12 feelgood-bøker som er perfekte til sommerlesningen

Skjønnlitteratur12 feelgood-bøker som er perfekte til sommerlesningen
Estimert lesetid 8min
Lesing i ferien

En stor kjærlighetsroman, eller en roman om stor kjærlighet? I Sammen av Julie Cohen er det leseren som bestemmer dette.

En morgen som virker som en hvilken som helst annen, våkner Robbie med kona Emily sovende ved siden av seg. Han står opp og kler på seg, lager kaffe, mater hunden – akkurat slik han pleier å gjøre. Men så legger han et brev på nattbordet til Emily og gjør noe som kommer til å få hennes verden til å falle i grus.
Etter hvert som vi beveger oss bakover i historien til 1962, blir Robbies handlinger mer forståelige, og vi oppdager historien til et par med en forferdelig hemmelighet – en hemmelighet de vil gjøre absolutt alt for å beskytte. Sammen ble valgt som en av de beste sommerbøkene av Red Magazine og Gransnet.

En roman som åpner øyene dine

Det store i det lille av Jodi Picoult er en roman om fordommer og makt, om hva som skiller oss og binder oss sammen.

Når en nyfødt baby dør etter en rutineoperasjon på sykehuset, er det ingen tvil om hvem som vil bli stilt til ansvar: sykepleieren som hadde forbud fra babyens far om å ha noe som helst med barnet å gjøre.

Det sykepleieren, forsvareren hennes og barnets far ikke vet, er at dette dødsfallet kommer til å forandre livet deres for alltid, på godt og vondt. Washington Post skriver om Det store i det lille: «Den viktigste romanen Jodi Picoult har skrevet så langt.»

Inspirerende bok om å gjøre en omstart i livet

100 umistelige ting av Lucy Dillon er en varm og oppmuntrende feelgood-roman om å gjøre en omstart i livet. Hovedpersonen Gina har vært gjennom en tøff tid, og nå ønsker hun en ny start. I beste Kondo-stil bestemmer hun seg for å forenkle livet ved å gi bort alt hun eier, bortsett fra 100 ting som betyr noe spesielt for henne. Men så snart hun gir bort noe, ser hun at noe nytt dukker opp. Hun selger en sykkel … og får en hund. Og når ektemannen forlater henne, tar det ikke lang tid før hun blir forelsket igjen. Hun oppdager at når du har mistet nesten alt, forstår du hva som er viktig. Men spørsmålet er om det noen gang er det du forventer? 100 umistelige ting er en samtidshistorie det er lett å kjenne seg igjen i et univers som man ønsker å være en del av.

Familiehemmeligheter i Dublin

En roman som både ryster, engasjerer og gleder leserne. Dommerfruen av Ann O’Loughlin er en fortelling om kjærlighet og skandaler. Den starter i 1950-årenes Dublin, og spenner over flere tiår og kontinenter, og etter hvert som handlingen går fremover, graves gamle familiehemmeligheter opp.

En bok du bare har lyst til å lese i et eneste stort jafs
– Sunday Times

Tusenvis av barn ble tatt fra foreldrene under Francos diktatur

De tapte barna av Rosanna Ley forteller en ukjent historie fra Spanias dystre fortid.

Spania, 1939: Fordi foreldrene ønsker at datteren skal være trygg under krigen, blir Julia sendt til et kloster i Barcelona. Hun begynner å jobbe som frivillig på en fødselsklinikk, men en tvilsom adopsjonspraksis tvinger henne til å bestemme seg for hvor langt hun er villig til å gå for å hjelpe dem hun er satt til å ta seg av.

England, 2011: Et halvt år etter foreldrenes uventede død er den 34 år gamle journalisten Ruby endelig sterk nok til å pakke ned eiendelene deres, og er klar for å selge barndomshjemmet. Men idet hun gjør dette, oppdager hun en stor hemmelighet som foreldrene har holdt skjult for henne hele livet.

Kjærlighet og historie i Burma

Reist langt av gårde med Tilbake til Mandalay av Rosanna Ley.

Eva Gatsby har ofte undret seg over bestefarens fortid, og hva som hendte med ham i Burma under andre verdenskrig. Men det er først når Evas jobb som forhandler av antikviteter, fører henne til Mandalay, at bestefaren til slutt bryter stillheten og ber henne om å gi en mystisk gjenstand – en chinthe (halvt løve, halvt drage) – tilbake til den rettmessige eieren.

Men når Eva kommer til Burma, viser det seg at forretningene blir vanskeligere og farligere enn hun hadde forutsett. Samtidig avdekkes en kjærlighetshistorie som er like vakker som den er dramatisk, og som også endrer Evas eget liv.

