Derfor kan du glede deg ekstra til den nye Lars Kepler-krimmen

KrimbøkerThrillerDerfor kan du glede deg ekstra til den nye Lars Kepler-krimmen

Få forfattere kan skrive så fengende, skremmende og visuelle thrillere som ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler

Estimert lesetid 3min

Mange trofaste lesere venter i stor spenning på Keplers nye Joona Linna-krim Lazarus, som lanseres i slutten av oktober.

– I år er det et ekstra interessant element for alle her til lands: i denne krimromanen starter det hele faktisk i Oslo, et stykke utenfor sentrum, forteller en entusiastisk sjef for Krimfestivalen, Knut Gørvell. Han synes det er spennende at det bestselgende svenske ekteparet har lagt handlingen til Norge.

Åsted: Tveita

Handlingen er som vanlig nervepirrende; beboerne i en blokk på Tveita har klaget over en fryktelig lukt. Det kommer fra en leilighet. Men slett ikke fra en gjenglemt søppelpose. Da politiet tar seg inn ligger det en død mann på kjøkkenet. Og det er ille nok. Så er det de blodige håndavtrykkene på fryseren.

Det som møter politiet når de åpner lokket er rett og slett fryktelig. Fryseren er full av likdeler og skjelettdeler. Mannen som ligger død på gulvet, er en gravskjender og troféjeger. Et av kraniene er Summa Linnas, kona til Joona Linna. Det er da du virkelig skjønner at dette kommer til å bli grusomt nervepirrende lesning.

«Siden vi streber etter å skape personer med troverdig psykologi, må hendelser i tidligere bøker gjenspeiles i personens liv uten å ødelegge opplevelsen for lesere som har valgt å lese bøkene i en annen rekkefølge.» – Lars Kepler

  • Lars Kepler er et pseudonym for forfatterparet Alexander og Alexandra Ahndoril.
  • Da de begynte å skrive under Kepler-navnet, holdt de sin egentlige identitet skjult selv for redaktøren sin, men da debutboken begynte å sanke stor oppmerksomhet internasjonalt, bestemte de seg for å avsløre hvem de var.
  • Nå er de to av krimverdenens mest kjente navn.

Prøver å skape personer med troverdig psykologi

Lars Kepler sier at det er stor fordel å komme tilbake til hovedpersonene sine, bok etter bok, og lære dem å kjenne mer og mer. En utfordring er at de må ha tidligere bøker frisk i tankene, huske alt som har skjedd, og til en viss grad forutse hva som vil skje.

– Siden vi streber etter å skape personer med troverdig psykologi, må hendelser i tidligere bøker gjenspeiles i personens liv uten å ødelegge opplevelsen for lesere som har valgt å lese bøkene i en annen rekkefølge, sier forfatter-ekteparet Kepler.

I så måte er Lazarus et drømmeeksempel. For den som har fulgt Joona Linna og Saga Bauer gjennom flere bøker er denne et «must», og er du nykommer i Keplers univers vil Lazarus garantert gi mersmak.

Med andre ord er det bare å begynne å gruglede seg.