Ny norsk lyrikk du må få med deg

SkjønnlitteraturLyrikkNy norsk lyrikk du må få med deg

Her er ti norske nyheter på lyrikkfronten du bør sjekke ut – enten som julegaver eller til deg selv.

Estimert lesetid 8min
Ny norsk lyrikk
Norsk lyrikk lever og leverer som bare det.

Med sin korte, konsise form har lyrikken de siste årene fått et skikkelig oppsving. De kan deles på så mange måter og gjør ikke krav på mye tid av gangen. Her er ti norske nyheter på lyrikkfronten du bør sjekke ut!

Ett dikt for hver dag i året

Håvard Rem, Almanakk

Almanakk er den folkekjære dikteren og sangpoeten Håvard Rems første diktsamling på åtte år. Den består av ett dikt for hver dag i året, fra 1. januar til 31. desember, og har fått flotte anmeldelser.

Fædrelandsvennen gav terningkast 5 og skrev: «Man kan assosiere både til André Bjerke og Jens Bjørneboe, til haiku og Olav H. Hauge, men hele veien er det Håvard Rem som skriver og imponerer.». Og Dag og Tid mener boka er «Ei fløymande kjelde av tankevekkande, gruvekkande og gledevekkande dikt.».

I Almanakk er årets mange merkedager markert med egne dikt, fra påske og jul til kvinnedagen og podagradagen. Her er sangtekster, sonetter, blues, nidviser og stev om forelskelse og alderdom, om svangerskap og terrorhendelser, om døgnet og året, om livet og tiden etter siste istid.

Kjøp Almanakk som e-bok her

Det latterlige og det vidunderlige

Annabelle Despard: Vannet bestemmer

Annabelle Despard debuterte som lyriker i 1995. Hun har utgitt sju diktsamlinger, og var tidligere ansatt som førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap ved Universitetet i Agder. Jan Erik Vold har sagt om henne at: «Despards forfatterskap er et av de friskeste som har dukket opp i norsk poesi de siste tyve årene.».

I sin nye, roste Vannet bestemmer sjonglerer Despard det latterlige og det vidunderlige med bragd: «Av alle kvinnens åpninger / som menn vil trenge inn i / er øret det mest tilgjengelige».

Samtidig søker forfatteren å belyse vår plass i naturen og universet. Hun skriver om det hun kjenner og har sett, fra Det gamle Testamentet til vaskemidler. Alt sammen vitale bilder fra et levet liv som setter tilværelsen i perspektiv.

Kjøp Vannet bestemmer som e-bok her

Menneskets forbindelse til naturen

Camilla Groth: Rundt jorda

Helt siden Camilla Groth debuterte med Nature Boy i 2008 har naturen og vårt forhold til den stått sentralt i hennes diktning. Høstens diktsamling Rundt jorda tar utgangspunkt i jordas sårbarhet. Der veves dyr, innsekter, virus, skyer, søppel, mennesker og naturfenomener sammen med språklig lekenhet, alvor og poetisk overskudd.

Rundt jorda er noe så sjeldent som en sonettkrans, som vanligvis, og også her, består av 15 sonetter med tematisk sammenheng. I en sonettkrans er siste verselinje i hver sonett den første verselinjen i den neste. Den 15. og siste sonetten er dannet av førstelinjene til de 14 foregående.

– Det har vært spennende å leke med språket innenfor en så streng og allerede gitt form som sonettkransen er. Det åpner opp en annen dør inn til poesien. Og under, eller i stoffet i boka ligger det, tror jeg, et ønske om at mennesket skal gjenopprette forbindelsen til naturen, hvor det jo også fins en iboende orden, en intelligens om du vil, eller et slags naturens rim- og rytmemønster, sier Camilla Groth selv om hvorfor hun valgte den spesielle formen i sin diktsamling.

Kjøp Rundt jorda som e-bok her

Levende om livssyklusen

Cornelius Jakhelln: Livshjulet

Livshjulet gir assosiasjoner til naturreligioner og en syklisk forestilling om liv. Ikke minst fører det tanken hen til Vigelands skulptur. Vel så viktig i Jakhellns diktsamling er barnet Liv.

Cornelius Jakhelln har med sin 10. diktsamling skrevet en vital og levende tekst. Som her, fra starten av bokas aller første dikt, «Tilblivelse»:

Jeg skrev vers til komponisten, inne i en ring
av skulpturer i en parkverden, livshjulet
Menneskene klatrer på hverandre
arver og avløser hverandre

Før versene fikk et verk å bryte mot
kom du, lille liv, snurrende hjul
Jeg er ikke lenger den yngste
Jeg er han som skal gi videre

Kjøp Livshjulet som e-bok her

Skriver om jula så det varmer

Gro Dahle: Gave

Gro Dahle er en kjær forfatter både for barn og voksne, og en av Norges mest markante og populære samtidspoeter. Hennes nye diktsamling Gave er spesielt tilegnet jula. Tønsbergs Blad gav nylig boka terningkast 6 og skrev at «Så julevakker er denne boka at den verken trenger innpakningspapir eller ekstra tilbehør.».

