Å dø etter Per Fugelli er vanskeligere enn å hoppe etter Wirkola

«Det var aldri lett å hoppe etter Wirkola, men det er enda vanskeligere å dø etter Per Fugelli». Dette skriver Tor Åge Bringsværd i sin bok Mens jeg har dere her om aldring og død.

«Jeg har ingenting i mot å bli gammel. Det er å dø jeg ikke liker. Men sånne ting henger dessverre ofte sammen.»

Befriende ærlig og åpen, klok og morsom bok om å bli gammel

Befolkningen i Norge lever stadig lengre. Pr. i dag er nesten en million nordmenn  over 60 år. Likevel er det lite litteratur om denne fasen i livet, særlig av den personlige sorten. I farten kommer jeg på tre utmerkede bøker: Astrid Nøklebye Heibergs Endring og undring. Jakten på alderdommen (Cappelen 2007), Solveig Bøhles Utgått på dato. Refleksjoner rundt det å bli eldre (Gyldendal 2007) og Tordis Ørjasæters I hodet på en gammel dame (Kagge 2015). Alle skrevet av kvinner. Og selvsagt Per Fugellis tabubefriende bøker om døden. Ellers skriver menn gjerne sine memoarer, «skrytebøker», om hva de har utrettet i livet, og lite om forfall og aldring. Men nå kommer altså den mannlige forfatteren Tor Åge Bringsværd med en befriende ærlig og åpen, klok og morsom bok om det å bli gammel: Mens jeg har dere her. Bringsværd skriver blant annet:

«De fleste er alt for positive når de snakker og skriver om det å bli gammel. Alderdommen skildres ofte så lyst og poetisk, at du nesten får inntrykk av at det er vår aller beste tid her i livet. Men selvfølgelig er det noe dritt å bli gammel. Det er en vandring fra den ene ydmykelsen til den andre. Jeg mener: Det er langt fra lyst og poetisk når du plutselig må innse at riktignok steg du opp i badekaret helt på egen hånd, men hvordan i helvete skal du greie å komme deg ut av det igjen?» 

En poetisk og selvutleverende vandring gjennom alderdommens prøvelser

Slik innleder Tor Åge Bringsværd denne reflekterende dagboken om det å eldes. Tonen er hva forfatteren kaller «sosialrealistisk, sludrende». Han inviterer leseren med på en poetisk og selvutleverende vandring gjennom alderdommens prøvelser, og deler store og – ikke minst små tanker om å bli gammel. Fortellingen veksler mellom erindringer og interessante erfaringer og erkjennelser fra nyere tid. Straks fyller den allsidige og produktive forfatteren 80 år, og erkjenner at han nå er noe annet enn han en gang var. Men han har beholdt sin uutslukkelige nysgjerrighet.

«The day will come in your life, it will almost
certainly come, when the voice of God will
thunder at you from a cloud:
‘From this day forth thou shalt not be able to
put on thine own socks.»
John Mortimer: The Summer of a
Dormouse (2000)

Tor Åge Bringsværd
Tor Åge Bringsværd har skrevet over hundre bøker og er en av våre mest produktive og allsidige forfattere. I mange år samarbeidet han tett med fenomenet Jon Bing (1944-2014). Sammen etablerte de sjangeren science fiction i Norge. Foto: Johanna Siring

En av våre mest allsidige og produktive forfattere

Tor Åge Bringsværd (f. 1939 i Skien) er en av våre mest allsidige, prisbelønte og produktive forfattere og dramatikere. Han skriver for alle, for alle aldre og i alle sjangere. Særlig godt liker han å skrive for barn, «et publikum som er våkent og skarpt nok til å forstå og fornemme ting som ikke alltid lar seg forklare»Bøkene hans er oversatt til over 20 språk og teaterstykkene er oppført i mange land. Tor Åge er bosatt i Hølen – den lille, hemmelige landsbyen litt nord for Moss.

«Samfunnet har
ikke råd til å drifte kirkegårder lenger. Hvem
vet om ikke en idérik, men følelsesløs politiker
snart vil foreslå å outsource dem til et lavkostland,
for eksempel i Baltikum? Det er en grøssende
tanke. Men den slipper ikke taket.»
Sitat fra Mens jeg har dere her


Les gjerne intervjuet med Tor Åge Bringsværd i spalten Barndommens nattbord på Forlagsliv.