Syv julegavetips til den litteraturinteresserte

SkjønnlitteraturSyv julegavetips til den litteraturinteresserte
Estimert lesetid 5min

Lars Saabye Christensen: Byens spor – Maj


Denne romanen må være et av årets sikreste kort, nesten uansett hvem du skal kjøpe julegave til. Bind to i Saabye Christensens trilogi Byens spor har denne høsten gått sin seiersgang, og er en stor favoritt hos både anmeldere og lesere. Den har ligget lenge på bestselgerlista, av terningkast har den fått hele fire seksere og to femmere, og anmelderne skriver bl.a.: «Fabelaktig forfatter», «jeg spår en like stor suksess som Halvbroren», «litteraturens øverste klasse», «forfatteren på sitt beste».

Byens spor – Maj følger vi det samme persongalleriet som i bok én, Byens spor – Ewald og Maj. Maj er alene med barna Jesper og Stine etter at Ewald er gått bort. Denne gangen er det fokus på Maj og sønnen Jesper og kameraten hans, slaktersønnen Jostein. Like mye som personene i boka er kanskje også tiden hovedperson, eller mer presist: forestillingen om en tid som var. Lars Saabye Christensen er i ferd med å skrive Fagerborg, Oslo – og gjennom det Norges – memoarer.





Erlend Loe: Dyrene i Afrika


Erlend Loes oppsiktsvekkende, absurde og morsomme roman om mildt sagt tøylesløst begjær har fått femmer i både VG, Dagbladet og Adresseavisen. Et utvalg av anmeldersitatene sier mye om hvor lite denne boka likner det meste annet utgitt denne høsten: «Herlig humørpille mot gravalvor«, Glimrende, svart samfunnssatire med sære drifter«, «en helt egen plass i den norske bokheimen»

og «kongen av litterær humor«.

Fem enkeltpersoner – en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker – kjenner dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra. De gjennomgår en radikaliseringsprosess og forstår etter hvert at dersom verden skal overleve, må noen gå i bresjen. Dyrene i Afrika er en historie om avmakt, aktivisme og avvik.



Gine Cornelia Pedersen: Vår i det hinsidige


Mange kjenner sikkert Gine Cornelia Pedersen som skuespiller i NRKs suksessserie Unge lovende, hvor hun spiller en forfatter som strever på mange fronter. Selv vant Pedersen Tarjei Vesaas debutantpris for romanen Null i 2013.

Vår i det hinsidige er en kraftfull roman om en ung jentes oppvåkning – til seksualitet, vekst og brå død. Også denne er blitt godt mottatt: «forfriskende å lese. […] et ungt forfatterskap preget av energi, rytme og driv.» skriver Vårt Land, mens Aftenposten skriver at: «romanene handler i grunnen om hvordan du skal bli voksen. Pedersen kan skrive både direkte, malerisk og antydende«.

Kristian Klausen: Dagbøkene 1996-2018


Etter 22 års dagbokskriving får en bibliotekar den tanke at enkelte små partier kanskje kan finpusses til en liten prosautgivelse. Så møter han et forlag som overtaler ham til å utgi alle dagbøkene nøyaktig slik de er. Dette har det blitt en underholdende roman av.

Stavanger Aftenblad triller en femmer på terningen, og skriver bl.a.: «I en morsom og sorgfull parodi går han til et gevaltig angrep på den oppblåste, hemnings- og hensynsløse ego-litteraturen«. Drammens Tidende er også begeistret: «Med denne dagbokthrilleren tramper drammensdikteren midt oppi den norske debatten om den såkalte virkelighetslitteraturen, med karikert sjikane av både forleggere og forfattere. […] Skandaløst! Løp og les!«.



Frederik Svindland: Engelsk tåke


Frederik Svindland er et navn å merke seg. Han debuterte i 2016, og ble da nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for kritikerhyllede Pelargonia. Hans nye roman Engelsk tåke fortsetter i debutromanens spor, og også denne har fått ros. Dag og Tid skriver bl.a.: «Med desse to korte og stilreine romanane vil Svindland bli lagd merke til som ei litt annleis stemme i samtidslitteraturen. Svindland ropar ikkje høgt, men ser klart, og han kan skildre ein solnedgang bedøvande vakkert.»

Engelsk tåke gir et nærbilde av hverdagslig familieliv og hjemstavn. Der hvor Pelargonia beskrev barndom, tar Engelsk tåke for seg ung voksenalder. Det handler om en fars utfordringer i møte med pensjonisttilværelsen, og en sønn som tydelig er fortvilt over farens situasjon, men som kanskje ikke gjør så mye som han kan.

Astrid Nordang: Der du står er smertens navle


Anerkjente Astrid Nordang skriver denne gangen særegent og fengslende om angsten for tidens gang og om hvor ulikt vi håndterer klimakrisa.

Anna og Steinar har forlatt bylivet med sine tre barn, og bygget opp en husmannsplass for å komme nærmere naturen. Mange idealistiske bymennesker drømmer om nettopp en slik tilværelse, men i denne familiefortellingen slår idyllen etter hvert store sprekker. Kulturspeilet.no skriver i sin anmeldelse: «Nordangs språk er så frodig, men samtidig lekende lett at det minner om å lese store latin-amerikanske forfattere som Allende eller Garcia

Marquez.»



Therese Bohman: Aftenland


Da den utkom i Sverige, ble Aftenland hyllet av pressen som en av bokhøstens vinnere, og Expressen kalte den «Høstens store suksessroman». NRKs anmelder Knut Hoem beskriver boka som «Underholdning med snert» og skriver videre at «Mange av vår tids kulturkamper strømmer altså gjennom «Aftenland», og gjør romanen tvers gjennom lesverdig og underholdende.»

Aftenland handler om Karolina som er professor i kunsthistorie. Anton er hennes doktorgradsstudent. Når han sier han har funnet ny informasjon som forandrer historieskrivingen om svensk bildekunst, blir Karolina dratt inn et spill med flere uventet lag, både følelsesmessig og profesjonelt. Men hvem er det egentlig som utnytter hvem?