Vigdis Hjorth topper listene over årets beste bøker i Storbritannia

RomanerUkategorisertVigdis Hjorth topper listene over årets beste bøker i Storbritannia

Vigdis Hjorth og boken Arv og miljø har fått et gjennombrudd i USA og England denne høsten.

Estimert lesetid 3min
Vigdis Hjorths forfatterskap og hennes roman Arv og miljø er i ferd med å få internasjonalt gjennombrudd (Foto: Agnete Brun).

Vigdis Hjorths Arv og miljø ble denne uken kåret til en av årets ti beste oversatte bøker av den britiske avisa Financial Times.

– I et hensynsløst, men likevel godt gjennomarbeidet verk, oppnår Hjorth noe få klarer. Arv og miljø er både stringent og overveldende, skriver avisen.

– En besettende leseropplevelse

Romanen ble denne høsten lansert i England og USA. I USA kom Arv og miljø på langlista til prestisjetunge National Book Award og har mottatt strålende kritikker.

– Arv og miljø er en besettende leseropplevelse, en roman som tar spørsmålet om skam og snur det til et våpen mot stillhet, skrev det toneangivende amerikanske tidsskriftet The Paris Review.

The New Yorker har også skrevet mye om Hjorth, blant annet i en lengre presentasjon under tittelen ​«The Norwegian Novel That Divided a Family and Captivated a Country» .  New York Times  og​ Los Angeles Review og Books har publisert store intervjuer med forfatteren.

Publishers Weekly synes boken både er tankevekkende og morsom, og mener den gjør et varig inntrykk på leserne – mens The Guardian skriver at Hjorth er strålende i sine avsløringer av en uforløst barndom.

Får dansk hederspris

Arv og miljø blir lagt merke til også andre steder i verden. I alt er boken solgt for utgivelse til 22 land.

Høsten 2018 ble romanen utgitt i vårt naboland Sverige. Også der ble Arv og miljø ​kritikerrost og forlaget Natur & Kultur har solgt rundt 80 000 eksemplarer av boken. 

Også danskene setter pris på Vigdis Hjorth. ​Admiral Carl Hammerichs mindelegat tildeles i år Vigdis Hjorth. ​Legatet er et stipend som deles ut av Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid som en hedersgave til personer, som gjennom sitt virke bidrar til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge på kulturelle eller andre områder.

​begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet at «Vigdis Hjorth er som prosaist kendetegnet ved en pågående og stærk psykologisk og eksistentiel interesse. Hun er ikke bange for følelser, og hun forfølger både deres udspring og deres konsekvenser. Dertil kommer en ofte sprudlende humor kontrasteret mod insisterende alvor.»

Arv og miljø utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur ​ i Norge, mottok Bokhandlerprisen 2016 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den toppet bestselgerlistene i en lengre periode og ble trykket i et opplag på 150 000 eksemplar. Året etter ble den dramatisert og oppsatt på Den Nationale Scene, i Bergen.