Forfatternes boktips: Gry Hammer

SkjønnlitteraturForfatternes boktips: Gry Hammer

Livsstilsforfatter Gry Hammer finner alltid tilbake til seg selv når hun leser sitt favorittdikt av André Bjerke.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Gry Hammer
Gry Hammer er snart aktuell med en bok om eteriske oljer. Hun synes Jon Fosse er obligatorisk lesing for alle. (Foto: gryhammer.no)

Gry Hammer er forfatter av flere mat- og helsebøker, matentusiast, blogger, yogalærer og guruen på fermentering og kraftkoking i Norge. Hun er kjent for sin tidvis skarpe penn og sine inspirerende foredrag, kurs og online-kurs, både i fermentering og eteriske oljer. Til våren kommer boka Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn, der hun deler sin erfaring med og kunnskap om eteriske oljer. Hvis hun bare kunne lest én bok resten av livet hadde hun valgt Eckhart Tolle.

Gud og flesk og snø

Hva er det beste du har lest i det siste?

Det andre namnet av Jon Fosse. Den handler om Gud og flesk og snø og død og alt. Jeg elsker Jon Fosse. 

Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?

– Da må det bli en bok jeg kan hente styrke og trøst i, en slags bibel. Det er nå du lever, av Eckhart Tolle, er en bok jeg har båret med meg over alt i mer enn 12 år. Tolle er en av de få opplyste mennesker av vår tid, en mystiker uten tilhørighet til en spesiell religion. Alt han skriver gir dyp mening om livet, uansett livssituasjon. 

Alt annet enn tilbakestående

Hvor liker du best å lese?

– Hvor som helst, bare jeg ikke blir forstyrret.

Hva var den første «voksenboka» du leste og likte?

Fuglane av Tarjei Vesaas. Den var så vakker og så identifiserte jeg meg veldig med Mattis. Han hadde en annerledes måte å se virkeligheten på. Han så det andre ikke så og var så nærværende, var, klok og snill. Jeg ble dypt indignert på hans vegne over at de andre opplevde han som tilbakestående. For meg var han alt annet.

Gry Hammers bokliste

Fem bøker alle burde lese?

– Alle burde lese Jon Fosse. Må jeg velge så tror jeg kanskje Søster eller Andvake. Fosse skriver vakrere enn noen om det som er vesentlig og vi burde alle konsentrere oss mer om det vesentlige og mindre om alt uvesentlig.

Boktyven, av Markus Zusak, fordi det er noe av det fineste, vondeste, mest storslagne og originale jeg har lest. Boken gir et uvanlig men viktig tidsbilde av den andre verdenskrig og med døden som forteller. Jeg har aldri grått mer av en bok; en skikkelig katalysator for indre grums.

La meg synge deg stille sanger, av Linda Olsson. Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor alle bør lese den, men kanskje fordi det skapes en stemning som åpner opp for oppdagelsen av nye rom i leseren og som gjør deg litt klokere?

Mengele Zoo, av Gert Nygårdshaug. Boken oser fortellerglede og har en tematikk som dessverre er like aktuell i dag som for 30 år siden da boken ble utgitt; miljøproblem, korrupsjon og terror.

Markens grøde, Knut Hamsun. Et fullkomment mesterverk, helt enkelt!

– Det ble nesten bare menn jo. Da må jeg ta med vår egen norske Vigdis Garbarek og Veien. Alle burde lese den eller aller helst høre Vigdis lese høyt. Det er så vakkert og klokt at du får gåsehud. 

I livets irrganger

Har du et favorittdikt?

«Du skal være tro» av André Bjerke. Når jeg surrer meg bort i livets irrganger, så hjelper det å lese dette diktet. Da finner jeg tilbake til meg selv.