Få alle bøkene til Nobelprisvinner Kazua Ishiguro i ny utgave

SkjønnlitteraturFå alle bøkene til Nobelprisvinner Kazua Ishiguro i ny utgave
Estimert lesetid 4min

Kazuo Ishiguro ble født i Nagasaki i Japan i 1954 og kom til England fem år gammel. Siden debuten i 1982 med Skumring over landskapet har han gitt ut til sammen sju romaner og en novellesamling som alle er oversatt til norsk av Kjell og Kari Risvik.

Vinner av prestisjetunge priser

Allerede for den andre boken Kunstner i den flytende verden (1986) ble Ishiguro tildelt den prestisjetunge Whitbread-prisen. Det store gjennombruddet kom med Resten av dagen, som han fikk Booker-prisen for i 1989. Filmversjonen med Emma Thompson og Anthony Hopkins i hovedrollene ble hedret med åtte Oscar-nominasjoner i 1993.

Etter De utrøstelige (1995) ble Ishiguro igjen nominert til Booker-prisen for Tilbake til Shanghai (2000) og Gå aldri fra meg (2005). Sistnevnte ble filmatisert i 2010. I 2009 ga Ishiguro ut novellesamlingen Nokturner, før han returnerte til romanformatet i 2016 med En kjempe begravd.

I 2017 ble Ishiguro tildelt Nobelprisen i litteratur. Ifølge begrunnelsen til juryen – Svenska Akademien – har han «i romaner med stor emosjonell kraft avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av tilhørighet i verden».

«En av tiårets beste bøker.»- The Boston Globe. Kjøp Resten av dagen på Cappelendamm.no.

Et originalt og bemerkelsesverdig geni

Time magazin kåret Gå aldri fra meg til årets beste roman da den kom ut i 2015. Den ble en formidabel bestselger, og kritikerne var igjen svært gavmilde med superlativene:

«Et originalt og bemerkelsesverdig geni» The New York Times

«Tiårets beste roman» Time Magazine

«Gå ut, klask originalen eller oversettelsen i disken og dra fram kortet.» Jonny Halberg, Dagbladet.

– En hyllest til romankunsten

Redaksjonssjef Anne Fløtaker er naturlig nok mindre overrasket over valget av Kazuo Ishiguro enn av fjorårets pris til Bob Dylan:

Kazuo Ishiguro
Gå aldri fra meg er en knusende roman om uskyld, kunnskap og tap. Kjøp den på Cappelendamm.no

– Jeg ser på dette som en hyllest til romankunsten. Jeg er fantastisk glad. Ikke minst fordi det viser at det i lengden lønner seg å satse på kvalitet og holde fast ved forfatterskap. Vi har utgitt alle Ishiguros bøker helt siden starten i 1985. Og det er spesielt gledelig at et så kresent forfatterskap med så vidt ulike bøker treffer både kritikere og lesere og nå også Nobel-komiteen, sier Fløtaker.

– Hvorfor skal man lese Ishiguro?

– Ishiguro er en vesentlig, original og utfordrende forfatter med sju vektige romaner som til tross for en ytre ulikhet alle har den samme kjernen av noe dypt menneskelig, og hvor han makter å forteller en historie som griper tak i leseren og holder henne i et mildt og kjærlig, men i aller høyeste grad fast, grep. I tillegg har han skrevet en samling noveller, Nokturner, som har den samme drømmeaktige og forførende lettheten som musikkstykkene de henter sitt navn fra.

Fløtaker trekker frem romanen Gå fra meg, som en av Ishiguros beste bøker.

– Gå aldri fra meg var den første av Ishiguros bøker jeg var redaktør for. Jeg leste den tre ganger, i forskjellige stadier av ferdigstillelse, og hver gang ble jeg like henført og grepet. Det er en roman som i stor grad handler om vennskap og omsorg, den er forførende spennende skrevet, og Ishiguro viser sitt mesterskap idet han gradvis avslører et samfunn der alt er til salgs for en pris. Da Ishiguro holdt sitt nobelforedrag snakket han om et slags vendepunkt i sin karriere, en ny innsikt hos ham selv som forfatter: «What if I stopped worrying about my characters and worried instead about my relationships?» Gå aldri fra meg var den første boken han skrev etter at han formulerte dette. Og jeg vil si at det var et usedvanlig viktig steg han tok da han gikk fra å sentrere omkring individet til å sentrere omkring samfunnet, det løftet et allerede betydelig forfatterskap til et nytt nivå, forteller Fløtaker.

Her er alle bøkene til Nobelprisvinneren i litteratur 2017, Kazuo Ishiguro.