I Gave skriver Gro Dahle om jula så det varmer, og så det glitrer. Og så man kan få kuldegys. Som alltid i hennes bøker finner vi det høystemte og hverdagslige, det fine og det vonde, side om side. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjernenatt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede og skuffelse.

Kjøp Gave som e-bok her

Dikt med innsikt, skråblikk, kraft

Terje Dragseth: Alt jeg er redd for

Terje Dragseth har, siden debuten for 40 år siden, etablert seg som en av de viktigste lyrikerne i Norden. Denne høsten er han aktuell med Alt jeg er redd for, en samling tekster og dikt som fikk Fædrelandsvennen til å dra frem ordet «mesterverk» og en terning med seks øyne.

Boka gir et tverrsnitt av en engasjert og tilstedeværende poet, som med innsikt, skråblikk og en enestående poetisk kraft kaster seg inn i samtiden.

Kjøp Alt jeg er redd for som e-bok her

Lun og trøstende bestselger

Trygve Skaug, Hjemmekamp

Trygve Skaug er en av Norges mest populære artister og poeter. Han har over 130 000 følgere på Instagram, og deler mange av sine dikt der. De siste tre diktsamlingene hans, Følg med nå, Ikke slipp og nye Hjemmekamp, har alle gått rett inn på bestselgerlista. Trygve Skaug er en mester i å uttrykke noe enkelt og allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene. Han når ut til lesere i alle aldere.

I Hjemmekamp byr Trygve Skaug på noen av sine «greatest hits», det vil si et utvalg av dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. I tillegg har boken flere nyskrevne perler. Som alltid formidler Trygve Skaug sin lune dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer bredt.

Kjøp Hjemmekamp som e-bok her

Oslove i diktform

Lars Saabye Christensen, Byens bokstaver

Noen ting kan bare poesien fange opp. Etter suksessen med Byens spor – tre medrivende og bejublede romaner om Oslo og en familie – har Lars Saabye Christensen i høst kommet med en diktsamling fra det Oslo han er så sterkt knyttet til. Og anmelderne har latt seg begeistre – «Makeløst» skrev Nettavisen og gav boka en 6’er.

Byens bokstaver er en samling dikt som lar byen synge, som i dette diktet, «Bagatell»:

Hvis jeg skulle prøve, jeg
understreker prøve
å samle alle minnene jeg har om
denne byen
i ett eneste bilde
må det være lyset
som akkurat tar meg igjen
der jeg sykler rundt i skolegården
på Uranienborg en øde ettermiddag
midt i sommerferien
mens resten av verden
er på landet
eller månen

Kjøp Byens bokstaver som e-bok her

– Knallsterk debut!

Ole Petter Vaaten, En av tingene ved mitt hjemsted

Terningkast 6! Ole-Petter Vaaten er en av få diktdebutanter som kan skilte med dette. Under tittelen «Knallsterk debut!» skriver Ringerikes Blad bl.a.: «Tekstene har en deilig rytme, et blues-trav, som står godt til det barske og såre […] et «must» under hvert juletre i år.».

Ole-Petter Vaaten kommer fra Tyristrand på Ringerike, og røsker med En av tingene ved mitt hjemsted ordentlig i bygderøttene sine. Dette er en diktsamling som nærmest kan leses som en roman. Den tar med leseren fra fortelleren er seks år og frem til i dag. Diktene utspiller seg i en bygd tett opp til naturen. De er røffe, og lukter så å si av granbar og motorolje. Samtidig har de en følsom side, fylt med kjærlighet og håp for fremtiden som de er.

Kjøp En av tingene ved mitt hjemsted som e-bok her

Sterkt fra en av våre virkelig store

Knut Ødegaard, Sirkusdirektøren

Knut Ødegård er for lengst etablert blant Norges fremste lyrikere. Han står bak over 40 bøker, har vunnet en rekke priser i inn- og utland, og diktene hans er gjendiktet til hele 42 språk.

75 år gammel er Knut Ødegård mer vital og modig som poet enn noen gang. I Sirkusdirektøren viderefører han det sterke engasjementet for de mest sårbare og minst synlige blant oss. Med språklig og poetisk kraft – visjonært og metafysisk – åpner poeten porten til en egenartet verden. Ødegård er ikke redd for verken gulrot eller pisk når han holder dommedag over seg selv og verden.

«Les sakte! […] Dette må være det beste av det beste i norsk poesi i dag. […] Grenseløst og fabulerende fra en vågal forfatter i livets avgangshall.», skriver Romsdals Budstikke og triller en 6’er, mens Klassekampen mener: «Hjarterått, hjartegodt […] så vilter, vital og variert».

Kjøp Sirkusdirektøren som e-bok her