Krimfestivalen 2018 med kriminelt bra program

KrimbøkerKrimfestivalen 2018 med kriminelt bra program
Estimert lesetid 4min

The Guardian har trukket fram Krimfestivalen i Oslo som en av verdens fremste krimfestivaler. I år arrangeres den for sjuende gang.

– De siste ti-årene har vært en gullalder for nordisk krim. Krimfestivalen ønsker å utforske dette fenomenet og sette nordisk krim inn i et internasjonalt perspektiv, sier Krimfestivalsjef Knut Gørvell.

Meld deg på Krimfestivalen, og se hele programmet i arrangementet på Facebook.

Knut Gørvell
Krimfestivalsjef Knut Gørvell gleder seg stort til årets festival som går av stabelen 8.-10. mars i Oslo (Foto: Maja Hattvang)

Variert program på Krimfestivalen 2018


– Jeg gleder meg voldsomt til hele festivalen for her er det bare høydepunkter.

Gørvell trekker frem programmene med og om Unni Lindell, samt postene med sine svenske favorittforfattere Håkan Nesser, Arne Dahl og Jens Lapidus. I tillegg mener festivalsjefen du bør få med deg krim-teater.

– Festkveldene på Centralteatret er som vanlig et høydepunkt. Der er det i år urpremiere på Knut Nærums spesialskrevne krimkomedie «Blodig Bokbad». Den har vi store forventninger til. Regien er ved Johannes Joner, og rollene spilles av Espen Beranek Holm, Rose Marie Aker og Johannes Joner.

Over 55 krimforfattere


Så å si hele den norske eliten av krimforfattere er med på festivalen, som f.eks. Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Trude Teige, Torkil Damhaug, Unni Lindell, Chris Tvedt, Jørn Lier Horst og Hans Olav Lahlum. Det kommer også mange svenske, engelske og danske krimforfattere som for eksempel Håkan Nesser, Arne Dahl, Clare Mackintosh og Fiona Barton. Festivalen får besøk fra USA og til og med fra Færøyene: Jogvan Isaksen.

Festivalforfatteren: Unni Lindell


I 2014 begynte Krimfestivalen å utpeke en forfatter det skulle være spesielt fokus på. Det året var det Karin Fossum som ble Festivalforfatteren. Året etter var det Gunnar Staalesen, og så var det Jo Nesbø og Jørn Lier Horst sin tur. I år er det ingen ringere enn Unni Lindell som er Festivalforfatteren. Hun åpner festivalen 8. mars med en prolog, og det er flere programposter knyttet til henne og hennes forfatterskap.

Fjorårets festivalforfatter Jo Nesbø kommer til Krimfestivalen på lørdag 10. mars for å fortelle om sin nye roman «Mackbeth». Foto: Thron Ullberg.

60 arrangement på tre dager


Krimfestivalen har ca 60 arrangementer på programmet. Hele programmet ligger ute på festivalens nettsider krimfestivalen.no. Her blir det kryssforhør med norske og internasjonale krimforfattere, paneldiskusjoner, krimteatersport og urpremiere på en helt ny krimkomedie spesialskrevet til Krimfestivalen av Knut Nærum. Stykket heter «Blodig Bokbad», regien er ved Johannes Joner og de mange rollene spilles av Espen Beranek Holm, Rose Marie Aker og Johannes Joner.

«En av verdens fremste krimfestivaler»


Den første Krimfestivalen ble arrangert i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess blant publikum og kritikere. År for år har festivalen vokst seg større. Avisen The Guardian har trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Samarbeid på tvers


Cappelen Damm, Tanum og Krimklubben er hovedarrangører av Krimfestivalen. Den blir også i år arrangert i samarbeid med Rivertonklubben, Oslo Nye Teater Centralteatret, Aschehoug forlag, Gyldendal forlag, Kagge forlag, Vigmostad & Bjørke, Juritzen forlag, Bazar forlag, Press forlag, Goliat forlag, Pitch forlag, Bokbyen forlag, Tanum Karl Johan, Narvesen Continental og Norli Universitetsgaten. Dagbladet er festivalens mediepartner.

Sted


Festivalen arrangeres først og fremst i Cappelen Damm-huset, i Teaterkjeller’n og på Centralteatret. Det skjer også arrangementer i Tanum Karl Johan og Norli Universitetsgaten.

Den storslåtte åpningen av Krimfestivalen skjer torsdag 8. mars kl 10.00 med en prolog av Festivalforfatteren og «dødstrømpen» Unni Lindell.

Alle arrangementer er gratis! Programmet og forfatterlisten finner du på Facebook-arrangementet, og på Krimfestivalen.no.