Velkommen til den sjuende Krimfestivalen

KrimbøkerVelkommen til den sjuende Krimfestivalen
Estimert lesetid 3min

Under Krimfestivalen torsdag 8. mars til lørdag 10. mars er nesten hele den norske krimeliten er på plass – møt Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Trude Teige, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Torkil Damhaug! Det kommer 18 forfattere fra utlandet bl.a. Clare Mackintosh, Arne Dahl, Håkan Nesser og Malin Persson Giolito.

Se hele festivalprogrammet på festivalens nettside krimfestivalen.no. Her er det tett mellom høydepunktene. Ett av dem er urpremieren på krimkomedien Blodig Bokbad av Knut Nærum, på Centralteatret torsdag 8. mars kl 20.00. Stykket spilles hver kveld under festivalen, og går rett over i Festkveld med fengslende samtaler med noen av de mest sentrale forfatterne på festivalen.

En av verdens fremste krimfestivaler


De siste årene har vært en gullalder for norsk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette norsk krim inn i et internasjonalt perspektiv. Den første festivalen ble arrangert i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess, og bl.a. har avisen The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Dødstrømpene – kvalitet, ikke kvantitet


«Uansett hva kvinner foretar seg, så må de gjøre det dobbelt så bra som menn for å bli ansett som halvparten så dyktige. Heldigvis er ikke det særlig vanskelig.» Den kanadiske forfatteren Charlotte Whitton hadde nok ikke bare norsk krimlitteratur i tankene da hun uttalte seg om forholdet mellom kvinner og menn. Likevel er det et faktum at man de siste 25 årene har hatt et inntrykk av at norsk krim domineres av kvinnelige forfattere, til tross for at andelen krimromaner skrevet av kvinner er dessverre er forskrekkelig lav.

Inntrykket av kvinnedominans skyldes først og fremst at noen av «søylene» i norsk krim har hatt sin storhetstid denne perioden. Forfattere som Karin Fossum, Anne Holt og Unni Lindell har hatt strålende kritiker- og salgssuksesser både her hjemme og ute.

Nordmenn og krim


Hvorfor elsker vi som lever i et av verdens rikeste og tryggeste land, å lese om vold og død? Dette og andre spørsmål knyttet til norsk krim er noe av det Krimfestivalen ønsker å utforske. Det aller viktigste er at norske krimlesere får møte mange av Nordens, ja kanskje verdens, ledende forfattere.
 

Krimmagasinet


Til Krimfestivalen lages det et krimmagasin. Det fås i alle Oslo-bokhandlene, og en mindre utgave av magasinet er bilag i dagens Dagbladet. Du finner det i bladbar form her. Det er fylt med stoff om vårens krimbøker og Krimfestivalens forfattere. Vi håper at det vil friste deg til å lese flere krimromaner, og at du får lyst til å komme på Krimfestivalen.

[insert-embed]