Disse TV-seriene ser krimfolket på akkurat nå

KrimbøkerDisse TV-seriene ser krimfolket på akkurat nå

Før årets krimfestival ble flere krimforfattere og krimeksperter spurt hvilken TV-serie som var deres favoritt.

Estimert lesetid 3min

Gåten Orderud


Unni Lindell

Å få alle brikkene fra saken presentert på nytt og systematisk er uhyggelig spennnde. Og jeg sitter igjen med en følelse av at det her ikke er snakk om justismord. Kostelig når Kristin Kirkemo røper seg i retten.

Babylon Berlin

Nils Nordberg

Men også den franske Engrenages (på engelsk kalt Spiral). Fra 2005 til nå, seks sesonger om en gruppe narkospanere i Paris, med et par av de tøffeste kvinnefigurene en kan ønske seg.

Fargo


Sigbjørn Mostue

Jeg likte filmen godt, så skepsisen til en serie var stor. Fordommene ble raskt erstattet av beundring. Avsky. Latter. Sjokk. Men mest av alt en dyp fascinasjon. Og ønske om mer! Når kommer sesong 4?

The Assasination of Gianni Versace


Asbjørn Slettemark

Oppfølger til The People vs O.J. Simpson. De ni episodene er elegant sydd sammen av flere tidslinjer, og gir et fascinerende – om enn tabloid – innblikk i veien fra forvirret menneske til brutal morder. Straffen: historiens dom.

Succession


Aslak Nore

Komedie, drama og thriller i skjønn forening – om en temmelig dysfunksjonell amerikansk milliardærfamilie. Det handler om maktkamp og arv, og det er lenge siden vi har ledd så mye som av bannskapen her. Utrolig spennende blir det også. Varmt anbefalt.

Broadchurch


Gunnar Staalesen

De tre sesongene med Broadchurch står for meg som noe av det beste, mest interessante og velkomponerte blant de senere årenes TV-krimserier. Tett innpå personene og med hyppige vendinger i plottet.

Bosch


Jørn Lier Horst

En svært vellykket adapsjon av Michael Connelly sine bøker om drapsetterforsker Harry Bosch i Los Angeles. Hardkokt serie som ikke bare er drama og action, men også inneholder mennesker av kjøtt og blod.

You


Knut Gørvell

En besettende serie om tidenes skumleste bokhandler. Det handler om en sykelig lidenskap som går over alle grenser. Det mest gufne er at man føler en slags sympati for hovedpersonen.

Homeland


Ruth Lillegraven

Eg svarar Homeland! Carrie Mathison, så sterk og så sårbar, må vere ein av tidenes beste TV-roller, fabelaktig rolleprestasjon av Claire Danes. Mi Clara i Alt er mitt er inspirert blant anna av Carrie.

Gåten Orderud


Hans Olav Lahlum

Blant de få krimrelaterte seriene jeg har rukket å se siden forrige krimfestival, har NRKs dokumentarserie om Orderud-saken klart vært den mest engasjerende. Noen litt for urealistiske scener for en krimroman, men originalt persongalleri og spennende rettssalsdrama som ble enda bedre med levende bilder derfra.