Søren Ulrik Thomsen er festpoet på Poesifest – hvorfor det?

LyrikkUkategorisertSøren Ulrik Thomsen er festpoet på Poesifest – hvorfor det?
Estimert lesetid 4min

Årets Poesifest har et virkelig imponerende program, og et av høydepunktene er uten tvil at danske Søren Ulrik Thomsen kommer. Hvem er så han? Og hvorfor er det så storartet at han kommer? Vi ba noen forfattere om å fortelle oss akkurat det.

Linda Klakken
Linda Klakken. Foto: Heidi Furre/Flamme forlag

Linda Klakken:
At Søren Ulrik Thomsen kommer til Poesifest, er ikke annet enn en litterær begivenhet. Et scoop. Jeg har lest diktene hans i en årrekke, og slutter aldri å forundre meg over hans lyriske kraft, presisjon og følsomhet for selv de aller minste ting. Det skal en virkelig stor dikter og et enda større menneske til for å skrive med alle disse tre egenskapene for hånden.

Markus Midré
Markus Midré. Pernille Marie Walvik/Oktober forlag

Markus Midré:
Han er åpenbart en av de fremste dikterne i sin generasjon, ikke bare i Danmark, men i Norden. Forfatterskapet spenner ganske vidt, fra de tidlige nakne punkaktige diktene til mer romantiske dikt fra 80-tallet og utover. Thomsen behersker suverent å flytte seg mellom ytterpunkter, fra mer hverdagslige betraktninger til noe mer allment. Han klarer å få ting å se lett ut, selv om tankegangen i diktene er avansert. Jeg tror man kan si at han bryter med de fleste forventninger, også som person. Da jeg jobbet med å oversette ham for Oktober, la han ofte igjen beskjeder på svareren og han hørtes nesten ut som en dansk SAS-pilot. Han gikk formelt kledd, ofte i dress og slips, og stemmen var klar og tydelig og myndig. Han virket veldig sikker og nølte ikke. Likevel ligger ingen avstand eller arroganse her. Han er en lett tilgjengelig forfatter, og det er en musikk i diktene hans som er uvanlig. Til slutt må jeg selvfølgelig nevne at han er en svært dyktig oppleser. Det er ikke så mange poeter som er flinkere enn han til å deklamere dikt. Å høre ham er en sjelden anledning. Man bør se han i levende live når man har mulighet.

Linn Stroemsborg
Linn Strømsborg. Foto: Heidi Furre/Flamme forlag

Linn Strømsborg:
Fordi han er den forfatteren hvis bok av året 2011 (Rystet spejl) prydet alle Københavns største bokhandlervinduer som om han var Knausgård her hjemme eller Ginsberg i San Francisco. Også debuterte han jo med en bok med tittelen City Slang. Det er ganske kult, bare det, spør du meg.

Dan Aleksander Ramberg Andersen
Dan Aleksander Ramberg Andersen. Foto: Paal Audestad/Tiden forlag.

Dan Aleksander Ramberg Andersen:
Søren Ulrik Thomsen er en av våre største poeter. Hans forfatterskap spenner over tre tiår, hvor han har beveget seg fra å skrive frem sublime blikk på storbyen, til en mer religiøs og erkjennelsesmessig poesi, til å ansees som en nærmest folkelig poet. Allerede med debuten City Slang var han en poet å merke seg, og med utgivelsen Nye Digte ble han en av Nordens mest særegne dikterstemmer. Gjennom sine sterke diktsamlinger og poetikker har han hatt en stor innflytelse på nordisk poesi. 19. november får man mulighet til å stifte bekjentskap med en viktig og uvanlig poet, som har hatt innflytelse på litteratur i hele Norden.

Vidar Kvalshaug
Vidar Kvalshaug. Foto: Trude Rønnestad/Gyldendal Norsk Forlag

Vidar Kvalshaug:
Fordi han er en fest, fra det tidlige, opprørske slentrende, det lange mumlende til slå-deg-i-bakken-formuleringene. Et betydelig dansk forfatterskap som har noe å gi til folk i de fleste faser av livet.

Kjersti Bjoerkmo
Kjersti Bjørkmo Foto: Anna Julia Granberg/Blunderbuss

Kjersti Bjørkmo: 
Fordi det finnes rom i hjernen som bare Søren Ulrik Thomsens dikt kan åpne. Fordi du vil inn i de rommene. Fordi det sover fugler og rømlinger der. Og jazz og sludd og lommelyktstråler og speilbilder og en kattunge i en pappeske. Og fordi alt, hele mørke november, blir satt i bevegelse når Søren Ulrik Thomsen veiver med armen når han leser.