Skam møter Grisham

KrimbøkerSkam møter Grisham
Estimert lesetid 5min

Størst av alt er en av årets store romaner. I dag på utgivelsesdagen har den fått terningkast 6 i av Vebjørn Rogne i Bok 365 og 5 av Tom Egeland i VG. I Sverige ble den kåret til årets beste kriminalroman, men den er noe langt mer enn en krimroman.

Hva er bedre enn romaner som gir deg noe helt spesielt? Romaner som fører til at vi som lesere kommer i berøring med mennesker og situasjoner vi ellers aldri ville opplevd i våre virkelige liv. Størst av alt av Malin Persson Giolito er en slik unik roman. Den gir et uforglemmelig portrett av en ung pike, den er skremmende, den er spennende og den er gripende. Ja kort sagt: Størst av alt er en av de beste bøkene som blir utgitt i 2017.

«Størst av alt» er oversatt av Monica Carlsen. Kjøp den nå på cappelendamm.no!

De første norske anmeldelsene: terningkast 6 og 5


Størst av alt er på vei ut til bokhandel i dag, men den har allerede rukket å få strålende anmeldelser i Bok365.no og i VG. Vebjørn Rogne i Bok365 gir den terningkast 6 og skriver: «Det er skarpe, nådeløse og tidvis svært vittige observasjoner – glitrende formidlet av forfatteren.» Tom Egeland i VG er nesten like begeistret og gir den terningkast 5:«Størst av alt er en spennende, velskrevet roman om umoden kjærlighet og et trekantdrama som munner ut i en grusom massakre.»

Kåret til årets beste svenske kriminalroman


Størst av alt har tatt Sverige med storm, og den er nå under utgivelse i et tjuetalls land. Selv om Størst av alt ble kåret til årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin, er den mye mer enn en vanlig krim. Her handler det om skoleskyting, hva som har ført til den grusomme hendelsen og det ungdomsmiljøet som blir utsatt for dette, men først og fremst er det blitt det Aftonbladet skrev: «et uforglemmelig portrett av en ung pike».

Maja Nordberg – et uskyldig offer eller en kaldblodig morder


Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.» Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av hennes medelever inkludert hennes kjæreste og hennes bestevenninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.

«Skam» møter Grisham


Det som gjør romanen så unik, er møtet mellom det unge, sarkastiske blikket til Maja og det virkelighetsnære og gysende dramaet. Fortellingen blir som om «Skam» møter John Grishams rettsalsdramaer – noe veldig gjenkjennelig og spennende og en ung stemme som både er nær og fremmed.

Datteren til krimkongen Leif GW Persson

Malin Persson Giolito har utgitt tre kriminalromaner tidligere. Hun har jobbet som advokat og i Europakommisjonen i Brussel. I Sverige er hun også kjent som datteren til krimkongen Leif GW Persson. Hun har tidligere ikke vært helt bekvem med å skrive i hans skygge, men etter suksessen med Størst av alt har alt blitt snudd på hodet og også faren Leif GW innrømmet at han gjerne skulle ha skrevet Størst av alt.

Svenske anmelderes hyllest


I Sverige har Størst av alt nærmest blitt et fenomen som «Skam», og den har fått eksepsjonelt gode anmeldelser. Her er noen av dem:

«Jeg var hekta etter første side. Jeg leste som om jeg var hypnotisert. Dette er en eksepsjonell roman, en som ligger langt over det som vanligvis utgis i krimsjangren … et rettssalsdrama om kjærlighet og klasse, liv og død. Og et uforglemmelig portrett av en ung pike.» Ingalill Mossander, Aftonbladet

“La meg si det med det samme: Dette er en forferdelig god bok, og det er ikke bare et spørsmål om plot, eller engang om hva Malin Persson Giolito ønsker å si. Det er rett og slett en ufattelig godt fortalt historie. Hver setning er fylt av raseri og et munterlig språk, så knivskarpt, potent og godt uttrykt at få forfattere kommer i nærheten av det samme.» Lotta Olsson, Dagens Nyheter

“Fortellingen har rasende fart … Malin Persson Giolito skriver som om dette er den viktigste historien av alle, og hun lykkes I å få oss til å føle det slik.” Sydsvenskan

«Det er vanskelig å motstå Malin Persson Giolitos rettssalsdrama Størst av alt …det er et skremmende bilde av vår tid, der avstanden mellom de voksnes og ungdommens verden er en bred kløft. De to verdene kan vanskelig møtes, akkurat som verdene til dem som har og dem som ikke har. For klasseskillene er sentrale i Persson Giolitos beskrivelse av hvordan denne skoleskytingen ble mulig i en verden der fordommer har mange ansikter.» Norrbottens-Kuriren

“Det er lenge siden jeg har lest en så vakker skildring av hvordan det er å være ung og kjempe med forventningene fra samfunnet, skolen, foreldrene din og deg selv … dette er uten sammenlikning den beste boken jeg har lest hittil i år.» DAST Magazine

“Det er lenge siden jeg leste en så godt strukturert og godt informert roman.” Skånska Dagbladet

Les også:


Topp 10 norsk påskekrim
Norges beste krimroman: En femte årstid
Slik er det å leve med Russland som nabo