Eirik Jensen til Krimfestivalen

KrimbøkerEirik Jensen til Krimfestivalen
Estimert lesetid 4min

Den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen skal delta på to arrangementer under Krimfestivalen for å snakke om sin krimroman og om den krevende situasjonen han befinner seg i.

En trend de siste årene innenfor krimlitteraturen er at mer og mer  bygger på autentiske saker, og mange krimromaner er også skrevet av politifolk.

Når vi nå opplever vår første store politikorrupsjonssak, var det derfor naturlig for festivalen å invitere Eirik Jensen som både har skrevet om sitt liv og skrevet en krimroman.

Eirik Jensen til Krimfestivalen
Eirik Jensen deltar på to programposter på Krimfestivalen 9. og 11. mars.

Norges mest omtalte rettssak


Eirik Jensen har, mens rettssaken har utspilt seg, uttalt seg til en rekke medier. NRK publiserer samtidig en podkast-serie som saken, hvor Eirik Jensen selv forteller om sine opplevelser. Derfor sier Krimfestivalsjef Knut Gørvell at Jensen er en naturlig gjest på festivalen: «Såkalt ‘true crime’ eller virkelighetskrim er en av trendene i krimlitteraturen som festivalen ønsker å sette søkelys på. I så måte er Jensen i en ekstremt spesiell situasjon, både som forfatter av en kriminalroman og som midtpunkt i det som bokstavelig talt er krim fra virkeligheten.

Dette er en sak som det er enorm interesse for, og jeg er klar over at vi må trå varsomt. Samtidig må Jensen få lov til å uttale seg, selv om han står i en rettssak. Aldri har en politimann fått rettet så alvorlige anklager mot seg, og det blir interessant å høre hans personlige oppfatning. Det håper og tror jeg han vil gjøre på en måte som tar hensyn til alvoret i saken.»

På to programposter

For to år siden var Eirik Jensen på Krimfestivalen for å snakke om den selvbiografiske boken På innsiden – en bok han skrev etter at han ble arrestert mistenkt for korrupsjon. Den gang fikk han anerkjennelse for ikke å forhåndsprosedere sin sak eller snakke om narkotikatiltalte Gjermund Cappelen. I år er Eirik Jensen invitert sammen med Torgrim Eggen torsdag 9. mars på det som er kalt «Festkveld med kryssforhør og krimteatersport». Der vil de bli intervjuet av Anne Grosvold om Jensens personlige opplevelser og om den situasjonen han befinner seg i.

Lørdag 11. mars er Eirik Jensen invitert sammen med Thomas Winje Øijord, fordi de to har skrevet krimromanen Attentatet sammen – en roman med en helt som har klare likhetstrekk med Jensen selv.

Klassekampen: Jensen på krimfest hos Cappelen


Forsiden av dagens Klassekampen prydes av overskriften «Jensen på krimfest hos Cappelen». Festivalsjef Gørvell synes det er et morsomt ordspill. «Vi drar jo den samme vitsen ved hver anledning vi får,» sier han, «men virkeligheten er dessverre ikke like spenstig. Ja, Jensen skal delta på torsdagens høydepunkt ‘Festkveld’  under Krimfestivalen , som blant annet arrangeres i Cappelen Damm-huset, men noen fest hos Gjermund Cappelen blir det vel neppe på ganske mange år.»

Juan Pablo Escobar om sin far

Min far Pablo Escobar


Hver kveld på Krimfestivalen avsluttes på Centralteatret med det som kalles en «Festkveld med kryssforhør og krimteatersport». Enkelte har tolket det dithen at festivalen forsøker å gjøre underholdning av Jensen-saken, noe festivalsjef Knut Gørvell på det sterkeste avviser: «En festkveld i denne sammenheng betyr et av festivalens høydepunkt der vi tar opp både alvorlige og morsomme temaer. Dagen etter at Jensen deltar, har vi for eksempel på den tilsvarende festkvelden et annet svært seriøst og alvorlig tema når det blir et intervju der Juan Pablo Esobar forteller om boken Min far Pablo Escobar. Det er en viktig, men langt fra morsom historie å høre om virkeligheten bak det som bl.a. er fremstilt i TV-serien Narcos

LES OGSÅ:
Krimfestivalen med rekordmange forfattere
Månedens krimtips for februar
Intervju med Jussi Adler-Olsen