Forfatternes boktips: Rune Salvesen

SkjønnlitteraturForfatternes boktips: Rune Salvesen

«Antifeministen»-aktuelle Rune Salvesen leser helst med rødvin og badesalt og synes Per Petterson er Norges beste, nålevende forfatter.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Rune Salvesen
«Mysterier er like spennende og skummel som en hvilken som helst thriller skrevet i nåtiden,» sier Rune Salvesen. (Foto: Anna-Julia Granberg)

Rune Salvesen debuterte i 2005, etter å ha blitt plukket opp av Signaler. Debutromanen Pur morgen fikk fantastisk mottakelse blant anmelderne, og ble stemt inn som én av årets ti mest populære bøker i Dagbladet. Når Salvesen nå er aktuell med Antifeministen, er ikke anmelderne mindre begeistrede. Klassekampen skriver i sin anmeldelse atv Antifeministen  «befester posisjonen hans som en forfatter som både har et stort hjerte og noe på hjertet.»

Thriller-Hamsun

Hva er det beste du har lest i det siste?

– Knut Hamsuns Mysterier. Hamsun er øverst innen norsk romankunst, og Mysterier er like spennende og skummel som en hvilken som helst thriller skrevet i nåtiden.

Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?

Jon McGregors Reservoir 13. McGregor skriver fantastisk om de små, vonde hendelsene i livet med et magisk, lyrisk språk. Denne boken kan leses om igjen og om igjen, og hver gjennomlesning vil styrke den. 

Rødvin og badesalt

Hvor liker du best å lese?

– Helst ute, helst i hengekøye med termos og sol. På en god andreplass kommer badekaret. Med rødvin og badesalt.

Hva var den første «voksenboka» du leste og likte?

– Hva er en voksenbok? Husker godt opplevelsen da jeg leste Beatles av Lars Saabye Christensen på videregående. Er det en voksenbok? Den ga meg følelsen av heller å ville leve i handlingen enn i livet.

Rune Salvesens bokliste

Fem bøker alle burde lese?

J. R. R. Tolkien: Ringenes herre. Alt begynner, og ender, her. Hva nå enn det betyr.

J. D. Salinger: The Catcher in the Rye. Holden Caulfields paranoia må oppleves. Bare Camus kan matche Salingers formidling av fremmedfølelse.

Per Petterson: Jeg forbanner tidens elv. Norges beste nålevende forfatter. Det er hardt å være mann i Norge i dag, og Petterson viser oss hvorfor.

Rune Salvesen: Antifeministen. Det er hardt å være mann i Norge i dag, og Salvesen viser oss hvorfor.

Haruki Murakami: Kafka på stranden. Nydelig magisk om oppvekst og nedfall. 

Bussreklamedikt

Har du et favorittdikt?

– Selvfølgelig! Alle bør ha et favorittdikt. Paul Farleys «Monopoly». Rytmen i dette diktet, som jeg oppdaget på bussreklame i London, ble utslagsgivende for hele forfatterskapet mitt. Jeg vender stadig tilbake dit.

Tidenes beste bok?

Derek Walcotts The Prodigal. Vakkert, beskrivende om livet mellom en karibisk oppvekstøy og store reiser i verden. Et episk langdikt jeg leser hver sommer.