Velkommen til Krimfestivalen 2019! Se livestream av hele festivalen her

KrimbøkerVelkommen til Krimfestivalen 2019! Se livestream av hele festivalen her

I morgen begynner en tre dagers fest for kriminallitteraturen med 65 forfattere fordelt på over 50 programposter. Nesten hele den norske krimforfatter-eliten møter 20 utenlandske krimstjerne

Estimert lesetid 3min

Den åttende Krimfestivalen går av stablen torsdag 21.mars i Cappelen Damms lokaler i Akersgata 47/49. Les mer om festivalen og sjekk ut hvilke programposter dine favorittforfattere er med på her.  De siste ti-årene har vært en gullalder for nordisk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv.

Avisen The Guardian har trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.


En av verdens fremst krimfestivaler
Krimfestivalen ble arrangert for første gang i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess – avisen The Guardian har trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Hvorfor liker mange å bli pirret av vold og død?


«Jeg har bygget hele min virksomhet på frykt.» Krimforfatterne kan slutte seg til Al Capones utsagn. Det er unektelig et paradoks at vi som lever i verdens rikeste og tryggeste del av verden, elsker å la oss pirre av vold og død – men vi gjør det, i bøker og TV-serier. Kanskje skyldes fascinasjonen først og fremst at dette er fiksjon som angår oss, som speiler vår tid og som ligger tett opp til en virkelighet som er viktig og skremmende.

Festivalforfatteren Torkil Damhaug


Torkil Damhaug er en av dem som har ført krimromanene opp til det høyeste litterære nivået, og derfor har Krimfestivalen i år valgt ham som årets festivalforfatter. Han slutter seg da til en eksklusivt selskap, for de tidligere festivalforfatterne er: Karin Fossum, Gunnar Staalesen, Jo Nesbø, Jørn Lier Horst og Unni Lindell.

Damhaug er også en av de få som har vunnet Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger. Vi er svært glade for å kunne hylle en av Norges beste krimforfattere.

Rekordmange forfattere


Krimfestivalen får i år besøk av rekordmange krimforfattere; i alt kommer 65 forfattere inkludert nesten hele den norske krimforfatter-eliten: Unni Lindell, Torkil Damhaug, Anne Holt, Gunnar Staalesen, Tom Egeland, Hans Olav Lahlum og Jørn Lier Horst. 20 av forfattere fra utlandet bl.a. Camilla Läckberg, Lisa Gardner, Arne Dahl og Stefan Ahnhem.

Blodig Bokbad og eksklusiv førpremiere på Wisting
På Krimfestivalen er det over 50 forskjellige arrangement og alle har gratis inngang. I tillegg til forfatterintervjuer og paneldebatter kan du oppleve en kriminalkomedie spesialskrevet for festivalen av Knut Nærum. «Blodig Bokbad» er en ellevill krimparodi der aldri så mange detektiver har mistenkt så mye på så kort tid.

Eksklusiv førpremiere på Wistinig


På Krimfestivalen kan man også være av de aller første til å se første episode av Wisting – en av tidenes dyreste tv-serier som bygger på to av Jørn Lier Horsts romaner.