Et innblikk i overtro og heksekunster

Mambo i Chinatown av Jean Kwok. Charlie Wong har aldri kunnet forestille seg et annet liv enn i New Yorks Chinatown. Men jobben som resepsjonist på en danseskole på Manhattan åpner en ny verden for henne, og hun oppdager nye sider ved seg selv. Charlie holder sitt nye liv hemmelig, for familien er skeptisk til  alt som er vestlig. Mens Charlie blomstrer, blir søsteren alvorlig syk. Er det sant det en lokal heks har sagt: «Det den ene søsteren vinner, skal den andre tape?»

En bok for de som søker det magiske i livet

En hjertevarm roman! Trikset av Emanuel Bergmann handler om en liten gutt som tror alt er mulig, og en gammel mann som ikke tror på noe. En 10 år gammel gutts søken etter en måte å redde foreldrenes ekteskap på, fører ham på sporet etter en Holocaust-overlevende kjent som «Den store Zabbatini». Marianne Sæther Tokle som står bak bloggen Lillasjel, skriver dette om Trikset: «Jeg sier bare les denne romanen, les denne romanen, les denne romanen. Jeg vil stille meg opp på et høyt fjell og rope det utover landet. Les denne romanen. Jeg synes den er helt fantastisk, jeg skal ha den med meg i hjertet resten av livet. For en fantastisk måte å skrive på. Varmt og fra hjertet, humoristisk men også fylt av alvor og triste hendelser.»

Mauricio har 6 måneder igjen å leve og bestemmer seg for å skrive en guide til sin nyfødte datter

I Brev til Victoria møter vi journalisten og bloggeren Mauricio. Han er 40 år og har nettopp blitt far til en liten jente, Victoria. Mauricio lever lykkelig sammen med sin lille familie, men lykken skal ikke vare evig. For å være helt nøyaktig, skal den vare i seks måneder. For Mauricio har fått vite at han har en ondartet hjernesvulst, og at han har 6 måneder igjen å leve.

Mauricio skriver en liste over hva han vil gjøre: Han vil blant annet gifte seg med Gabriela, han vil synge med Paul McCartney og han vil skrive et brev til sin nyfødte datter hver eneste dag i den tiden han har igjen. I brevene forteller han henne om alt han går igjennom, men også om livet han har levd, som en guide til datteren som skal vokse opp uten ham.

Dramatikk og intriger på Papua Ny Guinea

Bli med Annette Dutton til Papua Ny Guinea i boken Den forbudte historien.

Katja, som er lege og bor i Köln, har fått invitasjon til en begravelsesseremoni for en for lengst avdød slektning på Papua Ny Guinea. Hun aner ikke hva dette innebærer, men forholdet til familien er anstrengt, og hun er villig til å bruke en hvilken som helst unnskyldning for å slippe å delta i bestefarens fødselsdagsfeiring.

I de tropiske omgivelsene blir Katja kjent med en dramatisk historie som bidrar til å kaste lys over mørke familiehemmeligheter. Vi møter også historiske skikkelser som den berømte og beryktede Dronning Emma av Ny Guinea.

Den nye feelgood-dronningens gjennombrudd

Ensomme hjerter og hjemløse hunder av Lucy Dillon. På kort tid klarer Rachel Fielding å miste sin glamorøse PR-jobb, attraktive kjæreste og sin trendy leilighet i London sentrum, for så å få en uventet beskjed om at hun har arvet sin tantes hus på landet, hennes border collie og en kennel full av hjemløse hunder. Til tross for at hun ikke er noe hundemenneske flytter hun ut til tantens hus på den engelske landsbygda, og tar utfordringen med å drive kennelen videre i sin salige tantes ånd. Men det viser seg at det ikke bare er de hjemløse hundene som trenger hjelp.

Junes datter trenger et nytt hjerte. Det eneste som passer, tilhører en morder

I Hjertets valg av Jodi Picoult, møter du Shay Bourne, som er den første på flere tiår som blir dømt til døden i New Hampshire. Han er funnet skyldig i et kaldblodig drap på en politimann og stedatteren hans. Etter elleve år i fengsel, nærmer hans siste dag seg. Så får han se en nyhetsnotis om en liten jente som desperat trenger et nytt hjerte.

Junes ektemann og datter ble drept av Shay Bourne, og June har vært overbevist om at hennes største ønske er at han skal dø. Helt til hennes gjenlevende datter havner på sykehuset, og hun innser at det er noe hun ønsker mer enn det: at Claire skal få leve. Shay Bourne tilbyr Junes datter et mirakel – en ny sjanse. Men til hvilken pris?