Mordene i Sandhamn – to millioner svensker tar ikke feil

KrimbøkerMordene i Sandhamn – to millioner svensker tar ikke feil
Estimert lesetid 3min

På søndag har Mordene i Sandhamn sesongpremiere på TV2 kl 2145. Det er svensk krim på sitt beste, og serien bygger på romanene til Viveca Sten.

Viveca Sten er i ferd med å overta krimdronningrollen til Camilla Läckberg i Sverige. Nå har hun solgt over to millioner eksemplarer av sine krimromaner, og da Mordene i Sandhamn ble vist på svensk tv i fjor, ble hver episode sett av i underkant av to millioner seere. Som Läckberg blander Viveca Sten svensk skjærgårdsidyll med mord og uhygge. Alle hennes kriminalromaner foregår på øya Sandhamn i Stockholms skjærgård, og maken til idyll skal du lete lenge etter.

I august var jeg så heldig å få være med en gruppe bokhandlere og forlagsfolk som besøkte Viveca Sten på Sandhamn. Vi hadde en helt unik opplevelse, for Sten er en forfatter vi ikke har sett maken til. Hun ga av seg selv til de grader, og tegnet og forklarte hvor drapene hennes har skjedd, hvor lik ble skylt i land og hvordan øya og dens beboere lever og ikke minst har levd opp gjennom århundrene. Viveca Sten er utdannet som jurist og siviløkonom, og hun jobbet som forretningsadvokat før hun ble krimforfatter. Selvsagt har hun også norske aner, hennes oldemor på farssiden er norsk. Ikke så rart kanskje at hun er en uvanlig forfattertype.

Mord i Sandhamn
Viveca og jeg 2
Viveca og en litt sjenert meg på Sandhamn

Jeg har sett en smakebit av første episode av Mordene i Sandhamn, og det lover svært godt. Dramaet begynner med at en mannskapet på en havseiler jubler over seieren på seilasen Gotland rundt, men så faller plutselig kapteinen om – skutt. Da må kriminaletterforsker Thomas Andreasson (Jacob Cedergren) igjen forsøke å løse mysteriet, og selvsagt får han hjelp av den andre hovedpersonen serien Nora Linde spilt av Alexandra Rapaport.

I natt er du død

Hvis du tar en titt på søndag på Mordene i Sandhamn, er jeg sikker på at du både blir hekta og også fristet til å lese romanene til Viveca Sten. Aktuell akkurat nå på norsk er I natt er du død. Den begynner med at en student blir funnet død. Folk tror han har begått selvmord, men moren hans er av en annen oppfatning. Etterforskningen av saken fører politiet til Korsö millitærleir utenfor Sandhamn. Det utvikler seg til en dramatisk historie om hevn, mobbing og besettelse. Denne romanen blir filmet neste sommer.

Du må lese Viveca Sten, for to millioner svensker tar ikke feil – i alle fall ikke når det gjelder krim.