimsrud på festivalen (foto: Privat)

– Jeg har vært jevnlig på festivalen de siste ti åra og elsker alle de rare, nye, store, overraskende tankene og ideene jeg blir presentert for på Lillehammer – og selvfølgelig det sosiale, det å møte forfatterkollegaer. Det er ensomt å være forfatter! Det blir trist ikke å se alle jeg bryr meg om, høre dem lese og tenke og dele, og ikke gå på «Innlandsfylla» med dem, som seg hør og bør, sier forfatter og journalist Hilde Østby.

Hun er aktuell med anmelderroste Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden, og skal selvsagt på festival, selv om det blir en annerledes opplevelse via skjermen.

Så hva står på lista?

Beate Grimsrud! Et forbilde for meg, med et rart blikk på verden. Gleder meg skikkelig! Og så har jeg lyst til å lære om tredjekjønnkulturen i Mexico, muxe! Dokumentert av forfatter Steven J. Walton, som skal intervjues av Kristin Fridtun, forteller Østby.

Også Maja Lundes Bjørnsonpris-tale på fredagen står på planen.

– Den er både inspirerende og vakker. Og jeg har snakket med folk som kjenner hennes forfatterskap, på tvers av 14 tidssoner! Dette arrangementet sendes også på fredagen, og heter i programmet Binder jorda sammen – Maja Lundes univers.

Den tradisjonsrike quizen må også med …

– Ja, jeg er opptatt av quizen, og har gode minner fra den – og har kommet på fjerdeplass to år med et bånnsolid lag. Det sier litt når de tre første plassene er «tatt», påpeker Østby.

Linn Strømsborg

Linn Strømsborg har satt ring rundt bl.a. Helene Flood, Agnes Ravatn og Marie Auberts arrangementer. (Foto: Heidi Furre)

– Det er så rart at ikke litteraturfestivalen skal foregå på Lillehammer i år med et rotete program der jeg har tegna ring rundt altfor mange programposter og løper i sikksakk mellom stedene de foregår, sier forfatter og festivalelsker Linn Strømsborg. Selv utgav hun nylig Aldri, aldri, aldri, som ble møtt med jubel fra anmelderne, og hun debuterte faktisk i sin tid med romanen Roskilde, satt til selveste Roskildefestivalen.

Strømsborg forteller at hun ville ryddet timeplanen for iallfall to programposter.

Marie Aubert – Å skrive om det forbudte på fredagen. Jeg er veldig glad i de to bøkene til Marie Aubert. Det jeg liker best med dem er nettopp det ubehagelige, det skamfulle, det «å nei, ikke si eller gjør det du kommer til å si eller gjøre nå». Det er både vondt og godt å lese om det. Jeg gleder meg til å høre henne snakke om hvordan det er å skrive om det, forteller Strømsborg.

– Og på søndag: Hjemmet som åsted. Helene Flood og Agnes Ravatn har begge skrevet det jeg tør kalle pageturnere (jeg klarte i hvert fall ikke å legge fra meg noen av dem). Jeg er sikker på at dette blir en morsom samtale om vårt uhyggelige sinn og alle spøkelsene vi kan se på høylys dag dersom forholdene ligger til rette for det. Dette er to smarte, morsomme damer som jeg ser veldig opp til og som jeg gleder meg til å høre på, sier Strømsborg.

– Og så, til slutt, hvis det er lov, vil jeg anbefale den programposten jeg er så heldig å være med på, sammen med tidligere nevnte Marie Aubert og eminente Kristina Leganger Iversen og Kristin Fridtun. På lørdagen skal vi snakke om barn – og om å ikke ha barn, i Med eller uten barn. Jeg tror det blir bra, avslutter forfatteren.