Sånn syr du strandnettet selv

Hobby, mat og fritidHobbybøkerSånn syr du strandnettet selv

I sin siste sybok, Alle kan sy, viser Mari Melilot deg hvordan du enkelt kan sy din egen garderobe med flotte kvalitetsplagg. Det er mye lettere enn du tror, og syr du dine egne klær er du sikker på å få plagg som passer akkurat deg – både figur, stil og lommebok!

Estimert lesetid 3min

Jeg vil vise deg hvordan du kan lage fine og enkle plagg og tilbehør, og samtidig få den gode mestringsfølelsen, sier Mari Melilot som er utdannet klesdesigner ved Kunsthøgskolen i Oslo. Følg henne på Instagram under #marimelilot.

Her er oppskriften på hvordan du kan sy strandnettet SELV – eller handlenettet om du vil – til late feriedager. God sommer!

Glad i yoga? Vi feirer verdens yogadag 21. juni med denne øvelsen!

Alle kan sy
SYDAMA: Mari Melilot vil få flere til å finne frem symaskinen. Her er hun hjemme i sin egen systue på Eidsvoll. Kjøp boken hennes, «Alle kan sy» på Cappelendamm.no

Alle kan sy ett strandnett

DU TRENGER • 0,5–1 m stoff • tråd • knappenåler

SLIK GJØR DU:

Alle kan sy
ALLE KLARER Å SY ET STRANDNETT: Følg stegene og studer skissene.

1. Bestem deg for hvilken størrelse du vil ha på handlenettet. Legg til 4 cm ekstra i høyden og 2 cm ekstra i bredden til sømrom og brettekant. Klipp ut to like rektangulære biter, og to strimler som er 6–10 cm brede og 50–70 cm lange. De store bitene er til selve nettet, strimlene er til håndtak.

2. Legg de to store bitene oppå hverandre med rettsidene mot hverandre. Sett knappenåler langs kantene. Sy en rettsøm langs tre av sidene, slik at du får en åpning på toppen.

3. Sy en sikksakksøm helt ute i kanten på stoffet, ved siden av rettsømmen, gjennom begge lagene med stoff.

4. Brett strimlene på langs med vrangen ut. Fest med knappe nåler og sy en rettsøm med 1 cm sømrom hele veien.

5. Vreng håndtakene, og press dem ut med et strykejern.

6. Brett ned kanten øverst på nettet først en gang og så en gang til, slik at du får en dobbel brettekant med lik bredde (ca. 2 cm) rundt hele. Sett knappenåler hele veien rundt, slik at kanten holder seg brettet. Plasser håndtakene der du vil ha dem. Legg endene på håndtakene inn under brettekanten, og fest dem med knappenåler.

7. Sy en rettsøm langs brettekanten hele veien rundt den øverste kanten, og pass på at håndtakene også kommer med under denne sømmen.

8. Brett håndtakene opp og sy en søm som fester dem langs den øverste kanten. Sy gjerne frem og tilbake et par ganger, slik at sømmen blir solid.

LES OGSÅ: Stor guide til sommerferielesning!

Vil du ha nett med skinnhåndtak? Se her!

Til dette nettet trenger du ullfilt eller et annet stoff som ikke rakner. Du trenger også bånd i skinn eller et annet materiale til håndtak. Følg oppskriften til handlenettet, men sy rettsømmen rundt kanten fra rettsiden, i stedet for fra vrangen. Eksempelet på bildet er laget i en ullfilt som ikke rakner, og derfor er det ikke nødvendig med sikksakksøm langs kantene. Fest håndtakene til rettsiden av nettet med rettsøm. For at sømmen skal være ekstra solid, kan du sy en firkant.