Påskenkrimmens ti på topp i pocket

KrimbøkerPåskenkrimmens ti på topp i pocket
Estimert lesetid 13min

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av fjorårets krimbøker, og mange av dem har allerede kommet i pocket. Her har jeg laget mitt eget utvalg av påskens beste krim i pocket. Jeg har tidligere lagt ut en oversikt over påskens beste nye krimromaner.

Her er ti på topp for årets krimromaner i pocket:

DEN PSYKOLOGISKE KRIMMENS UKRONEDE KONGE


Torkil Damhaug: Glasshjerte

Torkil Damhaugs Glasshjerte
Kjøp Glasshjerte på cappelendamm.no.

Aftenpostens Pål Gerhard Olsen utnevnte Torkil Damhaug til «den psykologiske krimmens ukronede konge» da han anmeldte Glasshjerte i fjor. Torkil Damhaug har tidligere vunnet Rivertonprisen to ganger, og er en av de dyktigste krimforfatterne vi har her til lands.

I Glasshjerte møter vi fire unge mennesker med svært forskjellig skjebne. Romanen begynner med at 16 år gamle Amina forsvinner,  for så å bli funnet voldtatt og drept. Hennes hjerneskadde fetter, Robin, blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen. Men han er verken i stand til å hjelpe henne eller å hente hjelp. Etterpå er han heller ikke i stand til å uttrykke hva han har sett.

Robins bror Mikkel derimot, vet noe om forsvinningen, men han vil ikke fortelle det til noen. Inga er deres rake motsetning, jusstudent og datter av en stjerneadvokat. Hun forelsker seg hodestups i Mikkel og setter seg fore å gjøre ham til et nytt og bedre menneske. Men hva er det brødrene vet?

Anmeldersitater:

«Gjennom sine fire-fem siste utgivelser har Torkil Damhaug etablert seg som den psykologiske krimmens ukronede konge her til lands. Denne romanen er intet unntak. Dette er mørkt og medrivende slik bare Damhaug kan.» Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Denne personlige stemmen er en av styrkene til forfatteren Damhaug. Språket gjør ham til et strålende eksempel på en litterær krimforfatter.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

NORDENS BESTE KRIMROMAN


Malin Persson Giolito: Størst av alt  Oversatt av Monica Carlsen

Kjøp Størst av alt i cappelendamm.no.

Størst av alt ble i august i fjor tildelt Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman. Malin Persson Giolito har skrevet tre krimromaner tidligere, men det er med Størst av alt hun har fått sitt store gjennombrudd. Hun har bokstavelig talt krimroman-blod i årene siden hun er datteren til en av Sveriges største krimforfatter gjennom tidene, Leif GW Persson.

Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.»

Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av hennes medelever inkludert hennes kjæreste og hennes bestevenninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.

Anmeldersitater:

«En utmerket roman» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Skremmende virkelighetsnær, gysende, medrivende – og overraskende.» Tom Egeland, VG

FORSVARSADVOKAT OG FORFATTER


Jens Lapidus: Top dogg  Oversatt av Inge Ulrik Gundersen

Jens Lapidus Top dogg
Kjøp Top dogg på cappelendamm.no.

Jens Lapidus (f. 1974) er i dag en av Sveriges mestselgende krimforfattere. Hans Stockholm Noir-serie med bl.a. Cash er blitt en stor internasjonal suksess. Lapidus jobbet i mange år som forsvarsadvokat, men han er nå forfatter på heltid. Erfaringen som forsvarsadvokat har gitt ham en unik innsikt i en verden folk flest vet lite om. Lapidus er en sannhetssøkende forfatter som skriver om livet på gata og viser underverdenen i det svenske samfunnet akkurat som den er.

Top dogg er den tredje boken om det helt spesielle etterforskingsparet Emelie og Teddy. Emelie er nyutdannet advokat, mens Teddy er en fengselsfugl som forsøker å holde seg på riktig side av loven. Begge de to foregående bøkene, Vip-rommet og Sthlm delete, fikk svært gode kritikker av norske anmeldere,  bl.a. terningkast 6 i Dagbladet.

