Skremmende forutsigelser i Rivertonpris-nominert thriller

KrimbøkerThrillerSkremmende forutsigelser i Rivertonpris-nominert thriller

I Sigbjørn Mostues Rivertonpris-nominerte «Himmelen skal gråte blod» forutså han en konflikt rundt en kjempedemning i Etiopia. Nå er fiksjonen blitt til virkelighet.

Estimert lesetid 2min
fotografi av Sigbjørn Mostue
Fiksjonen fra thrilleren «Himmelen skal gråte blod» har blitt til virkelighet. (Foto: Agnete Brun)

I vinter ble det stor oppmerksomhet rundt Sigbjørn Mostues forutsigelser om en dødelig pandemi i ungdoms-trilogien I morgen er alt mørkt. Nå viser det seg at han også i krimromanen Himmelen skal gråte blod, som ble kåret til en av fjorårets beste krimromaner, igjen har hatt skremmende forutseende evner. For et av hovedpunktene for dramatikken i romanen er en dramatisk konflikt om Etiopias nye store demningsprosjekt av Nilen.

Aftenposten og NRK har i sommer skrevet om at det er oppstått en stor konflikt om fyllingen av vannlagrene i den storslagne renessanse-demningen i Etiopia. Etiopia fester nå grepet rundt en av regionens viktigste vannressurser, den blå Nil. (https://www.nrk.no/urix/etiopias-nye-megademning-pa-nilen-ergrer-egypt-1.15095379) Landene som er avhengig av vannressursene i Nilsen og da særlig Egypt, er svært kritiske til effekten demningen kan få for dem. Forhandlingene mellom landene er gått i stå, og Egypt rasler stadig høyere med sablene.

En tilsvarende konflikt med utgangspunkt i demningen i Etiopia er utgangspunktet for Sigbjørn Mostues skremmende aktuelle flykaprerdrama. Han har skrevet en forrykende thriller med internasjonalt tilsnitt, samtidig er det fortelling som griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

Å sprenge demningen

I Himmelen skal gråte blod skal den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Det viser seg at terroristene har demningen i Etiopia som mål.

Pilotene på flyet blir drept, og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.