Jan Jakob Tønseth til minne

SkjønnlitteraturJan Jakob Tønseth til minne
Estimert lesetid 3min

Forfatteren Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag 12. oktober etter en tids sykeleie. Han ble født 1. september 1947 i Oslo. Bare 24 år gammel debuterte han med diktsamlingen Kimærer. Lenge var han kjent som poeten og gjendikteren Jan Jakob Tønseth. Det var særlig den franske poesien Jan Jakob på utsøkt vis formidlet til det norske publikum. Hans kjærlighet til klassisk diktning, samt symbolisme og surrealisme, bidro til å åpne lesernes dører inn til andre steder enn hovedveiene i norsk litteratur. Jan Jakob utvidet lesernes horisont, uansett om han skrev dikt, noveller eller romaner.

I 1992 fikk vi for første gang møte den desillusjonerte ekskommunisten Hilmar Iversen; en knute av et menneske, klossmajor og skarpskytter. Første bok i romantrilogien het Hilmar Iversens ensomhet. Fem år etter kom Et vennskap – en roman undertegnede var så privilegert å få være redaksjonell bisitter for. Det var med stor respekt og nysgjerrighet en fersk redaktør nærmet seg den uforlignelige Tønseth og hans like uforlignelige følgesvenn Iversen.

Som forlagsredaktør lærer man seg fort å be forfattere kutte i teksten, så vel avsnitt som metaforer. Med Jan Jakob var det motsatt. De maskinskrevne sidene var lysende, ikke et semikolon for mye, men om han kunne gi oss litt flere sider? Det kom flere, det tok tid, men sidene var verdt å vente på, alltid. Trilogien ble fullført med Resignasjon og portvin – en fullkomment tønsethsk tittel. Alle tre bøkene fikk strålende kritikker og ble et solid gjennombrudd.

Da novellesamlingen Von Aschenbachs fristelse kom i 2006, ble den nominert til både Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Også som novelleforfatter var Jan Jakob en av våre aller fremste.

Tønseth var den første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for Et vennskap. Han mottok også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

Hans siste roman ble Prosten, som kom i 2013. Deretter fulgte Muntre dødsdikt og andre dikt i 2015. Diktene kom til etter at dikteren ble operert for kreft i 2013. Hvem andre enn Jan Jakob Tønseth kunne man tenke seg skrive sonetter om brystkreft hos menn? Hos Jan Jakob vandret det lave hånd i hånd med det høye, det patetiske med det grandiose og det klassiske med det hverdagslig nåtidige. Det fremsto uanstrengt og som den største selvfølge. Det må ha krevd enorm litterær styrke.

Vi i forlaget savner en forfatter som har satt dype spor både i litteraturen og blant oss som var så heldige å kjenne ham. Hans tilstedeværelse i sosiale sammenhenger med humoristiske skråblikk på det meste var et privilegium å få oppleve.

Våre tanker går til Jan Jakobs to barn Fride og Joakim, samt alle hans venner og forfatterkolleger.

Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur og barn og ungdom, på vegne av Cappelen Damm as.