I Top dogg har et hemmelig nettverk i Stockholm i flere tiår utnyttet unge jenter. Enhver som kommer på sporet av nettverket, gjør det med livet som innsats. I den tredje boken om Teddy og Emelie begynner løkken å strammes. Politiet har etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak nettverket, men de sliter med å lykkes. Samtidig er den noen som med alle midler forsøker å ramme Teddy og Emelie.

Anmeldersitater:

«Jens Lapidus er fremdeles best i klassen når det gjelder å skildre sorgen og sinnet til folk som ingen lenger trodde hadde noe å tape.» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

«Jens Lapidus blir av dei fleste sett på som ein av dei fremste krimskribentane i Sverige i dag. Eg er einig, og for meg står Top Dogg fram som eit prov på at han er det.(…) Top Dogg er også kjempegodt krimhandverk, med spenning så det held.» Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

ET RYSTENDE HEVNDRAMA

Hans Olav Lahlum: De fems tegn.

De fems tegn
Kjøp De fems tegn på cappelendamm.no.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) har usedvanlig mange jern i ilden. Han er kjent som sjakk-ekspert, historiker og satte dessuten verdensrekord i direkte maraton TV-intervju med VG-TV. Som forfatter debuterte han i 2007 med den kritikerroste biografien om Oscar Torp. Krimleserne kjenner Lahlum som en slags moderne utgave av Agatha Christie. Til nå har han skrevet åtte bøker med klassiske kriminalmysterier med K2 og hans lynende intelligente hemmelige rådgiver, Patricia. Disse bøkene er bl.a. oversatt til dansk, engelsk, gresk, koreansk, portugisisk, russisk og vietnamesisk.

De fems tegn er en historisk krimroman med dypere mening, tilegnet de mange menneskene som helt opp i vår tid har fått sine liv preget av hendelser fra 2. verdenskrig.

Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.

Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse gradvis kommer på sporet av ham.

Anmeldersitater:

«Lahlums beste spenningsbok. Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«De fems tegn er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

DEN BESTE ELLI-KRIMMEN TIL NÅ

Eystein Hanssen: Jaget

Kjøp Jaget hos cappelendamm.no.

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen, De ingen savnerJaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på strømmetjenesten Storytels topp ti-liste over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Flere anmeldere mener at Jaget er den beste Elli-romanen til nå.

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Anmeldersitater:

«Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå». Elin Brend Bjørhei VG

«Kjempespennende lesing og en skremmende realistisk historie.(…). For meg er det den beste Elli-krim hittil.» Iza Zomorska, Den kriminelle bokverden

DEN NYE BRITISKE KRIMDRONNINGEN


Clare Mackintosh: Jeg ser deg Oversatt av Ulrik Farestad

Jeg ser deg
Kjøp Jeg ser deg hos cappelendamm.no.

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 begynt å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som har fått overveldende mottakelse internasjonalt. Romanen er solgt til over 24 land. Fjorårets roman Jeg ser deg har også fått svært gode anmeldelser.

Hver morgen tar Zoe Walker samme rute til jernbanestasjonen, venter på et bestemt sted på plattformen, og finner sitt favorittsete i vognen. Men på vei hjem fra jobben en dag blar hun gjennom lokalavisen. Da ser Zoe sitt eget ansikt stirre tilbake på henne fra en annonse i avisen, et kornete bilde sammen med et telefonnummer og en nettadresse.

Dagen etter er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer neste dag. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Med hjelp av en politimann avdekker hun annonsens formål … en oppdagelse som snur paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For nå er Zoe helt sikker på at hun er det neste offeret. Tar du samme buss hver dag? Kjøper du stadig kaffe på den samme kaffebaren? Ikke etter å ha lest Jeg ser deg!

Anmeldersitater:

«Jeg ser deg er en velskrevet, vellykket og intenst spennende oppfølger til den tidligere politietterforskeren Clare Macintoshs debutroman Jeg lar deg gå.» Tom Egeland, VG

«Mackintosh har lyktes overmåte godt med sitt thrillerhåndverk.» Ola Hegdal, NRKP2

«EN FULLBLODS POLITIROMANFORFATTER»


Terje Bjøranger: Barcode

Kjøp Barcode på cappelendamm.no.

