Enkelt strikkeprosjekt til vinterferien

Hobby, mat og fritidStrikkebøkerEnkelt strikkeprosjekt til vinterferien

Trenger du en enkel strikkeoppskrift på sokker? Disse Larvik-sokkene har en enkel teknikk og passer godt for nybegynnere.

Estimert lesetid 2min
Grå strikkede sokker med striper av gult, grønt og blått

På Larvik museum kan du se et par barnestrømper strikket i grått og hvitt ullgarn. Mønsterstripene dannes ved at man først strikker et visst antall omganger glattstrikk med én farge, og så strikker man én omgang i en annen farge, og deretter én omgang vrang med samme farge. Teknikken er enkel og passer bra for nybegynnere.

strikk sokker i vinterferien
I Sokker fra hele Norge finner du sokker fra alle landets fylker og spennende historier om opphavet til de forskjellige sokkene. Kjøp boken på CappelenDamm.no

Se oppskriften på Larvik-sokker nederst i saken!

Bruk gjerne restegarn


– Museets sokker har mønster bare på skaftet, og kontrasten mellom bunnfarge og mønsterfarge er veldig liten. Jeg har valgt å bruke et håndfarget flammegarn i stripene, og har også laget striper på foten. Her kan man like gjerne bruke forskjellige rester, sier forfatter Nina Granlund Sæther.

Det første strikketøyet man kjenner med vrange masker på retten, er et par strømper som tilhørte den spanske prinsessen Eleonora di Toledo.


I sin siste strikkebok, Sokker fra hele Norge, finner du oppskrift på flotte sokker helt fra nord til sør. Visste du at det tok overraskende lang tid før man begynte å strikke mønster med flere farger? Her i Norden ble ikke det vanlig før på begynnelsen av 1800-tallet. De tidligste strikkede tekstilene man kjenner fra Europa, er alle glattstrikket. Å lage mønster med både rette og vrange masker begynte man sannsynligvis ikke med før på slutten av 1400-tallet eller begynnelsen av 1500-tallet.

Oppskriften på Larvik-sokker finner du under:

strikk sokker i vinterferien