Kritikernes favoritter: Bøker som har fått terningkast 6

SkjønnlitteraturRomanerKritikernes favoritter: Bøker som har fått terningkast 6

Vil du være på den sikre siden, kjøper du julegaver som har fått terningkast 6.

Estimert lesetid 13min
Usikker på hvilken bok du skal kjøpe i julegave? Hvorfor ikke gå for en av disse som har fått terningkast seks? (Foto: Åsmund Holien Mo)

Bøker jo er den beste julegaven, det er vi vel alle enige om, mer eller mindre i alle fall. Men så gjelder det å finne de aller beste bokutgivelsene når man kjøpe gaver til jul. Selv om man ikke alltid deler smak med anmelderne, er det verdt å sjekke ut bøkene som har fått toppkarakter det siste året. Her er 24 Cappelen Damm-bøker som alle har fått terningkast seks.

Romaner

Roy Jacobsen: Bare en mor

«En sjelden gang er det på sin plass å slå i bordet, trille seks på den hersens terningen og forlange at en bok blir lest,» konstaterte Stavanger Aftenblads anmelder Steinar Sivertsen. Bare en mor har også fått terningkast seks i VG og Nettavisen. Den er den fjerde boken om Ingrid Barrøy.

Ingrid er nå tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet.

Vigdis Hjorth: Er mor død

Er mor død er nominert til Brageprisen og har fått to sekser-anmeldelser; Dagbladet og Bok365. Inger Bentzrud i Dagbladet oppsummerer reaksjonene godt i sin sekser-anmeldelse: «Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. … Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år».


Tore Renberg: Tollak til Ingeborg

Alle norske bokhandlere har stemt fram Tollak til Ingeborg av Tore Renberg til Bokhandlerprisen 2020. Bokhandlerne, leserne og kritikerne elsker Tollak. Den har fått tre terningkast seks av anmelderne; i VG, Bok365 og Nettavisen. Gabriel Michael Vossgraff Moro i VG skrev for eksempel i sin sekser-anmeldelse: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!». Tollak til Ingeborg er boken om Tollak som er den gamle, tidvis illsinte stabukken som bor oppe i dalsida, ved sag-plassen. Han har ikke lenge igjen, men han har noe han må fortelle.

Ingvar Ambjørnsen: Ingen kan hjelpe meg

Ingen kan hjelpe meg er en kortroman eller det Ingvar selv kaller et bonusspor der Elling leser Michel Houellebecqs korte roman Lanzarote. Den fikk terningkast i Nettavisen og Tor Hammerø kalte Elling der «Sjefsbloggeren».


Beate Grimsrud: Jeg foreslår at vi våkner

Jeg foreslår at vi våkner er nominert til Brageprisen og har fått fire terningkast seks-anmeldelser; VG, Dagbladet, Adresseavisen og Bok365. I VGs sekser-anmeldelse mente Sindre Hovdenakk at romanen er «en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært lenge». En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk.

Erik Fosnes Hansen: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin

Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin handler om to omreisende gullmakere som lager stort drama ved å vise sine kunster i den vesle byen Jüterbog.

Adresseavisens anmelder, Fartein Horgar, oppsummerte romanen godt i sin sekser-anmeldelse: «Årets gøyeste roman … Du snakker om stålkontroll! Denne romanen må være årets mest løsslupne mesterverk.»

Lars Saabye Christensen: Min kinesiske farmor

Det kan diskuteres hvilken sjanger Min kinesiske farmor er i, men det er uten tvil en typisk Saabye Christensen fortelling. Den har fått terningkast seks i VG, Nettavisen og Stavanger Aftenblad og er også utropt til «en mesters verk» av danske Weekendavisen. Den er boka Lars Saabye Christensen har villet skrive helt siden han ble forfatter. Den handler om hans familie og ikke minst om farfarens og farmorens år i Hong Kong.

David Diop: Om natten er alt blod svart.

