Topp 10: Norsk påskekrim

KrimbøkerHistorisk krimTopp 10: Norsk påskekrim
Estimert lesetid 14min

Påskeferien nærmer seg med stormskritt. Uansett hvor du skal nyte den, hører en god krimroman til. Her er påskens beste norske krimromaner med bl.a. krim av Mostue & Brenna, Jo Nesbø, Terje Bjøranger og Eystein Hanssen.

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Her er mitt utvalg av de beste norske krimromanene så langt i år. På Krimfestivalen ble festivalledelsen kritisert av de kvinnelige krimforfatterne (der kalt «Dødstrømpene») for at vi ikke hadde nok fokus på de kvinnelige krimforfatterne. De kan få vann på mølla nå, for på denne listen glimrer de kvinnelige forfatterne med sitt fravær. Det er faktisk ikke min feil, for  det er skremmende få kvinnelige krimforfattere å velge blant i år – ingen norske krimromaner av kvinnelige forfattere på de store forlagenes lister foreløpig. Vi får håpe det bedrer seg kraftig i løpet av bokåret.

På min liste over påskens beste krimbøker har jeg med romaner fra flere forlag, men selvsagt er utvalget preget av at jeg har lest flest Cappelen Damm-bøker (og kanskje skyldes det også at vi er Norges ledende krimforlag). I morgen kommer en oversikt over årets beste krimromaner i pocket, og på fredag la jeg ut listen over årets beste påskekrim blant de oversatte krimromanene.

Her er påskens beste norske krimromaner:

Hyperaktuell, realistisk og nervepirrende thriller

Mostue & Brenna: Operasjon Hades

Norsk påskekrim
Kjøp nå på cappelendamm.no!

Operasjon Hades er Mostue & Brennas fjerde krimroman. Den kom ut for tre uker siden og har allerede rukket å få flere femmere på terningen fra kritikerne, for eksempel i Tvedestrandsposten der Svein Gjeruldsen mente at den er «(…) meget spennende og underholdende». Mostue & Brenna har siden deres første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet og terror mot sivilbefolkningen. Det skorter da heller ikke på aktualitet i deres siste utgivelse, Operasjon Hades, der det bl.a. handler om hvordan russisk mafia inntar Norge – en rystende aktuell thriller.

Hades er navnet på dødsguden og det underjordiske dødsriket han ifølge gresk mytologi hersket over. Det er ikke tilfeldig at tittel på denne romanen har hentet navnet herfra. De to spanerkollegaene Axel og Tobben står denne gang overfor nettopp «underverdenens» aller mektigste: bratva, russisk mafia – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn. I denne neglebitende thrilleren trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn. Oppi det hele blir ikke bare Tobbens familie hardt rammet, men han selv blir utsatt for en karriereknusende mistanke. Axel Th. Munthe må ikke bare kjempe for sitt eget liv denne gang, men også for kollegaens – og det norske samfunnet!

Førsteopplag på 318 000

Norsk påskekrim

Jo Nesbø: Tørst

Jada, Nesbø er tilbake med det han er best til: Harry Hole. Det er så å si umulig ikke å få med seg at Hole er tilbake. I alle dagligvare-butikker og bokhandler er det stabler med Jo Nesbøs Tørst. Flere lesere har ikke vært helt fornøyd med de to siste bøkene til Nesbø, men nå er «Nesbø i storform» som Fredrik Wandrup sa det i Dagbladet. Aschehoug forlag hevder at førsteopplaget er på over 300 000, mer nøyaktig 318 000. Ikke bare praktisk når man skal få med seg anmeldelsene på omslaget. Så nå har de allerede trykket noen titalls tusen nye omslag med tre seksere og seks femmere.

Etter tre år i relativ harmoni braker helvetet atter en gang løs i Oslo. Unge kvinner som har vært aktive på sjekkeappen Tinder, blir myrdet i hjemmene sine. Harry Hole trekkes på nok en gang inn i etterforskningen. Politi og fagfolk står maktesløse, og denne gangen vil tidligere etterforsker Harry Hole holde seg langt unna. Men når morderen slår til igjen, øker presset mot landets fremste ekspert på seriemordere. Harry drives til å gi alt i en jobb han hater, selv om det betyr å svikte familien han elsker. Harry Hole er tilbake – det samme er han som aldri ble tatt.

Mange lesere av Tørst vil være enig med VGs anmelder Sindre Hovednakk:

Den nye Harry Hole-boken blir en heseblesende leseropplevelse av beste Jo Nesbø-merke.

