Disse står for julestemningen på Poesifest 2019

SkjønnlitteraturLyrikkDisse står for julestemningen på Poesifest 2019

Neste uke går Poesifest 2019 av stabelen. Vi tok en prat med Kjersti Wøien Håland, som skal lese fra sin nye julediktsamling, og Pauline Östgård, artisten alle snart snakker om (spår vi!).

Estimert lesetid 4min
Portrettfoto av forfatter Kjersti Wøien Håland
Forfatter Kjersti Wøien Håland er blant dem som vil sørge for et snev av jul på årets Poesifest. Hun leser fra sin nye julediktsamling «Ikkje vekk dei vaksne». (Foto: Heidi Furre)

Denne gang har Poesifest 2019 krøpet inn i julemåneden desember. Fredag 6. desember kan du høre flere av årets aktuelle poeter lese dikt til høytiden – og dikt til alle tider. På programmet står blant annet Kjersti Wøien Håland og Pauline Östgård, som står for kveldens musikalske innslag.

Meld din interesse for Poesifest 2019 på Facebook!

– Av og til vil vi berre leve litt i fantasien

Kjersti Wøien Håland skal lese fra sin helt nye julediktsamling av året, Ikkje vekk dei vaksne. Har jul og poesi noe til felles?

– Begge er fulle av kontraster. Lys i mørket, samvær og einsemd. At det er lada. At det er mykje vår eigen lesing som gir det meining.

Du slipper din egen diktjulebok til jul, Ikkje vekk dei vaksne, og jeg må få spørre: Hva er det de voksne ikke må få være med på mellom permene?

– Dei vaksne må jo vere med på alt, men barna er ofte dei som vernar om meining, magi og fantasi. Når dei vaksne vaknar, kan det fort bety at vi alle må ned på jorda igjen. Av og til vil vi jo berre leve litt i fantasien. At jula har meining, at det finnes magiske rom, at noko fantastisk skal skje. Men vi vaksne kan jo også verne om det. Må berre hugse på barnet i oss.

Har du et favorittjuledikt foruten dine egne?

Når himmelen faller ned av Anne Grete Preus. Det er jo eigentleg ein song, men eg kom på den fordi han har blitt spelt ein del etter at Anne Grete Preus gjekk bort. Teksten er så vakker.

eg vil opne ei luke i deg
berre ei om dagen
pirke ut ein frosen løyndom
smake han, smelte han
tygge og svelge han
så opne eit heilt vindauge i meg
og seie: sjå korleis det dalar ned
korleis alt du gøymer og frys fast i deg
blir til lette snøfnugg i meg
len deg på min vindaugskarm
det snør

Kjersti Wøien Håland

Minikonsert med «up and coming» Pauline Östgård

Portrettfoto av artist Pauline Östgård
Ikke hørt om Pauline Östgård, sier du? på Poesifest 2019 holder den lovende artisten minikonsert med innslag av jul. (Foto: Anders Krøger)

Pauline Östgård står for det musikalske innslaget på Poesifest 2019. Sjekk noen av de vakre sangene hennes på Spotify! Vi stilte henne noen kjappe spørsmål.

Hva slags musikk hører du på når du bare er fan?

No. 4 når jeg spikrer sammen møbler fra IKEA, Passenger om høsten og Eva Weel Skram på toget. Og den siste plata til Taylor Swift på vei til jobben. Men den artisten som nok har hatt mest å si for musikken jeg lager i dag, er Melissa Horn. Hun treffer meg i et meget melankolsk sted i hjertet.

Og hvilken radiokanal?

– Jeg er en zapper, og hører derfor på den kanalen som spiller den beste sangen akkurat der og da. I sommer har det med andre ord vært den kanalen som spiller Tillfälligheter av Veronica Maggio til enhver tid.

Hvor i huset gjør låtene dine seg best?

– Ah, i den trangeste kroken, tror jeg. Men jeg håper folk hører på den på toget. Det er liksom det landskapet jeg skriver for.

… og når på døgnet?

– Etter jobb?

Hva liker du å lese?

– Masse! Jeg har sluttet å lese det jeg tror jeg burde lese, og leser heller det jeg har skikkelig lyst til å lese. Intervjuer. Fantasy. Bøker med poetisk språk. De urolige av Linn Ullmann minst én gang i året.

Har du en topp tre-liste over bøker eller forfattere?

  1. De urolige av Linn Ullmann
  2. Barnet av Kjersti Annesdatter Skomsvold
  3. Fugletribunalet av Agnes Ravatn

Går det an å sammenligne bok/tekst med plate/låt?

– Absolutt! Det er jo historiefortellingen det handler om, ikke formatet.

Leses det backstage? På turnébussen/veien?

– Har ikke blitt så mye turnébuss på oss ennå, men har som regel en bok i sekken. Helst noe som roer nervene, som Heidi Furre.

Og til slutt: har du lånekort på biblioteket?

– Ja, og jeg skulle helst ha brukt det mer, men det er noe med det å sette boka i bokhylla etterpå.