Oversatt av Tom Lotherington

Om natten er alt blod svart er en rystende roman – pepret med kuler, svart magi og uforglemmelige scener – om en afrikansk soldats vandring inn i galskapen på slagmarken under første verdenskrig. David Diop blander historisk research og kliniske, nærmest journalistiske skildringer fra skyttergravene med muntlige fortellertradisjoner fra Senegal. Jon Rognlien i Dagbladet var rystet og svært begeistret i sin sekser-anmeldelse: «Det er så fortvilet, og samtidig så hverdagslig enkelt og forståelig at boka klatrer opp til de helt store litterære høyder.»

Agnes Lidbeck: Gå tapt

Oversatt av Monica Aasprong

«Med tre romaner siden debuten i 2017 har Agnes Lidbeck blitt en av Sveriges mest omtalte forfattere. Med rette», skrev Bernhard Ellefsen i Morgenbladet.

«Vi har ennå bare sett begynnelsen på et forfatterskap som er stramt, nyansert og utildekket gripende på en måte som gjør Agnes Lidbeck til en av den svenske prosaens fremste samtidsskildrere.» påpeker
Jens Liljestrand i Expressen.

Gå tapt er en roman som minner oss på hvordan livet kunne ha blitt helt annerledes – dersom bare alt hadde vært annerledes. Livets små sannheter og løgner. Avstanden mellom hva man vil være og hva man er.

I løpet av tjue år følger vi Anders: Ektemann, pappa, sønn. Et ekteskap som utvikles, en datter som vokser opp, en mor som aldres. I midten står en mann og betrakter alt som skjer. I en kjølig prosa viser Agnes Lidbeck hvordan dager, måneder og år kan gli umerkelig over i hverandre, mens man går og venter på en eksistensiell åpenbaring som aldri kommer.

Vi grøsser over forfatterens nådeløse bilde av en endimensjonal mann, skriver anmelder Vigdis Moe Skarstein i Adresseavisen og gir romanen terningkast 6.

Ida Fjeldbraaten: Jerv

Med den kritikerroste debuten Jerv utforsker Ida Fjeldbraaten de naturlige instinktene i mennesket det stadig blir mindre plass til i dagens samfunn. Nå er hun nominert til P2-lytternes romanpris, og i tillegg til flere andre gode anmeldelser, har hun høstet en 6’er på terningen i Fredriksstad Blad.

Anmelderen beskriver boka som «en svært god og original debut om utenforskap og ensomhet, om aggresjon og desperasjon, fortalt i et finkvernet og nedkjølt språk.» Det er «en roman om den aggresjonen, desperasjonen og resignasjonen som avleires i oss når vår iboende villskap blir holdt i sjakk av krefter vi ikke fullt ut forstår.»

Poesi

Lars Saabye Christensen: Byens bokstaver

Noen ting kan bare poesien fange opp. Med Byens bokstaver har Lars Saabye Christensen skrevet en diktsamling som er en slags forlengelse av Byens spor-trilogien. Det er en samling som lar byen synge. Tor Hammerø i Nettavisen mener i sin sekser-anmeldelse at Byens bokstaver er «makeløs» og begrunner det slik: «Saabye viser sin fantastiske observasjonsevne, sin språklige skarphet og eleganse, sin evne til å økonomisere med språket, sin humor og ikke minst sin kjærlighet til Oslo.»

Ole Petter Vaaten: En av tingene ved mitt hjemsted

En av tingene ved mitt hjemsted er en oppsiktsvekkende debut-diktsamling som nærmest kan leses som en roman. Den tar leseren fra fortellerens foreldre skilles da han er seks og frem til idag. I Ringerikes Blad kastet Mette Eriksen terningkast seks og mente at: «Tekstene har en deilig rytme, et blues-trav, som står godt til det barske og såre.(…) et «must» under hvert juletre i år.»

