Kazuo Ishiguro fikk Nobelprisen i litteratur

SkjønnlitteraturKazuo Ishiguro fikk Nobelprisen i litteratur
Estimert lesetid 4min

Nobelprisen i litteratur for 2017 gikk til Kazuo Ishiguro. Cappelen Damm er stolte over å være prisvinnerens norske forlag. Alle bøkene han er utgitt på norsk, og nå trykkes det nye opplag.

Kjøp «Resten av dagen» på cappelendamm.no.

Svenska Akademien offentliggjorde i dag kl 1300 at Nobelprisen i litteratur for 2017 ble tildelt den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro. Igjen klarte Akademien å overraske bookmakerne og andre eksperter som hadde mer tro på Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong’o og Margaret Atwood. Likevel var de fleste ekspertene raskt frampå for å rose valget, for Kazuo Ishiguors forfatterskap er elsket hos leserne og høyt aktet av kritikerne.

Les også: Dette er Kazu Ishiguros to beste bøker

«STOR FØLELSESMESSIG KRAFT»

Svenska Adademien begrunnet sitt valg med at Ishiguro har et ypperlig forfatterskap, og at han i «romaner med stor følelsesmessig kraft har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av sammenheng med verden».

FØDT I NAGASAKI

Kazuo Ishiguro er født i Nagasaki i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. Han ble britisk statsborger i 1982. Ishiguro bor i dag i London. Han har skrevet sju romaner og en novellesamling. Alle er utgitt på norsk og er oversatt av Kari og Kjell Risvik. Ishiguros forfatterskap har innbrakt ham en rekke høyt hengende priser, og han er oversatt til et tjuetalls språk.

FILMATISERTE BØKER

De to mest kjente bøkene til Ishiguro er Resten av dagen og Gå aldri fra meg. Ishiguro fikk Bookerprisen for Resten av dagen i 1989 . Den ble filmatisert i 1993 med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene.

Også Gå aldri fra meg ble filmatisert etter at den ble en formidabel suksess. Ishiguro har mange norske fans, bl.a. uttalte Karl Ove Knausgård for noen år siden at Gå aldri fra meg var en bok han gjerne skulle ha skrevet selv.

Gå aldri fra meg
Kjøp «Gå aldri fra meg» på cappelendamm.no.

CAPPELEN DAMM – NOBELPRISVINNERENS NORSKE FORLAG

Det er andre året på rad at Cappelen Damm er forlaget til Nobelprisvinneren. Redaksjonssjef Anne Fløtaker er naturlig nok mindre overrasket over valget av Kazuo Ishiguro enn av fjorårets pris til Bob Dylan:

«Jeg ser på dette som en hyllest til romankunsten. Jeg er fantastisk glad. Ikke minst fordi det viser at det i lengden lønner seg å satse på kvalitet og holde fast ved forfatterskap. Vi har utgitt alle Ishiguros bøker helt siden starten i 1985. Og det er spesielt gledelig at et så kresent forfatterskap med så vidt ulike bøker treffer både kritikere og lesere og nå også Nobel-komiteen.

Ishiguro har skrevet sju vektige romaner som til tross for en ytre ulikhet alle har den samme kjernen av noe dypt menneskelig, samtidig som han forteller en historie som griper tak i leseren og holder henne i et mildt og kjærlig, men i aller høyeste grad fast, grep. Jeg har truffet Ishiguro flere ganger, og det som nesten gleder meg aller mest er at denne tvers igjennom elskelige, oppmerksomme og beskjedne mannen får den anerkjennelsen han fortjener. Jeg er helt sikker på at prisen vil åpne forfatterskapet hans for en ny generasjon av lesere. Og jeg misunner dem som skal få lese ham nå for første gang, de har mye å se frem til.»

NYE OPPLAG

En kjempe begravd er den siste boken av Ishiguro som kom ut på norsk. Den kom ut i 2016 og kan kjøpes i bokhandel. Nå vil det bli trykket nye opplag av pocketutgaver av resten av forfatterskapet ikke minst av Resten av dagen og Gå aldri fra meg som allerede er lest av mange norske lesere.

BØKER

Her er en oversikt over Kazuo Ishiguros bøker:

Skumring over landskapet 1985

Kunstner i den flytende verden 1987

De utrøstelige 1995

Tilbake til Shanghai 2000

Resten av dagen 1990

Gå aldri fra meg 2006

Nokturner 2012

En kjempe begravd 2016