Les dette før du avviser noen på Tinder!

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattLes dette før du avviser noen på Tinder!

«Like greit at du ikke svarer, du er stygg og feit uansett, LOL!»

Estimert lesetid 5min

Har du mottatt lignende meldinger av noen du har avvist på Tinder? Du er ikke alene. Instagramkontoen @byefelipe består utelukkende av skjermbilder hentet fra meldingsutvekslinger på dateapper og andre sosiale medier, hvor avsenderen er en indignert mann og mottakeren er kvinnen som forsøkte å avvise/ignorere ham. Budskapet er ofte så grovt at man ikke vet om man skal le eller gråte.

Ellen Sofie Lauritzen
EGEN PODCAST: Det siste året har Bye Felipe gått fra å være en instagramkonto (i skrivende stund med over 430 000 følgere) til å få sin egen podkast og et månedlig liveshow i Los Angeles.

Startet som en spøk på Facebook

Bye Felipe ble startet av amerikanske Alexandra Tweten i 2014, etter at hun og en gruppe kvinner i en privat facebookgruppe viste hverandre heslige, ubehagelig, ekle eller truende meldinger (og dick pics) de hadde mottatt fra menn de hadde avvist på Tinder, Happn, OK Cupid, Facebook, Instagram – lista var lang. Tweten samlet skjermbildene på telefonen sin og opprettet instagramkontoen, mest som en intern spøk  (Bye Felipe refererer til replikken «Bye Felicia», som Ice Cube lirer av seg i filmen «Friday»).

Men andre tok det på alvor: Snart var innboksen hennes full av e-poster med skjermbilder fra kvinner hun ikke kjente. Og de kom fra hele verden.  Bye Felipe gått fra å være en instagramkonto (med mange hundretusen følgere) til å få sin egen podkast og et månedlig liveshow i Los Angeles. I tillegg lager Tweten korte YouTube-videoer der hun blant annet forklarer hva man gjør når man mottar et uønsket dick pic.

Lett å sitte igjen med en vond følelse

«Hvis vi ikke snakker om det, men bare sletter meldingen og prøver å glemme den, er det lett å sitte igjen med en vond følelse», sier Tweten.

Den følelsen har jeg selv hatt, det var ikke noe behagelig å få «CUNT» slengt i fleisen, selv om det bare sto i caps lock på en skjerm, sendt av en fyr jeg aldri hadde møtt og bare kunne slette fra lista med matcher. Jeg kikker nærmere på Bye Felipe-postene. Samtalene starter ofte på en forholdsvis høflig måte, som her: «Hi there! My name is James. How are you? Would you like to chat?»Men utvikler seg fort til det stikk motsatte når motparten ikke svarer: «Guess not. Eat a bag of dicks then.»

Ellen Sofie Lauritzen
MEST PÅ TULL: Fra å være en intern spøk for @byefelipe-grunnlegger Alexandra Tweten mellom venninner og til en innboks full av e-poster med skjermbilder fra kvinner hun ikke kjente.

(under et utdrag fra Ellen Sofie Lauritzens bok «Snakkes til uka»)

Ofte er mennene utålmodige:
«18.05: Hey how are you doing?:)»
«18.16: Fat ass why you ignoring me»
«18.17: I’m not cute enough or what fat ass»
Svaret kommer minuttet etter: «18.18: I’m driving. But thanks.»

Andre ganger går det fra ille til verre på sekunder:
«14.03: Hello I’m Stan, nice to meet you. You’re so attractive to me and I love your cute face:)»
«14.23: Stuck up bitch. I would beat the living shit out of you.»

Noen ganger svarer damene, oftest avvisende:
«Hello keri»
«I’m sorry but I’m not interested.»
«Hello. How are you.»
«I’m not interested.»
«Shit give me a chance. Wtf.»
«I’m really not interested. Have a good night.»

Fyren kunne ha stoppet der. Han kunne ha gitt seg, ristet det av seg, tenkt sitt, men gått videre. Men det klarer han ikke: «Fuck it. No wonder your still on here. Maybe you belong on here. You will be on here for a long time. Just another loser. Stuck up little cunt.»

Hvorfor gjør menn dette?

Er det der frustrasjonen ligger? I avvisningen? Er dette menn som har blitt avvist igjen og igjen, uten å få en eneste sjanse? Som sjelden, kanskje aldri, får svar fra kvinner på dateapper – eller i det virkelige liv – og derfor har utviklet seg til monstre? Er dette mennene som aldri blir valgt?

Det kan se ut som om en del av disse damene nærmest har bestemt seg på forhånd. «Not interested», skriver de, eller «you’re wasting your time». Det er som om de ser det komme: Han her orker jeg ikke. Hele greia er blitt en ond sirkel: Kvinnene har utviklet en måte å avvise folk på som springer ut av all dritten de har fått – som igjen er blitt kultivert gjennom andres avvisning. Samtidig, når jeg skroller meg gjennom meldingene på Bye Felipe, ser jeg at flere av kvinnene forsøker å avvise mennene etter å ha chattet litt – høflig, men bestemt, men det ser ikke ut til å hjelpe: Bye Felipe-mennene blir aggressive når noen er direkte med dem også, ikke bare når damene ikke svarer. Mange av disse mennene ville nok blitt sinte uansett.


Les mer om Tweten og Bye Felipe i Snakkes til uka.