Forstå koronakrisen med Henrik Syse: – Vi må klare å se det håpefulle

Dokumentar og samfunnReligion og filosofiForstå koronakrisen med Henrik Syse: – Vi må klare å se det håpefulle

Henrik Syse supplerer sosial distanse med filosofisk distanse i sin nye bok, «Ord i krise».

Estimert lesetid 4min
Fotografi av Henrik Syse med omslaget til «Ord i krise»
Henrik Syse har brukt koronatiden til å tenke gjennom hva kriser gjør med oss – og hvordan vi skal komme helskinnet ut av dem. (Foto: Einar Aslaksen)

Vil du høre en vits? «Når avstandsreglene på én og to meter etter hvert oppheves, kan vi skandinaver endelig gå tilbake til vår normale fem meters avstand til andre mennesker.»

Humret du? Bra. For vi må kunne le av kriser, mener filosof Henrik Syse. I disse dager gir han ut boka Ord i krise – Refleksjoner om håp i koronaens skygge, der ovennevnte vits har funnet en overraskende vei inn.

– Humor gir distanse og kan brukes til å ufarliggjøre det som gjør oss redde, også midt i den store tragedien, utdyper Syse når vi kontakter ham.

Syse er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og professor II ved Bjørknes Høyskole, men har brukt koronatiden til å tenke litt ekstra over hvordan vi som samfunn skal komme oss helskinnet gjennom denne krisen.

Hans nye bok er, som tittelen antyder, et forsøk på å heve blikket utover den kroniske hjemmetilværelsens sneversyn og si noe om hva vi kan lære av kriser som dette – hva det er viktig å ta med seg videre.

En av de tingene er humor, som også er tittelen på det aller første kapittelet i boken. «Det kan virke direkte provoserende å starte en bok om kriser og tragedier med ordet «humor». Men jeg tar sjansen,» skriver Syse.

Filosofisk distansering til sosial distansering

Men la oss være ærlige: Sosial distansering er ikke bare en vits. Nå som vi går inn i en ny periode med pålagt hjemmekontor, stengte utesteder og isolasjon, kan vi komme oss helskinnet gjennom det?

Ord i krise er ikke først og fremst en vitsebok, men et forsøk på å besvare nettopp det spørsmålet. For å få til det, mener Syse vi trenger en annen type distanse: Filosofisk distanse.

– Det jeg kaller en god, filosofisk distanse, handler mye om perspektiv, det vil si hvordan vi ser ting, og også hva vi velger å legge vekt på, sier Syse.

Han mener at vi i strømmen av konstante nyhetsoppdateringer og krisetiltak kan vi bli nærsynte.

– Da trenger vi å heve blikket og stille spørsmål som handler om hvordan vi ønsker å komme ut av denne krisen, hvilke verdier det er viktigst at vi tar vare på, og hvordan den sosiale distansen vi må holde på grunn av smittevernet, kan eksistere side om side med menneskelig nærhet, sier Syse.

Håp som en rød tråd gjennom boka

Ord i krise tar for seg en rekke temaer som dukker opp i omfattende kriser som den vi er inne i nå: Frykt, skam, ansvar, godhet, distanse, tro og håp. Blant annet. Sistnevnte begrep går som en rød tråd gjennom boka, og er spesielt viktig å ikke slippe av syne, ifølge Syse.

– Vi kan tro at det umiddelbare, selve krisen, er det viktigste i hele verden. Men det at noe er dramatisk, gjør det ikke nødvendigvis til det aller viktigste. Vi må med andre ord ikke glemme andre store utfordringer i en tid som denne, og vi må også klare å se det håpefulle og gode midt i krisen, forteller Syse.

– Hva gjør koronakrisen med hvordan vi ser på verden?

– Vi kan få en følelse av at verden er farlig, men vi kan heldigvis også få en mestringsfølelse. Selv om dette er dramatisk og krevende, så skal vi faktisk komme oss gjennom det. Jeg håper vi kan styrke den sistnevnte følelsen og lære oss å takle og leve med den første.

– Tenker du at verden på andre siden kan bli enda bedre?

– Det er opptil oss. Det er nettopp derfor det er så viktig å tenke sammen om disse tingene, forteller Syse.

Alt i alt, er Ord i krise et forsøk på å se helhetlig på en krise som gjør oss nærsynte, tenke sammen i en tid der vi er adskilt.

Et alvorlig tema, men altså ikke uten humor. Hva Syse selv mener er den aller beste koronavitsen?

– Vel, den finner du i boka.

Boka Ord i krise av Henrik Syse er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.