Antidepressiva gjør til­værelsen til å bære i Michel Houellebecqs nye roman

RomanerUkategorisertAntidepressiva gjør til­værelsen til å bære i Michel Houellebecqs nye roman

«»Serotonin» er en konsentrert buljongterning av mye av det Houellebecq har puslet med de siste femogtyve årene.» skrev Erlend Loe i sin anmeldelse i Aftenposten tidligere i år.

Estimert lesetid 6min

Filolog, litterat og skribent Odd Karsten Krogh har skrevet en interessant i artikkel om Michel Houellebecq på sin private blogg, som vi har fått lov å publisere. Krogh er forøvrig prosjektleder i Cappelen Damm, med lang fartstid i forlagsbransjen. Han har jobbet med alle litterære sjangere, men har et ekstra varmt hjerte for skjønnlitteraturen. Han kjenner Houellebecqs forfatterskap godt og har gjennom mange år vært en begeistret leser av hans bøker :

Omslaget til Michel Houellebecqs nye roman Serotonin, der en spiker gjennomborer en ballong
Serotonin er Michel Houellebecqs nyeste roman. Boken har fått strålende kritikker her hjemme og terningkastene 5 og 6 har vært brukt av flere. I boken møter vi en desillusjonert, livstrett og deprimert middelaldrende mann. EUs landbrukspolitikk spiller også en betydelig rolle. Men kanskje handler historien først og fremst om manglende livsinnhold og søken etter kjærlighet? Les mer om Serotonin på cappelendamm.no

«BULJONGTERNING


Det er mye som taler for å innta en dose serotonin i bokform. Som Erlend Loe skrev i Aftenposten, er Serotonin en «buljongterning av mye av det Houelllebecq har drevet med de siste femogtyve årene»For samfunnsbevisste nordmenn burde  romanen være obligatorisk lesning. Nye lesere vil kunne glede seg over et nytt fantastisk, litterært bekjentskap. Og, i motsetning til hva man skulle tro, er Serotonin også ellevilt morsom. Det er sjelden jeg har ledd så mye under lesningen av en bok.

ANTIDEPRESSIVA


Serotonin er et signalstoff i hjernen som påvirker kroppstemperatur, humør, søvn, appetitt og seksuelle drifter. Da kan man forstå at mangel på naturlig serotonin også har en sammenheng med depresjon. Antidepressiva er det eneste som gjør til­værelsen til å bære i Michel Houellebecqs nye roman. Samtidig er bivirkningene manglende seksualdrift og en sterk følelse av avmakt.

DEPRESSIV AGRONOM


I boken møter vi den depressive agronomen Florent-Claude Labrouste. Mannen med det latterlige, feminine fornavnet er ansatt i det franske landbruks- departementet og har i det ytre et vellykket liv. Han tjener godt, bor i et høyt tårn med utsikt over Seinen og har en ung japansk kjæreste. Men verden lever ikke opp til hans forventninger. Innerst inne opplever han seg som mislykket. I Florent-Claudes verden det lite å glede seg over, om i det hele tatt noe.

TAP AV SEKSUALDRIFTEN


Spesielt sårt er tapet av seksualdriften, den har vel egentlig dekket over mye av det som er vondt og leit hos hovedpersonene i alle Houellebecqs bøker. Florent-Claude har ikke lenger denne ventilen. Da dukker tanken på den ekte kjærligheten opp. Enda en del av livet som aldri ble som den burde.

 «Sérotonine marque le retour de Michel Houellebecq à la littérature (…) Son nouveau livre, entre angoisse et ironie, abandonne la polémique et laisse place à la possibilité de l’amour.» LE MONDE

DRØMMEN OM KJÆRLIGHETEN


Tankene og drømmene går stadig oftere tilbake til tidligere kjærester, men aller mest til Camille, som gjorde slutt med ham etter en «bagatellmessig utroskap» fra hans side. I ettertankens rus glir Camille over til å bli hans livs store kjærlighet – en kjærlighet han etter hvert blir villig til å gå over lik for å vinne tilbake. Jakten på fortidens Camille blir et gjennomgangstema i Serotonin.

 «Etter å ha lese (…) « Serotonin», er det særleg det mektige synet av rasande bønder i Normandie, væpna med gevær, blant brennande bildekk og landbruksmaskiner, i klinsj med sikkerheitspoliti i skotsikre vestar bak svære skjold, som sit att på netthinna mi.»  Eivind Myklebust, Klassekampen.

FORSVINNINGSNUMMER


Den ytre handlingen i Serotonin er like dramatisk som den indre. Florent-Claude går bort fra tanken om selvmord. Han bestemmer seg i stedet for å forsvinne fra livets overflate. Fra et snuskete Mercure-hotell, et av de få som fremdeles har røykerom, går ferden videre vestover, til et ruralt Frankrike få har hørt om.

FRANSK LANDBRUKSPOLITIKK


Et lengre opphold under forsvinningsferden er besøket hos den gamle ungdomsvennen og adelsmannen Aymeric, som driver familiegården i Normandie. Her møter vi et Frankrike som er ødelagt av globalisering, melkekvoter og EUs liberale fellesskapspolitikk. Bøndene sliter med å møte en ny virkelighet.

PARALLELLER TIL VIRKELIGHETEN


Retorikken i denne delen av romanen er til forveksling lik den Trygve Slagsvold Vedum bruker. Men bøndene i Houellebecqs bok er mer desperate, og utstyrt med jaktgevær, traktorer og landrovere går de til voldelig opprør. Parallellen til virkelighetens gule vester er umulig å overse.

POLITISK UKORREKT


Bakteppet er ikke bare et Frankrike, men et Europa i krise. I boken får både spanjoler, rumenere og nordmenn, men spesielt nederlendere, sine pass påskrevet. Utfallene er mange og harde. Noen ganger ler vi høyt, andre ganger blir vi ettertenksomme.

PIRKER I TABUER


Houellebecq pirker også denne gangen i en rekke tabuer. Seksuelle tabuer er det kanskje ikke så mange igjen av i vårt samfunn. Men å få grumset inn med teskjeer i en litterær roman gjør likevel inntrykk. Enda voldsommere blir det når Houellebecq begir seg inn på pedofili, dyresex og drap. Men forfatteren har klart å gjøre det enkelt for seg selv: det må da være lov å beskrive i detalj hva som befinner seg på en laptop?

«Tendensene til forakt for japanere, homoseksuelle og kvinner avslører at han er ute av stand til å realisere seg selv sosialt i en virkelighet som setter nye betingelser for anerkjennelse og respekt.» Rune Lykkeberg, Klassekampen

FORFØRER


Houellebecq er en dyktig forfører og fremlegger selv de sykeste tanker på en slik måte at de virker logiske og uunngåelige. Og hvis du er heldig – slik jeg var i enkelte våkne øyeblikk -, forakter du deg selv etterpå fordi du lot deg forføre.

Les mer om Michel Houellebecq på cappelendamm.no!

Les hele omtalen av Serotonin og andre bokomtaler og artikler på Odd Karstens Kroghs egen blogg!

Her kan du lese et intervju på Forlagsliv med tre kompetente personer i litteraturens tjeneste: Houellebecq – har vi ham nå?