Morgenbladets anmeldere kårer denne til «en av årets beste» romaner

SkjønnlitteraturMorgenbladets anmeldere kårer denne til «en av årets beste» romaner
Estimert lesetid 2min

«Argentinske Samanta Schweblin leder an i en ny bølge av sterke romaner fra Latin-Amerika. En fantasifull fabel som lar en spøkelsesfortelling danne opptakten til en historie med overraskende globale implikasjoner. Overrasker på hver side», skriver kritker Ane Farsethås i sin anbefaling av Feberdrøm i  dagens utgave av Morgenbladet.

Trenger du en frisk kvalitetsroman å gi til noen i julegave er dette et godt valg med andre ord.

Morgenbladet anbefaling
Skjermdump fra Morgenbladet.no

Nominert til en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser

Schweblin tok en hel verden med storm med sin debutroman, Feberdrøm. Den kom på kortlisten til Manbooker-prisen og høstet enormt med gode kritikker.

«Genial … Det føles som om boken tilhører en helt ny litterær sjanger», skrev The New Yorker.

Argentina har de senere årene opplevd en naturkatastrofe av dimensjoner. De fatale konsekvensene av soyabønneproduksjonen i Argentina utgjør noe av bakteppet for den kritikerroste romanen. Kjøp «Feberdrøm» på Cappelendamm.no

Marerittaktig fortelling

Feberdrøm er en tett og feberhet marerittaktig fortelling, en psykologisk ladet kortroman om faren midt i hverdagen og om et samfunn på den argentinske landsbygden som holder på å forgiftes.

-Fra en av de friskeste stemmer i det spanske språkområdet og utgitt på norsk for første gang, skaper Samanta Schweblin en følelse av foruroligende psykologisk trussel og alternativ virkelighetsforståelse i denne forunderlig fengslende romanen, sier hennes norske redaktør, Dagfinn Møller, om romanen.

Forfatteren er født i Buenos Aires og bosatt i Tyskland. Hun hadde allerede blitt tildelt en rekke priser for sine originale, urovekkende og ofte lett absurde noveller da hun debuterte med Feberdrøm.

Skrekkroman

En kvinne ligger for døden, en gutt sitter ved siden av henne, sammen forteller de en fryktelig historie. Kanskje kan man kalle Feberdrøm av argentinske Schweblin en skrekkroman i tradisjonen etter H.P. Lovecraft – men da Lovecraft slik Borges leste ham, skriver Olaf Haagensen i Morgenbladet.

Det er ikke tvil om at Schweblin har skrevet en urovekkende historie, Redningsavstand av Samanta Schweblin er en av de bøker man skal legge i fryseren når man er ferdig, så den ikke kommer etter en om natten. Det er den skumleste boken jeg har lest på årevis skriver Linea Maja Ernst i danske Weekendavisen.