Har Samar Yazbek skrevet vårens viktigste roman?

RomanerUkategorisertHar Samar Yazbek skrevet vårens viktigste roman?

Yazbeks nye roman er en rystende opptegnelse om en ung jentes forsøk på å erkjenne krigens banale grusomheter. Det er en original og gripende bok som bringer leseren tett på de umenneskelige lidelsene under borgerkrigen i Syria.

Estimert lesetid 2min


Hun som går er en sterk roman som veksler mellom dokumentar og skjønnlitteratur.

I Dagbladet skriver anmelder Maya Troberg Djuve at det er umulig å ikke la seg berøre av romanen, og gir den terningkast 5.

– Yazbek har skapt en original fortellerstemme(…) Kontrasten mellom den milde og smårare fortellermåten og de forferdelig harde realitetene i romanen er kraftfull, skriver Djuve i anmeldelsen.

Rima – jenta med urolige bein

Hun som går Samar Yazbek
«En dypt original, nesten surrealistisk fantasi skrevet i et enkelt og tydelig språk,» skrev Arbetarbladet om Hun som går. Kjøp den på cappelendamm.no.

I romanen møter vi Rima, ei jente som ikke klarer å holde beina stille. Sammen med moren sin og en bror bor hun i en ettromsleilighet i Damaskus. Og det er deres møte med krigen som er hovedtematikken i romanen.

Moren beskytter den lille jenta så godt hun kan, og ser ikke noe annet valg enn til slutt å binde hun henne fast med et tau rundt midja for at hun ikke skal gå fra henne.

Moren har fått henne undersøkt, men legene finner ikke ut av hva som feiler Rima.

Krigens brutaliteter


Rima forstår seg ikke på voldshandlingene som krigen medfører. Hun greier ikke å ta dem inn over seg, men søker tilflukt i en fantasiverden. For å ta kontroll over redselen og maktesløsheten begynner hun til slutt å skrive ned sin historie.

– Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram (…) den litterært begavede, men uvitende Rima registrerer uten helt å forstå, uten å tolke og uten å ta parti, skrev Göteborgsposten om Hun som går da den kom.

Arbetarbladet skrev «Hun som går er en dypt original, nesten surrealistisk fantasi skrevet i et enkelt og tydelig språk».Samar Yazbek er en forfatter, journalist og aktivist, hun ble født 1970 i Jableh. Yazbek regnes som en viktig stemme i en ny generasjon arabiske forfattere, og har ikke vært redd for å rette kritikk mot Assad-regimet. Hun har flere ganger blitt pågrepet og truet i kjølevannet av dette. Nå lever hun i eksil i Paris, etter å ha flyktet fra Syria.

Samar Yazbek har skildret hverdagen i det krigsherjede Syria, i en blanding mellom en roman- og dokumentarform. -Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram, skrev Göteborgsposten om hovedpersonen Rima i Hun som går.