Noen få bøker er definerende for hele vår virkelighetsoppfatning. Yuval Noah Hararis Sapiens og Homo deus er slike bøker. Bøker som gir deg en ny innsikt i den verden vi lever i og som får deg til å føle at du er blitt grunnleggende klokere og mer kunnskapsrik etter å ha lest dem.
Hvorfor ble homo sapiens dominerende?
I Sapiens gjør Harari et gedigent sveip over menneskehetens historie med utgangspunkt i det store spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at en art som inntil for 70 000 år siden var en unnselig flokk i et hjørne av Afrika, har maktet å dominere verden til de grader at vi nå går inn i en ny tidsalder. Det utgangspunktet får Harari til å belyse rekke fundamentale spørsmål for menneskeheten? Hvordan har det seg at vi skapte byer og kongeriker? Hvorfor begynte vi å tro på guder, nasjoner og menneskerettigheter, og hvorfor setter vi vår lit til penger, bøker og lover?
Favorittbok til Obama, Gates og Zuckerberg
Sapiens kom ut på hebraisk i 2011 og på engelsk i 2014. Den ble raskt en internasjonal suksess og snakkis. Kjendiser som Obama, Bill Gates og Mark Zuckerberg trykket boken til sitt bryst. På verdensbasis har Sapiens nå solgt over fem millioner eksemplarer og bare her hjemme nærmer salget seg 75 000.
I begynnelsen var sladderen
Harari gir en rekke morsomme og sannsynlige teorier på hvordan Homo sapiens utviklet seg. Et morsomt eksempel er «sladder-teorien» om utviklingen av språket. Mye av Homo sapiens overlegenhet begynte nettopp med utviklingen av språket, og dets fremste utviklingsmiddel var sladder. Vi er vant til å høre «I begynnelsen var ordet», men mer presist kan man si «I begynnelsen var sladderen».
Hvem hater hvem, og hvem ligger med hvem
Det unike språket vårt utviklet seg som et middel for å dele informasjon om verden. Det viktigste man trengte å formidle, handlet om mennesker ikke om løver og bison. Språket utviklet seg som en form for sladder fordi Homo sapiens primært er et sosialt dyr. Sosialt samarbeid er vår nøkkel til overlevelse og reproduksjon. Det er ikke nok for enkeltpersoner å vite hvor det er løve og bison. Det er mye viktigere for dem å vite hvem i gruppen som hater hvem, hvem som ligger med hvem, hvem som er ærlige og hvem som er juksemakere.
Flere dør av selvmord enn av krig
Sapiens er en grunnleggende positiv bok, der Harari viser hvordan utviklingen har stadig har gått fremover. Vi har nesten lyktes med å gjøre det umulige. Sult, krig og sykdommer er ikke lenger ustyrlige naturkrefter, men problemer det faktisk går an å gjøre noe med. Selv om det fortsatt er mange kriger i verden, så er det faktisk nå slik at selvmord er en vanligere dødsårsak enn krig og terror til sammen.
Hvor er vi på vei – mot homo deus – gudemennesket?
Homo Deus tar opp tråden der Sapiens slutter. Harari retter søkelyset mot menneskehetens framtid. Hvordan vil det gå når ny nano-teknologi, biologi og medisin kan gjøre at de best stilte blant oss kan bli flere hundre år gamle? Hva skjer når teknologien kan løse mange arbeidsoppgaver mye bedre enn Homo Sapiens kan? Om Sapiens viser en voldsom positiv utvikling, peker Harari i Homo Deus på at framtiden vår kan være skremmende. Biologiprofessoren Dag O. Hessen oppsummerte sin frykt etter å ha lest Homo Deus slik: «Jeg har lenge ment – og hevdet – at troen på, eller angsten for, at robotene skal «ta over» var en hype, men etter å ha lest Yuval Hararis siste, er jeg ikke like sikker.»
«Uten tvil tiårets viktigste bøker»
Sapiens og Homo Deus har fått utallige ambassadører. Flere av våre fremste forfattere har sluttet seg til fanskaren. Roy Jacobsen har for eksempel lest begge bøkene to ganger og uttalte følgende etter lesningen: «Uten tvil tiårets viktigste bøker.» Jacobsen er i et celebert selskap med bl.a. Barack Obama, Bill Gates og Mark Zuckerberg.
Her er noen klipp fra noen av de mest berømte ambassadørene:
«Den er genial. Mest trolig den beste – og jeg har lest veldig mange – om menneskehetens historie. Jeg har aldri lest noe bedre.»
Henning Mankell
«Den minner oss på hvor kort tid vi, Homo sapiens, har vært på jorden, og hvor kort tid for eksempel landbruk og vitenskap har eksistert. Derfor bør vi ikke ta ting for gitt, men beholde et langt perspektiv.»
Barack Obama
«Denne boken er en stor historisk fortelling om den menneskelig sivilisasjon – fra hvordan vi utviklet oss fra et samfunn av jegere og samlere til hvordan vi organiserer vårt samfunn og økonomi i dag.»
Mark Zuckerberg
«Jeg ble fullstendig oppslukt. Dette er virkelig utrolig spennende tankeslynger og uvante vinklinger. Pluss masse viten.»
Ingvar Ambjørnsen
«Det som er unikt ved Hararis perspektiv er at han fokuserer på kraften historier og myter har for menneskeheten.»
Bill Gates
«En av de viktigste sakprosabøker på markedet nå. Den burde vært pensum for religiøse fundamentalister!»
Gert Nygårdshaug
«Jeg fløy gjennom den som om den var en sakprosaversjon av Tornefuglene.»
Tom Hanks