Little Steven og Harlan Coben eller kunsten å fornærme en rockeartist

Amerikansk krimAmerikansk krimLittle Steven og Harlan Coben eller kunsten å fornærme en rockeartist

Krimforfatter Harlan Coben sloss med norgesvennen Little Steven om tittelen «New Jerseys nest største sønn».

Estimert lesetid 4min
Portrett av Harlan Coben
Foto: Claudio Marinesco

Little Steven er kanskje best kjent som Lillyhammer-skuespiller her til lands, men han er også Bruces Springsteens bestevenn og gitaristen som var med å skape E Street Band. Både Bruce Springsteen og Little Steven er fra New Jersey. Da Little Steven fikk sin egen stjerne i New Jerseys «Hall of Fame» for noen år siden ble han hyllet av bl.a. Bruce Springsteen og «New Jerseys tredje største sønn», krimforfatteren Harlan Coben.

Bruce-fan siden 1975

For noen år siden var jeg så heldig å komme i snakke med Little Steven etter en konsert. Det var stort for en som har vært gal etter Bruce Springsteen-musikk i fire tiår. Jeg har sett Bruce så å si hver gang han har spilt i Norge, og nesten alltid har Little Steven stått ved hans side. 

I desember 2007 spilte Bruce Springsteen og The E Street Band i Oslo Spektrum. Rett etter konserten traff kjæresten min og jeg en kollega av henne utenfor. Hun hadde avtalt å treffe Little Steven og kanskje Bruce på et utested litt senere, og lurte de på om vi kanskje ville være med. Jeg ble starstruck noen sekunder, og tenkte også på barnevakten som satt hemme. Men «fornuften» vant, så vi ble forventningsfulle med. 

Foto: Knut Gørvel

Little Steven og jeg

På utestedet traff vi en gjeng med hipstermusikere. Ikke lenge etter kom Little Steven med tørkle på hodet, mer gitarist enn filmstjerne. Han kom rett bort til oss eller rettere til musikerne han kjente, og beklaget at Bruce ikke orket å komme. Etter å ha svelget skuffelsen – og den var lei – tenkte jeg positiv at bestekompisen til Bruce burde være mer enn bra nok som en svirebror. 

Ingen av hipsterne hadde penger, så de hadde alle sammen forventninger til mitt gullkort. Så jeg spanderte villig vekk og gjorde det tydelig for Little Steven at jeg var vert, så han måtte snakke litt med meg. Han var en hyggelig og åpen mann som var svært begeistret for Norge og ikke minst for det norske musikkmiljøet og var langt kulere enn meg. 

You have so nice discount on your voice

Jeg var stresset også fordi jeg er elendig i engelsk. Likevel dundret jeg i vei for å holde på oppmerksomheten. Jeg ville vise at jeg kjente til Little Stevens egen musikk. Jeg roste soloplatene hans og ikke minst «Solidarity». Det var særlig diskanten i stemmen til Little Steven jeg var så begeistret for, og som jeg ville formidle til ham. Men i farta husket jeg ikke helt hva diskant het på engelsk (eller rettere jeg visste ikke hva det het). Jeg fortsatte likevel ufortrødent og sa: «You have so nice discount on your voice.» Litte Steven så rart på meg og så litt aggressivt. Hipsterne lo brydde og spurte om jeg mente at Little Steven sang med rabatt på stemmen. 

De hvisket opphisset til meg at discount ikke akkurat var det rette uttrykket, og at han kunne tro at det var en fornærmelse – en Bruce på billigsalg. Jeg prøvde frenetisk å forklare Little Steven om at jeg selvsagt ikke mente at stemmen hans var på rabatt osv. I panikken ble engelsken min ble verre og verre. Og Little Steven hadde mistet interessen for meg, og forsvant med noen av hipsterne lenger inn i lokalet.

Litte Steven, Harlan Coben og Philip Roth

Før «katastrofen» pratet vi raskt om at jeg jobbet med bøker. Little Steven nevnte at Philip Roth og Harlan Coben var New Jersey-forfattere. Så hvis jeg skulle komme i snakke med Little Steven i kveld etter konserten, hadde jeg tenkt å ta opp tråden med å prate om Cobens siste roman på norsk: Ikke gi slipp.

Den eneste som har mottatt alle de store krimprisene i USA

Harlan Coben er, i tillegg til å være fra New Jersey og fortsatt bo der med kone og fire barn, tidenes eneste forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award. Han har tronet på bestselgerlistene over hele verden og solgt over 70 millioner bøker. 

Årets krimroman har tittelen Ikke gi slipp. Den handler i kjent Coben-stil om familiehemmeligheter og små løgner som kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by. Kanskje burde jeg holdt meg til å prate om Coben den kvelden i 2007.

Little Steven & The Disciples of Soul spiller på Rockefeller 3. juni 2019.