Sindre Hovednakk

«En fullblods politiromanforfatter»

Norsk påskekrim
Kjøp den på cappelendamm.no nå!

Terje Bjøranger: Barcode

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap. Barcode kom ut i januar og har fått en strålende mottakelse med bl.a. fem på terningen i Dagbladet og Adresseavisen. I Dagbladet skrev Fredrik Wandrup: «I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter» og Ole Jacob Hoel var like overbevist i Adresseavisen: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner.»

I Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Storytels mest populære krimforfatter

Eystein Hanssen: Jaget

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savner. Jaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på strømmetjenesten Storytels topp ti-liste over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Flere anmeldere mener at Jaget er den beste Elli-romanen til nå, for eksempel Elin Brend Bjørhei i VG som ga den terningkast fem: «Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå.

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Et mørkt kapittel i norsk historie

Lars Mæhle: Den stille flokken

Lars Mæhle har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Krimserien med psykolog Ina Grieg er kritikerrost og er bl.a. utgitt på tysk av samme forlag som utgir Jo Nesbø. Den stille flokken er den tredje i rekken og den beste i følge flere anmeldere, for eksempel Gro Jørstad Nilsen i Bergens Tidende som ga den fem på terningen: «vellykket kriminalroman … God fremdrift og rammende samfunnskritikk gjør den tredje krimmen om psykolog Ina Grieg til den beste i serien.»

En voldsdømt psykiatrisk pasient rømmer fra lukket avdeling. Dagen etter blir to søstre funnet drept, på en avsidesliggende plass i marka. Saken viser seg å ha tråder tilbake til et uløst drap på en rusmisbruker på 1980-tallet, men også til dunkle hendelser på Svanviken arbeidskoloni. Dit ble taterfamilier tvangssendt på 1960-tallet for å lære seg «den norske, bofaste kulturen». Nok en gang blir psykolog og kampsportutøver Ina Grieg motvillig trukket inn i en drapssak. Hun slår seg sammen med tidligere etterforsker Jon Fannrem i jakten på sannheten. Den stille flokken tar opp et av de mørkeste kapitlene i norsk historie: behandlingen av romanifolket gjennom 1900-tallet.

Forfatter fra politivakta

Norsk påskekrim
Kjøp den på cappelendamm.no nå!

Eirik Husby Sæther: Det blå barnet

Det er en trend at politifolk skriver krim, og Eirik Husby Sæther er den tredje politimannen blant forfatterne på denne listen. Han debuterte med Judaskysset. Det blå barnet er litterært sterk og viser et talent norsk krim vil ha glede av i mange år fremover. Husby Sæther jobber i politivakta i Oslo, og er ofte blant dem som blir utkalt til et åsted. Denne dystre virkeligheten gjør at han skriver med en helt egen autensitet. I tillegg har han et strålende litterært talent og en historisk interesse noe som har ført til en høyst uvanlig og interessant krimroman.

Kristiania 1900: en alkoholisert vaktmester fra spinneriet finner et spedbarn i Akerselva, Leanora.

Oslo 2016: Politibetjenten Mikael og hans dopavhengige fetter William følger Mikaels mor til et aldershjem. Moren har startende demens og mener det er skjedd et mord på rommet hun overtar. På elegant vis har Sæther snekret sammen en historie som foregår på to plan, gamle Oslo og fabrikklivets åk, og Oslo per i dag med dets liknende problemer. Det er både en vakker og hensynsløs beskrivelse av disse to verdener og deres tangerende historier.

Dørvakt, kriminell, sosionom og krimforfatter

Norsk påskekrim

Christian René Wold: Klovnejakten

Christian René Wold er sosionom og jobber som bomiljøarbeider og miljøterapeut. Blant annet driver han med rus og kriminalitetsforebyggende arbeid rettet mot ungdom. Mange forlags- og mediefolk husker ham som en meget bestemt dørvakt, eller kanskje rettere, utkaster på den legendariske nattklubben Head On i Oslo på 90-tallet. Wold har også en fortid i de kriminelle miljøene Klovnejakten er inspirert av.

Klovnejakten handler om de kriminelles Oslo på begynnelsen av 2000-tallet: sex, dop og den evige jakten på mer penger.Tre småskurker er prisgitt hverandre. Alle vil klare seg. Kan de stole på hverandre? Kiran vil egentlig ut av det kriminelle miljøet, men han trenger penger. Så blir han kontaktet av Gianni. De går sammen om å selge et stort parti stoff, men Gianni betyr problemer. Og det blir ikke bedre når kameraten Roger alias «Tåka» skal hjelpe til. Russisk mafia og andre gjenger puster dem i nakken. Klovnejakten er i gang.