Knut Ødegård: Sirkusdirektøren og andre dikt

I Sirkusdirektøren og andre dikt viderefører Knut Ødegård sitt sterke engasjement for de mest sårbare og minst synlige blant oss. Med språklig og poetisk kraft, visjonært og metafysisk, åpner han porten til en egenartet verden. Kirsti Thorheim i Romsdalsbudstikke oppsummerte samlingen slik i sin sekser-anmeldelse: «Dette må være det beste av det beste i norsk poesi i dag.»

Annabelle Despard: Vannet bestemmer

Vannet bestemmer er Annabelle Despard sjuende diktsamling. Der søker hun å belyse vår plass i naturen og universet. Hun skriver om det hun kjenner og har sett, det vidunderlige og det latterlige, fra Det gamle testamentet til vaskemidler. Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen hadde en viktig anbefaling i sin sekser-anmeldelse: «Gå til Annabelle Despards bøker og bli klok.»

Terje Dragseth: Alt jeg er redd for

Terje Dragseth har i løpet av de siste fire tiårene etablert seg som en av de viktigste lyrikerne iNorden. Årets bok, Alt jeg er redd for, gir et tverrsnitt av en engasjert og tilstedeværende poet. Med innsikt, skråblikk og en enestående poetisk kraft kaster han seg inn i samtiden. Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen mente at Alt jeg er redd for er et «mesterverk fra Dragseth» og konkludert med at den er en «en storslått og rik diktsamling.»

Gro Dahle: Gave

Så julevakker er denne boka at den verken trenger innpakingspapir eller ekstra tilbehør. Det er bare å feste merkelappen : Til lyrikkvennen fra Gro Dahle!, skriver en begeistret Finn Stenstad i sin anmeldelse i Tønsbergs Blad.

Gro Dahle skriver om jula så det varmer, så det glitrer. Og så du kan få kuldegys. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjernenatt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede, skuffelse.

Som alltid hos Gro Dahle finner vi det høystemte og hverdagslige, det fine og det vonde, side om side.

Krim

Karin Fossum: Bakom synger døden

Bakom synger døden er Karin Fossums 15. og siste krimroman med den populære Konrad Sejer i hovedrollen. Den ble hyllet av kritikerne som en av hennes sterkeste bøker. VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad kastet alle terningkast seks og erenig i VGs konklusjon: «Mesterlig». Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog.

Alex Michaelides: Den tause pasienten.

Oversatt av Line Gustad Fitzgerald

Den tause pasienten er årets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene hele våren, og den er antagelig den krimromanen som har solgt best i år. Boken har fått strålende kritikk bl.a. med terningkast 6 i Bok 365 og VG. I VG konkluderte anmelderen Elin Brend Bjørhei med: «Dette er rent gull!» I Den tause pasienten handler det om Alicia som har skutt ektemannen fem ganger i ansiktet, og har sluttet å snakke både til politi og helsepersonell. Seks år etter tragedien forsøker en ny psykolog å få henne til å begynne å snakke igjen og finne ut hva som egentlig skjedde.

Oyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder

Oversatt av Henning J. Gundersen

The Washington Timesmener at Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Også her hjemme ble den hyllet. Tor Hammerø i Nettavisen ga den for eksempel terningkast seks og skrev: «Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss og dessuten er den dritmorsom.» I Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar. Utfordringen er at den ene søsteren har en tendens til å drepe sine kjærester. Da vet jo den andre søsteren at hun burde gå til politiet, men som man sier: blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet.

Tana French: Den mørke almen

Oversatt av Line Gustad Fitzgerald

Nok en gang trollbinder prisbelønte Tana French oss. «Dette er en troverdig psykologisk thriller som uten store ytre effekter fullstendig griper tak i deg. Mesterlig!», skrev Adresseavisen om Den mørke almen, og trillet en sekser.

