Kaja Kvernbakken: Å svømme motstrøms

SkjønnlitteraturRomanerKaja Kvernbakken: Å svømme motstrøms

Kaja Kvernbakken har brukt de siste fire årene på å dykke ned i et svømmeunivers, og debuterer endelig med en oppvekstroman som oser av klorlukt.

Estimert lesetid 1min
Kaja Kvernbakken

Kaja Kvernbakkens debutroman foregår i svømmehallen. En ren tilfeldighet, skal vi tro forfatteren, selv om hun er glad i å svømme selv.

– Det bare ble sånn. Fortellerstemmen som dukket opp i hodet mitt, viste seg å være en svømmer. Så da måtte jeg bare følge henne inn i det universet.

En disiplinert oppveksthistorie

Lukta av klor er en oppveksthistorie om 17 år gamle Mina, lillebroren Jo, og faren hennes, nordsjødykkeren som en gang i tiden tok henne med på babysvømming. Kvernbakken begynte på en novelle med samme navn for fire år siden, og har «tråkket rundt i dette tekstuniverset siden», som hun sier.

– Samtidig gikk det veldig fort når jeg først sendte manuset inn til forlaget.

Den lille familien i romanen har nylig flyttet nordover, til midnattssola. Da den nye, satseorienterte svømmetreneren Therese oppdager at Mina er et naturtalent, begynner Mina å trene enda mer målrettet. Hun blir stadig bedre, og i sin første konkurranse oppnår hun resultater som vekker oppsikt. «Etter fire hundre meter er musklene blitt varme, pulsen jevn. Etter fire hundre meter kan jeg fortsette for alltid». Svømming er regler, teknikk, kostholdsregime.