Fjorårets beste krimdebutant

Øistein Borge: Det som aldri dør 

Mange mener at Øistein Borge var en av fjorårets beste krimdebutanter med romanen Den syvende demonen. Nå er han allerede tilbake med en forrykende oppfølger som har fått god kritikk flere steder bl.a. av Sindre Hovdenakk i VG som ga den terningkast fem: «Så å si helt lytefri.» Krimblogger og krimforfatter Geir Tangen var like begeistret: «Det som aldri dør er en politikrim som balanserer perfekt mellom en drapsgåte, en komplisert etterforskning, og de mellommenneskelige konfliktene som oppstår.»

Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nordirske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Kanskje er også selve politiledelsen innblandet? Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland. Konflikten ble formelt bilagt med fredsavtalen i 1998, men det gamle IRA har sine moderne avleggere, ikke minst en mystisk «Tobin» og en hittil ukjent fraksjon som synes fast bestemt på å ta opp tråden der IRA slapp den.

Lofotkrimmens mester

Frode Granhus: Forliset 

Frode Granhus blir kalt lofotkrimmens mester, og det med rette. Han har vært nominert til Rivertonprisen, Bokhandlerprisen og, i 2015, til Brageprisen for sine kritikerroste bøker om Rino Carlsen. Også Forliset har fått mye fin omtale for eksempel fra Elin Brend Bjørhei i VG: «En flott påskekrim for kysten eller fjellheimen for krimlesere som ønsker en god og atmosfærisk krim som gir mulighet til å bryne de små grå.»

I femte bok om Rino Carlsen, Forliset, møter vi et novemberkaldt Lofoten. De fleste holder seg innendørs i sprengkulda, men det vakre lyset lokker en fotograf ut i isødet. På en av turene oppdager han en tønne som stikker opp av isen. En tønne med et makabert innhold. Rino Carlsen får etter hvert mistanke om at tønnefunnet har sammenheng med et forlis som rystet det lille kystsamfunnet for flere år siden. Et forlis som krevde flere ofre. På den isolerte institusjonen Tennholmen vokser spenningen for hver dag, og det kan virke som enkelte av beboerne vet mer om saken enn de vil innrømme.

«Spennende og actionfylt piratkrim»

Norsk påskekrim

Kurt Aust: Skipet med det onde øyet

Kurt Aust er født og oppvokst i Danmark, men har bodd i Vestfold siden 1982. Han har siden den gang bidratt til å gjøre norsk krim rikere med sine spennende historiske romaner. I 2003 fikk han både Rivertonprisen og Glassnøkkelen (den nordiske prisen for beste krimroman) for Hjemsøkt. Også Skipet med et onde øyet har fått svært gode anmeldelser. Sindre Hovdenakk i VG ga den terningkast fem og omtalte den som «spennende og actionfylt piratkrim». Også Finn Stenstad i Tønsbergs blad ga den en femmer og skrev: «En ener i historisk krim. Han har virkelig grepet om dette, Kurt Aust. Igjen viser han ferdigheter i krimskriving som gjør ham til noe forfriskende annerledes i norsk samtidskrim.»

Skipet med det onde øyet foregår hele den dramatiske handlingen om bord i skipet «Christianus Quintus» noen desember- og januardager i 1706-07.  År 1704: Det dansk-norske slaveskipet «Christianus Quintus» er på vei hjem etter en lang ferd til Afrika og Vest-India. Men få dager før det legger til kai i København forsvinner kaptein Munk sporløst fra skipet. Han blir aldri funnet. Ikke gullet hans heller.

To år senere er «Christianus Quintus» igjen på vei sørover mot Afrikas kyst. Thomas av Boueberge og Petter Hortten er ombord – på flukt fra kongen som tror at Thomas er død. Petter har lovet Sara en ny tilværelse på de fredelige Islas Canarias. Men slik skal det ikke gå. Julaften inviterer kaptein Bloomfeldt passasjerer og offiserer til middag i sin kahytt. De er tretten til bords. Den natten forsvinner igjen en passasjer fra skipet. Man leter overalt, men han er forduftet. Til Petter Horttens overraskelse synes ingen å bry seg særlig om det. Ikke kapteinen, ikke mannskapet og heller ikke Thomas av Boueberge. Petter setter i gang sin egen etterforskning og oppdager at det går rykter blant de overtroiske sjømennene om at noen har satt det onde øye på skipet. Og det kan komme til å bli svært truende og klaustrofobisk om bord. Hav og himmel på alle kanter. Og en drapsmann midt i blant dem.  

Les også