En bok å fortape seg i – Vokteren av tapte ting

SkjønnlitteraturEn bok å fortape seg i – Vokteren av tapte ting
Estimert lesetid 2min

Vokteren av tapte ting av Ruth Hogan, har ligget lenge på de britiske bestselgerlistene, og den fikk strålende kritikker da den kom ut. Nylig ble romanen også nominert til «beste skjønnlitterære bok» i Goodreads’ kåring av de beste bøkene i 2017.

Les mer og kjøp «Vokteren av tapte ting» på cappelendamm.no.

Tingenes historie

Anthony Peardew, vokteren av tapte ting, bor i et fantastisk gammelt hus veggene i det ene rommet er helt dekket med hyller og skuffer, som alle bugner av alskens gjenstander samlet gjennom førti år. Han har tatt vare på dem i tilfelle de en dag kan bli gjenforent med de som mistet dem, og han har også skrevet små historier rundt tingene. Det hører også med til historien at Anthony selv har mistet noe som aldri er blitt funnet igjen …

Når samleren, enkemannen og forfatteren Peardew dør, etterlater han alt til sin personlige assistent, Laura. Men med arven følger en forpliktelse: Hun må påta seg oppgaven med å få tingene tilbake til sine eiere.

Hyllest til litteraturen

Vokteren av tapte ting består av to parallelle historier som sneier innom hverandre, for til slutt å bli forent på overraskende vis. Og de små fortellingene Anthony har skrevet om de tapte tingene er med på å sette en ekstra spiss på det hele. Forfatter Ruth Hogan fører pennen elegant og stilsikkert gjennom hele romanen.

Det er noe forfriskende og samtidig deilig gammeldags over fortellerstilen som gjør Vokteren av tapte ting til en god tekst å være i. Romanen har en ømhet over seg, men er også – ikke minst takket være noen ubetalelige personkarakteristikker – veldig morsom.

Vokteren av tapte ting er en litterær labyrint det er gøy å gå seg vill i.

Vokteren av tapte ting er en litterær labyrint det er gøy å gå seg vill i. Og kanskje er det vi oppfatter som slumpetreff i livet, ikke så tilfeldig likevel? Dette er en litt nostalgisk bok, så om du liker de gamle engelske klassikerne, vil du sannsynligvis ha stor glede av Vokteren av tapte ting. Lag deg en stor kopp med varm sjokolade, dryss en neve mini-marshmallows over, finn fram yndlingspleddet, sett deg godt til rette i godstolen og la reisen begynne.

Vokteren av tapte ting er oversatt til norsk av Toril Hanssen.