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman, brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap. Barcode kom ut i januar 2017 og fikk en strålende mottakelse med bl.a. fem på terningen i Dagbladet og Adresseavisen. I Dagbladet skrev Fredrik Wandrup: «I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter». Ole Jacob Hoel var like overbevist i Adresseavisen: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner».

Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Anmeldersitater:«Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner.»  Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«En klassisk krimbok! Man blir revet med helt fra starten av.» Sindre Hovdenakk, VG

FRA FORFATTEREN AV PIKEN PÅ TOGET


Paula Hawkins: Ut i vannet

Paula Hawkins
Kjøp Ut i vannet på cappelendamm.no.

Paula Hawkins fikk et enormt gjennombrudd med sin siste krimroman Piken på toget. Derfor var forventningene store til fjorårets roman Ut i vannet, og det er virkelig blitt en ny intens leseopplevelse.

I dagene før hun døde ringe Nel Abbott søsteren. Jules tok ikke telefonen, og ignorerte søsterens bønn om hjelp. Nå er Nel død. De sier at hun hoppet. Og Jules har kommet tilbake til det ene stedet hun hadde sverget på at hun aldri skulle komme tilbake til. Hun er redd, veldig redd. Hun er redd for sine fortrengte minner, for det gamle Møllehuset, fordi hun vet at Nel aldri ville ha hoppet. Men mest av alt frykter hun vannet og stedet de kaller Døvika …

Anmeldersitater:

«Den fantastiske oppfølgeren til Piken på toget, med forfatter Paula Hawkins på sitt beste. Selvsikker, ambisiøst og fascinerende.» Sunday Express

«Lurer du på om Ut i vannet er like god som Piken på toget? Den er bedre. En triumf.» Clare Mackintosh

HVA SKJER MED OSS ETTER DØDEN?


Tom Egeland: Lasaruseffekten

Tom Egelands Lasaruseffekten
Kjøp Lasaruseffekten på tanum.no.

Tom Egeland er allestedsværende i norsk krim. Han er president i Rivertonklubben, utgir både barne- og voksenkrim og har nå vært aktuell fordi han flytter fra sitt gamle forlag til Jørn Lier Horsts nye forlag, Capitana. Årets pocket er likevel av gammelt godt merke og med den kjente og kjære Bjørn Beltø i hovedrollen.

Arkeolog Bjørn Beltø leter etter en flere tusen år gammel tekst kalt «De dødes bok». Men han er ikke den eneste som jakter på det mystiske manuskriptet fra oldtiden. En hemmelig og farlig munkeorden er villig til å gå langt for å stanse ham.
I USA er medisinske forskere i ferd med å avdekke hva som skjer med oss etter døden. Forskningsprosjektet har fått kodenavn «Lasaruseffekten», etter Bibelens Lasarus som ble vekket opp fra de døde etter fire dager i graven. Beltø avdekker snart en skremmende sammenheng mellom «De dødes bok» og «Lasaruseffekten».

Anmeldersitater:«Handlingen henger i hop, språket er godt, kunnskapsnivået høyt og kreativiteten mildt sagt boblende, og det mest imponerende er faktisk at Egeland klarer å flette alt sammen til en troverdig og overraskende avslutning.»  Kurt Hansen VG

«Tom Egeland kan dette, kanskje er han til og med best i sjangerklassen.» Leif Ekle, NRK P2

10-ÅRS JUBILEUM FOR NOVELLESAMLINGEN PÅSKEKRIM


Kjøp Påskekrim 2018 på tanum.no.

Div. forfattere: Påskekrim 2018

Juritzens Påskekrim feirer 10 års jubileum. Det har vært en enestående suksess. Gjennom 10 år har over 70 forfattere bidratt med totalt over 170 krimnoveller. I år er det også en rekke kjente forfattere som har bidratt, for eksempel Lars Saabye Christensen, Unni Lindell, Torkil Damhaug, Anne B. Ragde, Jørgen Jæger og Lene Lauritsen Kjølner. I år er ikke min anbefaling helt objektiv for her debuter jeg i krimbokform med en ungdoms synd av en novelle som heter «Et lite bitt, elskede». Som Arve Juritzen sa under Krimfestivalen: «Alle samlingene skal ha noe helt spesielt.» Uansett er det mange flott noveller i samlingen.