Forfatternes sommerboktips: Bernhard L. Mohr

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattForfatternes sommerboktips: Bernhard L. Mohr

I sommer skal forfatter og forlagsredaktør Bernhard L. Mohr lese seg opp på fransken med Jocelyne Saucier.

Estimert lesetid 4min
Bernhard Mohr
«En anbefaling til alle barnefamilier som skal på bilferie i sommer: Hør geniet Bjørn F. Rørvik lese sine egne Reven og grisungen-bøker i Storytel,» tipser Bernhard L. Mohr. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Bernhard L. Mohr er forlagsredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Cappelen Damm, og har skrevet flere sakprosabøker. Nylig kom Hva vil russerne med Norge?, der han undersøker hvorfor Norge tilsynelatende har havnet høyt på Kremls dagsorden. De russiske kildene er mange, fra topper i politikk og diplomati via journalister og eksperter til unge urbane russere. Boka fikk terningkast fem i BT og Stavanger Aftenblad, som kaller Mohr «… ein av våre viktigaste formidlarar av kunnskap og innsikt om det nye Russland.»

I sommer skal Mohr ha skrivepause og lese seg opp på fransk. Og kanskje klekke ut en ny bokidé eller to.

Manus-sommer

Hva skal du lese i sommer?

– I sommer hadde jeg tenkt å ta et krafttak for å bedre leseferdigheten i fransk, og øverst på lesebrettet ligger et flunkende nytt manus av Jocelyne Saucier. Hun er en spennende fransk-canadisk forfatter som kommer ut på norsk for første gang i høst. 

– 28. juli blir det Russisk helaften i Bakgården i Kragerø, der NRKs Morten Jentoft og jeg skal bokbade hverandre om det norsk-russiske forholdet. Så med på bilferie til Vest- og Sørlandet blir også et par av Mortens bøker: De som dro østover og Mennesker ved en grense

– Og så skal jeg lese Beate Grimsruds Jeg foreslår at vi våkner.

Skriver du om sommeren?

– Ikke de fire ukene jeg har ferie med familien. Men sommeren er en fin tid til å klekke ut nye ideer. 

Beste leseminne fra sommerferien?

– Sommeren mellom andre og tredje gym lå jeg ute på terrassen og pløyde meg gjennom Raskolnikov og Idioten av Fjodor Dostojevskij. For en gangs skyld var det stabilt og fint sommervær i Haugesund. Jeg tror det var der ideen om å studere russisk og å jobbe med bøker oppsto. 

Et bra sommerdikt?

– Dikt passer vel bedre om høsten? Wildenveys «Disse vers er ville vekster i en sommer svunnet hen …» danner en fin overgang. 

Bernhard L. Mohrs sommerboktips

Dostojevskij, selvsagt. Les Raskolnikov, eller Forbrytelse og straff, som den egentlig heter. Krimgåte, psykologisk drama, tidsbilde, dannelsesroman – det er en roman som har alt og er alt. 

Den beste norske sommerromanen må være Knut Hamsuns Mysterier, om den lille norske kystbyen som aldri blir den samme etter at Johan Nilsen Nagel har dukket opp. Hamsun var sterkt påvirket av nettopp Dostojevskij da han skrev den. 

En anbefaling til alle barnefamilier som skal på bilferie i sommer: Hør geniet Bjørn F. Rørvik lese sine egne Reven og grisungen-bøker i Storytel. Den villeste av dem, Nisseforeningen, er det imidlertid Anders Baasmo Christiansen som leser, på virtuost vis. Sprø humor for alle aldre og som passer perfekt når to eller tre generasjoner sitter sammen i bilen. 

En del bokhandlere og bransjefolk har vært heldige og fått tilsendt et forhåndseksemplar av Det regnet fugler av nevnte Jocelyne Saucier. Boka kommer ut 1. august og handler om en gjeng 80-åringer som har skapt seg en fri tilværelse dypt inne i Canadas skoger. Dette er en kjærlighets- og overlevelsesfortelling som ikke likner på noe annet jeg har lest; finurlig skrudd sammen og en hyllest til naturen, friheten og alderdommen.  

Kan man ikke reise selv, kan man reise med en forfatter. Tor Øystein Øverås ga for noen år siden ut Til, der han skildrer sin egen reise rundt Østersjøen, fra Norge via Sverige og Finland til Russland, Baltikum, Polen, Tyskland og Danmark. I hvert land lar han assosiasjonene løpe fritt mens han forsøker å plassere landenes litteratur og kultur på kartet. Til har vært en viktig inspirasjonskilde for meg som sakprosaforfatter.