Toby er en ung bekymringsløs sjarmør. Men livet endres brutalt da han en natt overraskes av to innbruddstyver som slår ham halvt i hjel og etterlater ham for å dø. Etter lang tid på sykehuset søker han tilflukt på familiens gamle eiendom, som han bare har gode minner fra, helt til en hodeskalle blir funnet i et hult almetre i hagen. En mørkere og farligere fortid åpenbarer seg for Toby.

Ellen G. Simensen: Tro meg når jeg lyver

Tro meg når jeg lyver er en psykologisk krimroman skrevet av debutanten Ellen G. Simensen. Den fikk terningkast seks av Simen Ingemundsen i Randeberg 24, og han hevdet at «en bedre psykologisk thriller skal man lete lenge etter.» I Tro meg når jeg lyver ser politimannen Lars Lukassen muligheten til en permanent forfremmelse idet han må rykke ut til likfunnet av en tidligere klassekamerat. Samtidig kommer læreren Johanna Brekke til byen for et vikariat. Lars blir raskt tiltrukket av henne. Men hva er det Johanna rømmer fra, og hvem er venn og hvem er fiende i jakten på sannheten?

Tegneserie

Flu Hartberg: Fagprat ABC

Fagprat har forarget og gledet det norske folk siden 2007, og har mer enn noen annen norsk tegneserie tatt pulsen på det koselige, men lett oppfarende vesenet vi kjenner som «nordmannen».

I Fagprat ABC har vi samlet Flu Hartbergs kritikerroste vitsetegninger, kjent fra Dagbladet. Her får du de aller vittigste morsomhetene produsert mellom 2017-2019.

Det trilles terningkast 6 i Stavanger Aftenblad, som skriver:

Få kommenterer det norske dagliglivet mer nådeløst treffsikkert og kneggende morsomt enn Flu Hartberg. … Fluberg er en mester i å stikke hull på oppblåste ballonger.

Sakprosa

Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad: Gårdsmat fra hjertet av Norge

I Gårdsmat fra hjertet av Norge slår Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad et slag for de gode, norske mattradisjonene, finner fram tapte matskatter og gir oss nye retter med ingredienser som har kort vei fra jord til bord. Liker du norsk, kortreist mat og instruktive, gode oppskrifter, har du funnet riktig kokebok. Geir Vestad i Hamar Arbeiderblad mener i sin sekser-anmeldelse at Sveinsen og Viestad «finner matskattene», og det er «en bok for dem som ønsker å bli bedre kjent med de nesten glemte matskattene.»

Geert Mak: Store forventninger

Geert Mak fikk sitt store gjennombrudd i Norge med boken og TV-serien Europa. I Store forventinger fortsetter han med å beskrive de 20 første årene i dette århundret – et århundre hvor begivenhetene har stått i kø. Fortellingen begynner i Kirkenes for å måle temperaturen på nordområdene og avsluttes med koronakrisen. Sven Erik Omdahl konkluderer slik i sin sekser-anmeldelse i Stavanger Aftenblad: «I den ferske boken er det stoff til tusen viktige samtaler om Europa, samtaler som er helt nødvendige om vi ikke skal ende som det golde kontinentet.»

Barn

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus: Ollianna

Ollianna er ny bildebok om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Forfatteren tar opp store temaer som kjønnogidentitet. Finn Stenstad i Tønsberg Blad var kjempebegeistret over nyskapende barnelitteratur fra mor og datter: «Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus har gjort det igjen: – Gripende, vakkert og sterkt»

Kaia Dahle Nyhus: Fremmed mann

I Fremmed mann skildrer Kaia Dahle Nyhus på en nydelig måte usikkerheten rundt det å få en ny voksen i livet sitt når man er liten. Hvordan er det å få en bonusforelder og måtte tilpasse seg en helt ny hverdag? Finn Stenstad i Tønsberg Blad ga boken terningkast seks og mente at den «med originale uttrykk på høyt kunstnerisk nivå i ord, tekst, farge og komposisjoner når den fram både til barn og voksne.»